Jump to content

Svenskar i FN-insatsen ONUC, Kongo 1960-1964Recommended Posts

Halloj igen alla glada!

 

Jag kom att tänka på ett ämne som intresserar mig en del då jag skrev mitt spec. arbete om det nämligen den svenska delen av FN-insatsen på 60-talet. Jag är inte säker på om jag ska posta det här eller på Markan, bestämm Ing! =)

 

Har vi nån veteran från Kongo här som har lust att dela med sig lite om sina tankar och erfarenheter? Jag lyckades under arbetets gång komma i kontakt med en del, men ingen som var nere när situationen var som skarpast.

 

En fråga till er andra är hur mycket undervisning ni fått om det här i skolan. En av anledningarna till att jag skrev om ämnet var att jag under 12 år av undervisning inte hört ett ord om exempelvis de anfallsstrider svenskar medverkade i i Kongo. Detta var ju första gången på nästan 200 år som svenskar var i strid, i Svenska statens tjänst bör tilläggas.

 

Att inte mer sägs om detta är enligt mig konstigt då det lade grunden till den nuvarande aktiva utrikes- och säkerhetspolitiken samt gav våra FN-soldater det goda rykte de har idag.

 

Hoppas att vi kan ha ett litet meningsutbyte om detta!

Link to post
Share on other sites

Den analysen har jag också gjort. Känns lite synd att det helt glömt bort av svenska skolväsendet. För mig är de "riktiga hjältar". Finns ju några riktiga rökarhistorier där nerifrån, han med raketgevären är en höjdare =) De gjorde ju, vad jag kunnat läsa mig till, ett så gott som klanderfritt jobb där nere. Kul också att Sverige kunde stå på helt egna ben under hela konflikten, modigt!

Link to post
Share on other sites

Silen jag tror inte du riktigt förstår... du kan glorifiera kriget hur mycket du vill men det var inte vackert. Klanderfritt haha de kanske de gjorde men så känner det inte och så såg inte media på det. Ska säga att jag känner en person som var med där. Han dricker numera kopiösa mängder alkohol dagligen och är vad vi kallar alkolist. Han pratar i princip aldrig om Kongo och när han gör det nämner han saker som att en hora kostade en tvål.....

jag har hört talas om att han blev uthängd i media och jag misstänker att Kongo tynger hans själ och att de starka dryckerna är en flykt från de svåra känslorna.

Link to post
Share on other sites

En bra bok om Kongo är "FN soldat i Kongo" av Inge Kamstedt.

Den gavs (ges?) ut av förlaget "dokumentär". ISBN NR 91-7260-651-7.

 

Totalt ca 260 sidor om Kongo och svenskarnas insats. Den är skriven av dom som var med, dvs soldaterna.

 

"allt" av intresse om svenskarna tas upp i boken som jag varmt kan rekommendera.

 

Sök på bibliotek så kommer du nog att finna den, om ditt lokabibliotek inte har den så kan de ordna fram den från Kungliga bibl i sthlm.

Link to post
Share on other sites

Jág jobbar denna sommaren på en kyrkogård. När jag gick runt och läste på stenarna en dag så jag detta; FN soldaten X Lindau Född 1941 Död 1961. Jag blev lite intresserad och frågade chefen. Killen hade varit i Kongo och senare dött av skador han tillfogat sig där. Jag undrar om någon har en namnförteckning på FN soldater som dött i strid?

Man vill ju gärna veta om han satt på samma plan som Hammarskjöld.

Link to post
Share on other sites

har själv bara läst "Fredsknektarna" av Claes JB Löfgren isbn 91-7054-650-9 men tycker det var en bra bok, kan ju säga att jag som 18 årig kan säga att min historia undervisning i stort slutade samtidigt som andra världskriget, sen kom samhäll.. antagligen har ingen kommit på att det som hände för 10 år sen är historia för oss yngre utan dom "vuxna" som bestämmer har väl ofta utgått med samma princip som vi, det som hände innan vi förstod nyheterna och sådant är historia.. kan säga att en hel del av mina jämn åriga inte känner till kalla kriget.. som begrepp och sådat utan typ bara att vietnam har hänt.. ups blev kanske lite off topic.. tillbaka till ämnet, inget krig är vacket men av det jag vet så sköte sig svenskarna väldigt bra.. i hammarskjölds plan fanns 9 svenskar..ingen överlevde därför kan omöjligt Lindau funnits med då han hade tydligen dött senare av skador,  en dc3:a blev också nedskjuten.. med svenskar ombord.. kunde dock inte hitta någon Lindau bland besättning, så troligtvis har inte inte varit i något plan,tråkigt att jag inte kan hjälpa mer.. har inte hittat någon lindau någonstans och han kan ha dött av "civila" skador han fick i tjänst eller vad som helst detta var dock allt jag hade att bidra med..

Link to post
Share on other sites

Att Niklas: "Glorifoera kriget"? eeeh, va? Det jag skriver är att JAG tycker att de gjorde en så gott som klanderfri insats i Kongo. Sen inser väl jag också att de fått sett mycket skit, det var ju ett stamkrig med många gamla ritualer inblandade. Jag har även jag fortfarande kontakt med en del som var nere, de mår ju inte alla speciellt bra men jag tycker fortfarande att den svenska insatsen i Kongo var berömmvärd. Om du tycker annorlunda kan du väl motivera det.

Link to post
Share on other sites

Ang. de båda böckerna ovan måste jag säga att jag tycker att Fredsknektarna är bättre än FN-soldat i Kongo. Än annan läsvärd bok är Med FN i Kongo som också den är mycket bra skriven.

 

Tjorven: I slutet på Fredsknektarna finns en kronlogisk förteckning över allt som hände i Kongo.Där kan du nog hitta svaret på hur din "bekanta" togs av daga.

Link to post
Share on other sites

Silen !

För en 5-10 år sedan gick det på svt en dokumentär som jag tror hette "Kongomajoren" stark sak vill jag minnas. Kolla med SVT om det går att få en kopia eller något. Avslutar med att

att citera ett citat från Svensk militärt Forum

 

För uppgiften behövs

En Indisk bataljon

Ett Irländskt kompani, eller

en Svensk pluton

 

Uttrycket myntades under Kongokrisen

Link to post
Share on other sites

Klanderfri insats...? farfar jobbade på FMV och lite allt möjligt inom FM. Han kunde berätta om soldater som i sin tur berättade bland annat om styrkedemonstrationer som genomfördes genom att man med Pansarbil (tror jag det var) åkte genom civila byar sköt med ksp och kpist mot fönster och väggar.... I skolan har vi (än så länge) inte fårr veta något alls i stort sett. jaja, har ett år kvar så, vem vet ;)

 

Ska se om jag kan få reda på mer, men vad jag vet så var det ett H-E för de flesta som deltog, skulle dock vilja veta lite om insatsen i sig.

Link to post
Share on other sites

Det lilla jag fått höra av pappas kusin var att det inte var trevligt...rent utsagt ett h-vete...samt att man kan säga att det var en person som åkte ner....en annan kom hem....enligt hans omgivning....

 

 

Toll: vill du veta mer försök att få tag i boken fredens vakande öga...45 år i Fns tjänst tror jag den heter...handlar bla om kongo

Link to post
Share on other sites

Jag skäms lite över att säga säga det, men jag är faktiskt väldigt dåligt påläst om "Kongokrisen" eller vad man kallar det.

 

Skulle tro att Sveriges roll har tonats ned en aning med åren, med tanke på att vi som neutralt och "fredsälskande" nation (visserligen med FN-mandat) åkte omkring och sköt på infödingarna i Kongo. Efteråt har man antagligen insett att detta inte har varit bra PR, varken för Sverige eller FN, samt att FN-missionen kanske inte löste något problem utan snarare bidrog till kaoset och förödelsen. Jag bör nog tillägga at detta endast är en kvalificerad gissning från min sida.

 

Läste någonstans på forumet att Sverige till och med hade en flygflottilj stationerad i Kongo under "krisen". Låter som att vårt truppengagemang var ganska starkt? Vet någon ungefär hur många soldater vi hade på plats som mest på en och samma gång?

 

 

Hälsningar, Foxtrot Lima :)

Link to post
Share on other sites

Stämmer bra FL, vet inte om det var en hel flottilj, men ett gäng tunnan hade man iaf. Dessa sprängdes på plats när missionen tog slut. De var så slitna att det inte var någon idé att ta de med hem till Sverige igen.

Link to post
Share on other sites

Om någon är intresserad kan jag eventuellt lägga ut mitt arbete på nätet. Det täcker ju det mesta av vad som hände men är förståss mest inriktat på analyser.

 

Sen gillar jag inte det här med "att man åkte och sköt på infödingar" eller "brassade igenom byar och sköt på väggar". Uppge gärna källor för det. Oftast räckte det med att de bara visade upp sig för att lugna ned oroliga folkmassor.

Link to post
Share on other sites
Guest Lord Good

Jag jobbade på ett regemente i början på 80-talet. Där fanns en gammal fanjunkare som kallades "Kongo-Frasse". När han blev full på mässen tog han ibland av sig skjortan och visade ärren efter en kulsprutekärve i bröstet. Ett litet minne från Kongo.

Link to post
Share on other sites
Jág jobbar denna sommaren på en kyrkogård. När jag gick runt och läste på stenarna en dag så jag detta; FN soldaten X Lindau Född 1941 Död 1961. Jag blev lite intresserad och frågade chefen. Killen hade varit i Kongo och senare dött av skador han tillfogat sig där. Jag undrar om någon har en namnförteckning på FN soldater som dött i strid?

Lite off topic men ändå:

 

Det verkar som om SWEDINT envist hävdar att inga svenskar i utlandstjänst någonsin har dött till följd av fientliga aktioner. Dvs. att alla dödsfall skulle vara olyckor.

Alla rekryterare jag har pratat med har sagt samma sak.

 

Enligt en artikel i Arménytt råkade BA03 (tror jag) ut för en minsprängning (pbv302 tror jag) där ett antal man dog och andra sårades.

 

Jag skrev om detta på se.politik.forsvar och möttes av ett rabiat förnekande...

Link to post
Share on other sites

LeadHead.

 

BA03 råkade inte ut för någon minsprängning.

 

BA01 hade en incident med en SISU som gick på en stridsvagnsmina, tre skadade inga omkomna.

BA05 hade en olycka med en Pbv302 som gick på en stridsvagnsmina, ett antal skadade inga omkomna.

Mig veterligen har inga svenskar omkommit pga. stridshandlingar i Bosnien.

Skadade ja, med inte omkommit.

De dödsfall som skett har berott på olyckshändelser.

 

I Libanon däremot har det hänt dödsfall pga. fientlig verksamhet.

 

Fredagen den 13/9 1991 dödades Kenneth Fransson av Israelisk eld när han och ett antal svenskar och fransmän blev tagna som gisslan av PLO efter ett misslyckat innästlingsförsök till Israel.

FN-soldaterna blev infösta i ett skjul av PLO och situationen utmynnade i en eldstrid där en svensk FN-soldat dödades och ett antal skadades.

 

The Swede

L108 BA01 BA03

Link to post
Share on other sites

En relevant fråga är väl hur många som själva tagit sitt liv efter utlandstjänst. Har Swedint koll på det?

På så vis kan man ju säga att tjänsten kräver sina offer fast lång efteråt.

Link to post
Share on other sites

Inf

Om personen i fråga tar sitt liv efter en tjänst så är det väl svårt att avgöra vilka faktorer som påverkat, är det tjänsten som varit en avgörande faktor?

Eller var tjänsten bara en av flera saker t.ex problem på hemmaplan,alkohol m.m?

Sen så finns det väl civilia jobb där självmordsfrekvensen är avsevärt högre än andra jobb kan man då skylla på jobbet?

Link to post
Share on other sites

Jo visst är det svårt att avgöra sådan frågor, något säkert svar går inte att få. "Livsstilsfaktorer" kan också spela in såklart. Det jag menar är att de traumatiska upplevelser man kan vara med om under utlandstjänst antagligen förvärrar ens problem. Detta gör att en del får ångest, som många sedan döver med alkohol vilket i sin tur ökar problemen. Problem finns och är nog inte obetydliga. Jag undrade uppriktigt hur bra koll swedint har på dessa frågor.

För en del tar "kriget" aldrig slut.

Link to post
Share on other sites

Inf.

 

Innan Bosnienmissionerna fanns det inget som hette hemkomstsamtal eller debriefing.

Man brukade säga att det finns inget som tar slut så fort som en FN-mission.

Från det att jag kom till Almnäs efter min vända i Libanon tills jag hade lämnat in allt och gått ut genom grindarna tog det inte mer än några timmar.

Inga som helst samtal eller något, bara in med utrustningen på förrådet.

Efter Bosnien tog det tre dar innan man fick åka hem.

 

Därför tror jag att Swedints statistik är väldigt bristfällig om dom ens har någon.

 

The Swede

Link to post
Share on other sites

Inf

Nu när jag tänker på det så är det ju så att en som jag känner vars bror var FN soldat blev tydligen inte så frisk då han kom tillbaka och började tydligen med lite ohälsosamma medel.

Körde då ihjäl sig för några månader sedan med amfetamin i blodet är det ett dödsfall man kan skylla på kriget?

Link to post
Share on other sites
 • henke changed the title to Svenskar i FN-insatsen ONUC, Kongo 1960-1964

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By mordor
   Gick på tv igår kväll, men går nu att se på svtplay.
   Handlar om den svenska FN-insatsen i Kongo på 60-talet
    
   Intressant att höra från dem som var med hur dom upplevde det, och hur dåligt behandlade dom blev när dom kom hem igen
    
   http://www.svtplay.se/video/2420808/kongoveteranerna
  • Guest
   By Guest
   Jag försöker få tag i bilder av  j29or som har kongo camoflage.
   Jag har bara en bild som tyvärr är svartvitt.
   Alla bilder är av intresse, men framför allt färg bilder.
  • By tgb1116
   Mycket skåpmat för oss som var där men det är onekligen skönt att media - äntligen - börjar ge en mer detaljerad bild av tragedin.
    
   För er som till äventyrs missade dokumentären finns den på SVT play. Rekommenderas!
   Läs mer på Dokument Utifråns hemsida.
    
   Nästa veckas program verkar också intressant...
    
   /Pontus
  • By Sgt Andersson
   Ni som var med på denna tid... vad gjorde/gjorde inte holländarna?
    
    
   ***********
    
   Överlevande stämmer FN
    
   Människor som undkom massakern i Srebrenica 1995 stämmer på torsdagen FN för dess agerande i den bosniska staden.
    
   Omkring 8 000 muslimer beräknas ha dött vid den serbiska erövringen av staden, mer än vid något annat tillfälle sedan andra världskriget. Omfattningen medgavs i oktober av den bosnienserbiska regeringen. Tidigare har de serbiska myndigheterna försökt tona ner massdödandet.
    
   Stämningen läggs fram inför en domstol i Paris och målsägarna företräds av Toulouse-advokaten Agnes Casero. Hon uppger att hon representerar 329 människor från Srebrenica.
    
   Casero sade att stämningen kunde ha skett i vilket land som helst som är medlem i FN. Men eftersom hon är fransyska beslöt målsägarna att det skulle ske i Paris.
    
   Bakgrunden till stämningen är att ett holländskt FN-förband fanns på plats för att skydda människorna i det överbefolkade Srebrenica - tusentals bosnienmuslimer hade tagit sin tillflykt dit från andra håll. Men FN-soldaterna förmådde inte göra det.
    
   Många har anklagat holländarna för att ha varit avsiktligt passiva och inte gått emellan de serbiska styrkorna och människorna i staden.
    
   De holländska soldaternas agerande fällde sju år senare regeringen hemma i Nederländerna. Den avgick 2002 efter en skarpt kritisk offentlig utredning. De holländska myndigheterna fick då också förslaget att betala två miljarder euro i skadestånd.
    
   Agnes Casero varnade i somras FN:s generalsekreterare Kofi Annan för att hon skulle ta upp ärendet i fransk domstol om hon inte fick svar på frågor som hon ställde till FN.
    
   Vid en presskonferens på onsdagen berättade Casero att de fattigaste överlevande än i dag bor i läger och att andra tvingats i landsflykt.
    
   - Massakern genomfördes inför hela världens ögon och med FN närvarande och inget gjordes. Ur den synvinkeln liknar inte detta andra massakrer.
  • By CQ3
   Kommer FN i framtiden att kunna hjälpa länder där internkonflikter pågår?
   Finns det planer på att se över stadgarna, och hur långt har detta arbete kommit?
   Ser just nu på de fighter som pågår (tex.) i Kenya som ett exempel, där FN skulle kunna göra lite nytta.
×
×
 • Create New...