Jump to content

Fråga om belysning eller ljus


Perman

Recommended Posts

Sitter och tittar på matchen Sverige - England och tror jag kommit på en klurig fråga. Om vi antar att det är mörkt ute under en fotbollsmatch och fotbollsspelarna är belysta av fyra strålkastarmaster (en i varje hörn av planen) så att det bildas fyra svaga skuggor ifrån varje spelare (en åt varje väderstreck), vad händer då om man fördubblar ljusstyrkan ifrån masterna? Blir skuggorna mörkare, ljusare eller förblir dom konstanta?

 

/Per

Link to comment
Share on other sites

Mörker anses råda då ett ej direkt belyst föremål beläget på ett avstånd av 8 km från observationsplatsen ej längre klart kan urskiljas.

 

AVÄ

(Anvisningar och föreskrifter för vädertjänstens fackmässiga bedrivande)

Link to comment
Share on other sites

ljusare

 

Kommer inte skuggorna upplevas som mörkare då omgivande område blir ljusare? Kontrasten mellan vad som badar i ljus och vad som ligger i skugga blir större.

Således gissar jag på mörkare.

/m

 

Edit: snyggare formulering

i och med att ljuskällorna lyser mot varandra borde relativ ljusstyrkan spela större roll. så den relativa positionen till ljuskällan är de som spelar roll.
Link to comment
Share on other sites

Inget som räknat på detta ännu och jag har inte tiden just den närmaste veckan.

 

Men en liten fundering och kanske en inspirationskälla i ämnet: Ljusets böjning över en kant. Hur stark måste ljuskällan vara och hur smal måste fotbollsspelaren vara för att skuggan helt skall försvinna? betänk då även att belysningsmasten inte är en koncentrerad ljuskälla då den består av många lampor placerade på en yta av mastens topp. Sug på den så skall jag så fort jag hinner försöka bevisa mitt påstående rent matematisk någon gång - när är dock ett ?

 

:Malaj::alien::rockon:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...