Jump to content

Recommended Posts

Liten nostalgitripp. Denna "undersköna" Lucia uppenbarade sig för exakt 50 år sedan. Platsen Kongo, Kaminabasen, posteringen Renen. Att vara kompaniets sjukvårdare, var ett hårt liv, speciellt om man tvingas vara lucia. "Hen" överlevde och har nog hämtat sig vid detta laget utan alvarligare men och flashback. Trevlig Lucia och God Jul på er, både här hemma och där ute. Stenkongo-lucia.jpg

Edited by henke
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

En annan grön lucia-anekdot:

 

Under GU hade vi en [hårdrocks-] långhårig kille på vår pluton (Not 1: på den tiden var det på förbandet [mycket] ovanligt med långhåriga soldater. Not 2: Det fanns endast manliga soldater/personal i vår pluton, vårt kompani, vår bataljon. Det fanns två (2) kvinnliga officerare på hela regementet.. ) Under hela luciadagen hade vi övat strid och bedrivit kompanianfall i den blöta snön och nollgradiga vädret och var tämligen håglösa.

Vid utspisningen på kvällen, när vi gått i förläggning och "kriget" [för tillfälet] var avblåst, hördes skönsång i skogen. Genom den mörka granskogen på väg mot koket och utspisningsplatsen, kommer lucia (den lånhåriga soldaten med ljus fastsmält på hjälmen [m/37]) och hennes tärnor (övriga soldater i plutonen), alla i klädda snödräkter, sakta skridandes sjungandes "Natten går tunga fjät".

Det av soldaterna improviserade och arrangerade luciatåget blev uppskattat och lyste bokstavligen upp i decembermörkret och skogen. (Något ovanligt luciatåg då de hade snuskburkar i stridsbältet och ak på ryggen...)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By mordor
   Gick på tv igår kväll, men går nu att se på svtplay.
   Handlar om den svenska FN-insatsen i Kongo på 60-talet
    
   Intressant att höra från dem som var med hur dom upplevde det, och hur dåligt behandlade dom blev när dom kom hem igen
    
   http://www.svtplay.se/video/2420808/kongoveteranerna
  • Guest
   By Guest
   Jag försöker få tag i bilder av  j29or som har kongo camoflage.
   Jag har bara en bild som tyvärr är svartvitt.
   Alla bilder är av intresse, men framför allt färg bilder.
  • By AdamAdam
   En officer i Utlandsstyrkan avskedas efter en incident med en kvinna ur lokalbefolkningen:
    
   Major delade säng med kvinna ur lokalbefolkningen
    
   Svensk FN-major söp och låg runt
    
   Låter som en typisk fyllegrej och ett uppträdande klart utanför code of conduct. Ett fel har begåtts, kollegan ingrep, syndaren är friställd - systemet fungerar. Lite roligt är det dock att läsa kommentarerna till artikeln... alla verkar inte riktigt klyka att det är grovt reglementsvidrig att, eh, fraternisera med lokalbefolkningen...
  • By Silen
   Halloj igen alla glada!
    
   Jag kom att tänka på ett ämne som intresserar mig en del då jag skrev mitt spec. arbete om det nämligen den svenska delen av FN-insatsen på 60-talet. Jag är inte säker på om jag ska posta det här eller på Markan, bestämm Ing! =)
    
   Har vi nån veteran från Kongo här som har lust att dela med sig lite om sina tankar och erfarenheter? Jag lyckades under arbetets gång komma i kontakt med en del, men ingen som var nere när situationen var som skarpast.
    
   En fråga till er andra är hur mycket undervisning ni fått om det här i skolan. En av anledningarna till att jag skrev om ämnet var att jag under 12 år av undervisning inte hört ett ord om exempelvis de anfallsstrider svenskar medverkade i i Kongo. Detta var ju första gången på nästan 200 år som svenskar var i strid, i Svenska statens tjänst bör tilläggas.
    
   Att inte mer sägs om detta är enligt mig konstigt då det lade grunden till den nuvarande aktiva utrikes- och säkerhetspolitiken samt gav våra FN-soldater det goda rykte de har idag.
    
   Hoppas att vi kan ha ett litet meningsutbyte om detta!
  • By henke
   Svenskar i strid : veteranernas historier 1943-2011 som handlar om 9 st svenska soldater som deltagit i strid i världens alla hörn,
   detta trots att Sverige officiellt befunnit sig i fred i nästan 200 år. Läs soldaternas egna berättelser från dessa platser.
    
   De bägge författarna Anders Carlén och Mattias Falk är medlemmar på forumet och kommer personligen besvara frågor om boken i denna tråd.
   Vi kommer även även att lotta ut ett antal exemplar av boken via forumet och facebook.
    
    
   "Jag hade kanske legat där i tjugo sekunder när jag blev träffad i huvudet, halsen och bröstet. Jag önskar att jag hade blivit medvetslös direkt, för det var så jävla hemskt att ligga där och känna att man dör. Det var de längsta sekunderna i mitt liv. Jag försökte skrika på hjälp, men eftersom jag var skjuten i halsen kom det inte fram ett ljud. Dödsångesten var fruktansvärd. Sedan kommer jag inte ihåg något mer."
   Per-Olof Ödman, Vietnam 1967-1968
    
   Sverige har inte varit i krig på snart 200 år, trots det har närmare 100 000 svenskar deltagit i konflikter jorden runt sedan andra världskrigets slut. Världen ser visserligen annorlunda ut idag än förr och fienden har nya uniformer och andra namn, men de unga soldater som åker ut för att kämpa för fred, för ett annat land, eller kanske för sin egen övertygelse drivs av samma längtan. De vill uppleva äventyr, ta ansvar och testa sina gränser.
   Här möter du nio svenska soldater som tjänstgjort i strid på några av världens mest krigshärjade platser, från Kongo och Tchad till Bosnien, Libanon, Afghanistan och Vietnam. De berättar om sina personliga erfarenheter av att delta aktivt i en väpnad konflikt, om att leva under extrema förhållanden och ständigt dödshot, om kamratskapet och rädslan och om att skjuta för att döda.
    
   Sverige har på kort tid gått från allmän värnplikt till en yrkesarmé. Allt fler unga svenskar skickas tvärs över klotet för att tjäna sitt land i konflikter svenskarna i allmänhet vet lite om. Hur ska vi ta hand om dem och deras erfarenheter när de kommer hem? Och de som inte kommer hem levande, utan i kistor - hur hanterar vi dem och deras anhörig.
    
   Här köper du boken (Genom att köpa via nedan länkar bidrar du ekonomiskt till SoldFs Forums drift och verksamhet)
   (priserna är kollade 2012-06-16 och kan därför ha ändrats sedan dess)
    
   Adlibris
   Kartonage: 168 kr
   E-bok: 145 kr
    
   BOKUS
   Kartonage: 169 kr
   E-bok: 147 kr
    
   CDON
   Kartonage: 159 kr
   E-bok: 143 kr
    
   Så passa på att ställ era frågor om boken direkt till författarna här.
    
   Författarna kanske kan börja med att skriva om bakgrunden till boken.
   Varför gjorde de den? Hur kom den till?
×
×
 • Create New...