Jump to content

Bok om den Romerska invasionen av England?


Bengtsson

Recommended Posts

Jag har tyvärr inget bra tips om just detta. I min The Oxford Illustrated History of Britain står en del men (lite OT) min favoritbok när det gäller Storbritanniens förhistoria är The Origins of the British av genetikern Stephen Oppenheimer. Den handlar dock mer om vad genetiken lär oss om förhistorien än specifikt om den romerska invasionen.

 

Sedan finns alltid Asterix och Britterna

Link to comment
Share on other sites

Caesar gjorde en räd mot England cirka 50 f Kr. Det finns beskrivet i "Om det galliska kriget", "De bello gallico" i original. Bra skildring, koncis och dann.

 

Men det var som sagt bara en räd. Det hela fullföljdes väl av Claudius eller vem det var. Om källor här vet jag tyvärr intet.

Link to comment
Share on other sites

Vem är vem i antikens grekland och i romarriket, Tullia Linders ISBN 91-518-4254-8

Lär ge dig uppslag att söka vidare genom att slå upp intressanta historiska personer ur ditt perspektiv. Bra kronologisk tablå för händelser i slutet av boken.

 

Det romerska riket. En orientering om Roms och romerska rikets historia från äldsta tider till omkring 500 e.kr., Hilding Tylander 1973 kan ej isbn tyvärr

Också ett översiktsverk om än mer inriktat på statistik och data än biografi.

 

Antikens Historier, Alf Henriksson del II 1958

Lite till åren och därför inte helt färsk, men innehåller sannolikt något matnyttigt.

 

 

På tal om färskhet så är förmodligen de antika författarna betydligt mer fylliga när det gäller att beskriva skeendena även om de också anpassade sina skrifter efter kund och samtid samt dessutom vanligen editerats några gånger av den som bar ansvaret för att texten nu går att läsa vanligen via kopiering av kopiors kopiors k...

 

Tacitus och Dio Cassus är läsvärda med inriktningen mot de brittiska öarna.

Tacitus (ca 56-118 e.kr.) skrev för övrigt bl a om svärfadern Agricola och dennes ståthållarskap i storbritannien (De vi'ta ju'lii agri'colae, 98 e.kr.). Bodicca

 

En bra bok att läsa i samband med framför allt de äldre verken är Michael Grants's, Greek & roman historians information and misinformation, isbn 0-415-11769-0 alt isbn 0-415-11770-4. Även om en del av hans värderingar går att anknyta även till moderna historiebeskrivare.

 

Goggle fu ger även sidan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_conquest_of_Britain

Wiki kan man tycka mycket om, men några av referenserna lär ge dig en del fakta (som vi tror är sanna, eller iaf lite grann).

 

Hoppas du finner vad du söker, detta var endast några förslag från en KÖP (Klassiskt Överintresserad Person).

 

 

Skönlitterärt är det svårt i dagsläget att ignorera David Gibbins böcker även om han spinner iväg väl långt, framför allt i de senare böckerna.

Å andra sidan är just det spinnandet lite själva meningen med skönlitteratur och nog väcker han funderingar med sin fiction?

 

Det enda vi vet är att vi vet mindre än vad vi trodde att vi visste innan...o s v.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...