Jump to content

Patrull och strid med hund


Recommended Posts

Vänder mig först och främst till er som har eller jobbar med hund i Firman. Har nyligen fått en hund och hundförare i min grp. Men hittar inget reglemente för hur det "ska" gå till. Så hur gör ni? Vilka formationer använder ni? Vad gör grp chefen mm? Jag förstår att en del kanske inte kan skrivas på nätet om men dela med er av vad ni kan. Patrullformationer stridstekniker mm är av intresse. Finns något på nätet läser jag gärna det.

Link to comment
Share on other sites

Tror inte det finns något bra, färdigt mtrl för Hemvärnet. Vårt hundbefäl har tillsammans med kompanichefen skrivit ett bra kompendium. Vill inte lägga ut det pga. copyright/sekretess/awesomeness men be ert hundbefäl knåpa ihop ett eget och dela ut till kompaniet/bataljonen.

 

Som grpch är det viktigt att man inte fokuserar på hunden. Se till att leda gruppen. Jag använder mig nästan uteslutande av pil och t-formering när jag jobbar med hund och patrullerar.

Sen kan man växla upp och ner eldberedskapen genom att ta fram två säkrare till. Som grpch går jag ganska nära hundföraren, 1-2m bakom. Beredd att snabbt ta dennes plats vid sammanstöt medan hufen löper bakåt som en gasell för att säkra flank eller tillbakaryckningväg.

 

Y-formering kan du hoppa över direkt. Det förstör för hunden, och är svårmanövrerat.

Link to comment
Share on other sites

Ok, upplever inte att vi stör hunden direkt när vi går Y-formation. Men tycker själv inte att man som Gruppchef går som säkrare. Hade helst haft ksp skytt där. Men det är inte många som orkar med 58:an på det viset. Sen så skulle jag nog vilja ha 1-2 soldater till i grp:en så att man kan växla "sidosäkrare".

Link to comment
Share on other sites

Jag kör mest Y och H formering, men mig som befäl i direkt anslutning till föraren. Dock måste jag "dressera" hundföraren gång på gång så att denne med sin glock och draghjälp inte springer på för fort eller otaktiskt. Illa när hund och förare ränner över ängen och drar in ptrl i en klassisk medkrok.

 

Hundförare brukar vara bra på vad de gör, be om förslag på formeringar.

Link to comment
Share on other sites

Anser du att Y-formering inte stör hunden, och på vilka grunder då?

 

Som du vet så använder hunden mest doft och hörsel. Om du minskar den effektiva konen som hunden kan arbeta i från 200 ner till 50 grader (max) tycker inte du att det borde påverka hundens förmåga att arbeta?

Inte nog med att det kommer klampa omkring soldater 2-5m FRAMFÖR hunden, de kommer även kontaminera marken FRAMFÖR hunden med doft.

 

Fråga gärna era hundförare, och hundtjänstbefälet om Y-formering är att föredra..

 

Tillägg: Och nej, gruppchefen skall inte gå som säkrare. Vid sammansstöt tar gruppchefen över hundförarens elduppgift vid behov. Alltså två snabba kliv fram och ta plats i linjen som förmodligen redan skapats när de två säkrarna besvarar elden.

 

Tillägg 2:

Jag har min ksp i andra omgång. Då får jag handlingsfrihet vid en sammanstöt. Väldigt lätt att sätta andra omg på flanken, göra omfattning eller påbörja ex. en växelvis tillbakaryckning.

Edited by hajjper
Link to comment
Share on other sites

När jag jobbar med hund så går jag på armlängds avstånd från hunföraren så att jag kan styra honom med kroppskontakt. Normalt använder jag pil- eller T-formation. Y-formation används när behovet av skydd är högt, t.ex. när vi går över ett krön eller genom tät vegetation. Jag låter soldaten bakom mig sköta kartläsandet då jag fokuserar på gruppen, hundföraren och terrängen framför.

Link to comment
Share on other sites

Jag grundar det på att enligt vad jag fick utbildning på senast i helgen. Där vi övade just detta. Vi fick reda på att hunden inte störs speciellt av att ha folk "framför" sig. Som han hunnit bekanta sig med. Och vi använde Y formationen flitigt för att "instruktören" ville att vi skulle prova i varje fall. Jag upplevde inte att vår hund hade problem med detta. Många andra myter suddades ut med. Typ gå i vatten mm.

Link to comment
Share on other sites

Hunden har ju förmåga att ta ljud och vindmarkering och föja spår även om det går soldater "i vägen". Bara hunden har fått bekanta sig med gruppen så kan den särskilja och sortera bort de ljud och lukter som gruppen genererar. Självklart så är det bättre om det inte är något som stör, men en bra tränad hund fungerar alldeles utmärkt även i Y-formation. Att tänka på är ju att säkrarna inte behöver gå 1.25 ifrån hunden utan kan vara ute på 25-30 meter om terrängen tillåter.

 

Det som är den enskilt största faktorn som påverkar hur du kan jobba med hunden är hur tränad hunden och hundföraren är. Vissa hundar kanske är i början av karriären och har svårt för störningar från egna gruppen, medan andra hundar arbetar lika bra med gruppen runt sig som om den hade varit själv i skogen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Beredd att snabbt ta dennes plats vid sammanstöt medan hufen löper bakåt som en gasell för att säkra flank eller tillbakaryckningväg.

[/Quote]

 

Varför då?

 

 

Varför plocka ur någon ur fronten av formationen under en sammanstöt?

I efterhand: trevligt mål, minskad möjlighet till eldgivning för gruppen initialt

Duell: Samma

På förhand: risk för att gruppen röjs.

 

Gäller det Hv, rätt utrustning tilldelats och mörker råder:

Grattis, du har just stoppat in den enda i gruppen som ser bra i mörker..längst bak i formationen.

 

 

Kan det vara så att det övas på att öva?

Att fredstida bestämmelser kryper in i hur du avser att agera skarpt?

 

 

Fram till dess att hunderi organiserades inom hvförbanden och frivilligorganisationer fick för stort utrymme så var det faktiskt så att värnpliktiga hundförare inte skulle lämna formeringen.

Istället skulle hundföraren agera med sin automatkarbin precis som övriga gruppmedlemmar från den plats där han var.

 

Med tiden infördes av vad jag förstår regeln om att frysa moment och plocka bort hunden från situationen.

När detta var gjort kvarstannade hundföraren vid hunden alternativt återanslöt till sin tidigare position varefter momentet fortsatte.

 

Notera att detta även gällde under åren i värnplikten efter att Hv hundifierats intill dess att vpl blev så kallat vilande.

 

 

På något mystiskt sätt har resultatet med tiden i Hv blivit att hundförare utrustas med pickadoll och inte avses lösa grundläggande uppgifter enligt norm.

Tack HKV.

 

 

YMMV

Link to comment
Share on other sites

Som ren lekman i ämnet kan jag tycka att man vid sammanstöt bör släppa lös hunden och busa den mot motparten för att skapa förvirring och ge Fi något annat än soldater att skjuta på samtidigt som föraren faller in och blir en skytt i ledet. Att öva på annat sätt känns lite som den gamla klassikern "plocka upp emballagen till bumporna efter eldgivning".

Link to comment
Share on other sites

"På något mystiskt sätt har resultatet med tiden i Hv blivit att hundförare utrustas med pickadoll och inte avses lösa grundläggande uppgifter enligt norm.

Tack HKV."

 

Ja, det känns lite fel egentligen. Först och främst soldat brukar man säga om t ex sjukvårdare. Själv var jag utrustad med granattillsats på A5an trots att jag tjänstgjorde som hundförare i FV NSKY-pluton under värnplikten men det berodde väl mycket på att gruppen hade två hundar/två förare. Som jag minns skyddet därframme i Y-formation så kunde det bestå av två ksp-90 skyttar, i alla fall hos Flygbasjägarna.

Att hunden skulle stressas av dessa soldater i Y-formation som HAJJPER skriver håller jag för otroligt, i alla fall med en rutinerad hund. Att deras dofter skulle "kontaminera" marken verkar väldigt lustigt tycker jag med tanke på att en hund vindar in med högt huvud när spåret är färskt och sänker huvudet längre och längre ner ju äldre spåret och doften blir.

Dessutom glömmer en hund aldrig en människolukt och då människan alltid har samma kroppsdoft (avtryck) kan hunden särskilja på de som ingår i gruppen och de som jagas.

Så fick vi läras oss, om det stämmer lämnar jag till andra att avgöra.

Link to comment
Share on other sites

"På något mystiskt sätt har resultatet med tiden i Hv blivit att hundförare utrustas med pickadoll och inte avses lösa grundläggande uppgifter enligt norm.

Tack HKV."

borde inte hundförarens största värde vara som hundförare. Även om de borde ha något mer potent än en pistol att försvara sig med.

 

har man en hundgrupp i hasorna borde hunden/hundföraren vara de man helst vill eliminera. är en pipa till i striden så viktig att de är värt att riskera hunden?

 

Edited by speculatores
Link to comment
Share on other sites

Problemet med HV är att vår huvudbeväpning är en tung och otymplig ak4. Det är inget dåligt vapen men inte direkt praktiskt för hundföraren. Sen att man då utrustade de med pistol 88 var ju kanske inte den bästa lösningen ser jag det som. Men det löser sig när det kommer en ny ak till firman. Då får vi ak 5 ;)

Link to comment
Share on other sites

Det är väl så att det endast är avtalspersonal ifrån Brukshundsklubben som behöver bära pistol, medan man som skyttesoldat i hemvärnet kan gå som hundförare men fortfarande ha sin huvudbeväpning (Ak 4) med sig.

 

Så har vi ett par hundförare iaf som är beväpnade med ak4.

Link to comment
Share on other sites

Att hufen skall bakåt vid sammanstöt är för att han är helt oduglig i strid med en pistol och någon som blir jagad med hund skjuter kokgruppen först eller?

Är hunden borta kan fi promenera bort, och vi har förlorat 90% av vår sensorkapacitet.

 

Hemvärnets hundar kan du inte släppa loss på buset heller...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...