Jump to content

GRG-skytt


Recommended Posts

Har fått befattningen GRG-skytt på en jägar-/skyttegrupp. Tänkte bara höra om det finns folk här med erfarenhet av befattningen och även ställa lite frågor; Hur ofta bar ni med er grg:n? När användes det i händelse av strid, endast mot pansarmål eller också infanterimål? Dela gärna med er av andra erfarenheter av vapnet och befattningen, positiva och negativa.

 

Tack för hjälpen.

Edited by theprodigy
Link to comment
Share on other sites

Gruppchef på grg, GUGrg, fantast av Grg.

 

 

-Leta reda på Infanterireglemente Grggrupp 1976, där finns mycket nyttigt. Och inget som konkurrerar med SoldF 2001.

 

-En LK35 med fyra remmar = 2-3 dubbelbumpor

 

-LK35-remmar istället för bärremmen = enkelt att bära under transport

 

Vi har inte ALLTID med det, men är det strid på g mot "sabotagegrupp" eller konventionella styrkor så är grg bra.

 

-Fysträning är nödvändigt.

 

-Memorera tabellen i SoldF s 39 och använd kikare med streck eller riktinstrumentet.

 

-Under plutons och/eller kompanis strid, så är grg-gruppen grg-grupp. De övriga tre får sköta det rörliga.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok, tack för tipsen och informationen. Jag kan väl tillägga att jag inte kommer vara på en helt vanlig skyttegrupp, snarare jägar-/skytte och vi använder oss av tex. av LK 100 så fort vi har ÖD. Jag antar att förutsättningarna ändras lite då vad gäller transport och användning, en separat mes blir tex. svårt att få användning av i det fallet.

 

På vilket förband är/var du?

Edited by theprodigy
Link to comment
Share on other sites

Stadskytte lumpen, Hv sen dess.

 

Den är ju inte precis lätt, ej heller ammon, så benstyrka kommer att behövas, även om ni har Grg 86 ist.f. 48.

 

Gott om remmar för att spänna fast bumporna.

 

Snackar vi Hv uppåt landet eller GSS/K? Måste ju finnas några sen tidigare med erfarenhet, i din grupp eller bland officerarna.

 

Fys, fys, fys.

Link to comment
Share on other sites

Är GSS/K på ett jägarförband. Nyanställd sedan ett par månader och har genomgått testperiod och grundläggande utbildningar på förbandet och ska nu slussas ut på grupperna, så har inte riktigt hunnit höra mig för ang. tjänsten.

 

Fys behöver vi i övrigt ändå och jag anser mig vara väl tränad och klarar de krav som förbandet ställer på de anställda med god marginal, så det bör inte vara några problem. Men att det kommer bli kärvt det är jag medveten om.

Link to comment
Share on other sites

Grg har ett väldigt brett användnings område, I svenska militären finns tre typer av ammunition, Pansarspräng granat, bra ammunition mot bepansrade fordon, hårda betong byggnader (effekt inne), Spränggranat har bra verkan mot mjuka mål och trupp bakom skydd, kan ställa in ett avstånd när granaten färdats inställt avstånd detonerar den, men även byggnader med mjuka väggar, Rök används till att lägga rökridå mellan eget förband och ett hot, den kan även användas till att bränna ur en byggnad som försvaras av en motståndare.

 

Grg används av många länders jägarförband.

Link to comment
Share on other sites

Att få vara med ett GRG är inte en befattning, det är ett tillstånd utav hatkärlek och lycka blandat med tankar som "varför just jag"

 

Jo, ibland var det 14 kilo hat, ibland 14 kilo kärlek. KSP 58 var också ett as att släpa på ibland men det var nog mer kärlek till den än hat. :)

 

Charlie Spartan: Du glömde lysgr m/82.

Link to comment
Share on other sites

Tror nog att själva tjänsten skiljer sig en del beroende på vilket förband du jobbar. Kan tänka mig tillexempel att det är skillnad på hur GRG används på AJB och K3. Så om du berättar om vilket förband du jobbar på så finns det säkert någon här som kan berätta hur GRG används på just det förbandet.

Link to comment
Share on other sites

Beror lite på om det är 31.LBB eller 32.underrättelsebat.

 

31. genomför klassisk infanteristrid = grg frr i ustgrp sist i plutonen och tar ofta ust-ställning. (vanligast)

32. är lite mer myschlipyschli. Inte så bra koll på hur/om dom nyttjar grg

Link to comment
Share on other sites

Var Grg-skytt/laddare på PvRb-pluton under GU 92-93. Då vi främst slog mot pansar så var alla övningsscenarion utformade så att Grg användes mot pansarskyttefordon (MtLb, BMP 1 och 2 på den tiden) med spårljuspansarspräng medan Pv-robotsystemet slog mot strv. Vi övade även med rök och lys. Jag minns bara en gång där spräng användes (simulerat med eldmarkering) och det var mot obepansrat terrängfordon.

 

I Hv övas dock ofta med scenariot att spräng används mot mjuka mål, med direkt- eller luftbrisad.

Link to comment
Share on other sites

Var mellan 94-95 gruppbefäl för GRG/skytte på I13 när Dalregimentet existerade.

 

Har ett bra tips för att underlätta bärandet. Tag loss säcken ifrån ryggsäcken, dvs behåll mesen och bygg lämplig vaddering av ett grått liggunderlägg för axelremmarna och dämpning för svanken. Spänn fast granatgeväret i lämplig vinkel. Vill minnas att en av mina händiga bandvagnsförare optimerade min lösning genom att han bockade, kapade och svetsade om mesen, så att man kunde skjuta med mesen på.

 

Lycka till!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nejnej.

 

Lk35-remmar på grg.

 

Det går ju att sätta liggunderlag i västens ryggficka. Mina två skyttar har det dock inte. De klagade inte under framryckningen vi gjorde iallafall.

Link to comment
Share on other sites

Det går som sagt att sätta remmarna direkt på Grg:n också. Nu med stridsvästen och ev skyddsväst så gör det inte ont. Man slipper vikten av ryggsäcksramen.

Det där är den i mitt tycke bästa lösningen, det är inte bara vikten av mesen man slipper, röret blir ju inte direkt smidigare när man monterar på en rygsäcksmes...

Link to comment
Share on other sites

Minnet säger mig att vid ödemarkseskapader (fotmarsch) bars grg antingen över bröstet med remmen runt nacken eller, för att vila densamma momentant, ovanpå ryggsäcken (som ksp:n).

 

Detta i kombination med byte av grejor med varandra inom patrullen skapade högre marschtakt än vad jag tror annars skulle blivit samtidigt som verkan fortfarande kunde uppnås snabbt trots något större packning. Kalle blev skitglad över att slippa bära skitlådorna(bumporna) till ksp:n(grg:et) en stund och Olle var lika glad över att få vila nacken från KSP:n(grg:et).

 

Vid längre marsch vill jag minnas att GRG-laddaren bar (avsågs bära) 2x2tuber och de 4 övriga dubbeltuberna fördelades över gruppen (i likhet med radioack, kspband m m).

Samtliga grupper i plutonen var lika tungt bestyckade även om grupperna med pansarvärnspjäs på terrängbilen slapp medföra den i terränglådan vid fotmarsch (å andra sidan frös de hund på vintern vid fordonsmarsch).

 

Så utgå inte från någon speciell grupperingsform i kompaniet om sådan ej är fastställd (och inga försök pågår) utan utgå från din verklighet på plats och sunt förnuft.

 

 

Bra att lära/ha då du kommer att bära tungt oavsett:

Hur eventuella inställningar på eventuell bärram (till ryggsäck) fungerar och vilka inställningar som passar just dig. (kan du göra det nu så..)

Egen packplan (där och då)

Handskar som fungerar trots stor belastning/vikttryck (kanske nu)

Eventuellt behov av ytterligare vaddering i bärremmar, alternativa bärremmar (där och då)

 

Att träna (lekman, men det skulle jag ha velat träna mer innan tjänst som KSP58 skytt i spaningstjänst):

Core

Rygg

Nackmuskulatur

Armar (underarm minst lika mycket som överarm)

 

Att tänka på i patrull:

Det Kalle inte orkar bära imorgon på grund av utmattning, sjukdom eller frånvaro får du bära. Så avlasta varandra idag (nu)...

Är det en skitdag eller du helt enkelt är sliten(sjuk etc), säg det till gruppchefen så tidigt som möjligt så att hänsyn kan tas till det nu (istället för att förlora tid på omhändertagande av utmattad dig senare och de andra ändå få bära med sig dina prylar medan du ligger och förbannar din egen dumhet)...

Edited by Munin
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Efter Munins post kom jag på en sak jag erfor för bara några veckor sedan under en strapatsövning. Vi fick ut ett rör till en Rbt 70 med vikt i (snökedjor!) samt ett maskeringsnät som vi skulle transportera till en mottagare. Till fots.

Iallafall.

 

Det var tre av oss som bar 75 % av sträckan, och de var inte den som klagade. Jag är inte i världens bästa skick, men det gick förvånansvärt bra att lägga röret på stridssäckens remmar. Huvudet får ju lite vinkel neråt, men vikten fördelas bra och Akn är rätt så tillgänglig fram. Det är ju dock 14 eller 9 kg utöver allt annat...

 

Bumporna är anus att bära i handen. Se till att organisera en massa remmar så de kan spännas fast på ryggor över längre sträckor, eller hitta på någon axelremslösning.

 

Jag funderar på en bäranordning för en bumpa på ryggen för mig och min stf, men har inte fått till något bra med det jag skaffat.

 

Som sagt, vid ren transportsträcka, rotera.

Link to comment
Share on other sites

Det går att få ner två dubbeltuber i stridssäcken och sedan två till utanpå (remmar, spännband och lite huvud mot ett träd). De två utanpå spänns fast, en på locket och en utanpå/bak. Dock bör man se till att tuberna i säcken "sitter fast" ordendligt, rör dom sig så är min erfarenhet att bumborna utanpå lossnar.. Detta är inte ultimat men det funkar och är bättre än att bära i famnen och fäster man bara de på utsidan rätt så går det väldans fort att få ut dom. Det absolut smidigaste är om man kan ha två ryggsäckar med två dubbeltuber i varje dock. (och i sammanhanget så är det som alltid med GRG, det har inget med ergonomi att göra)

 

Jag har inte burit så här några längre sträckor dock och jag vill minnas att axlarna tog en del stryk, men just där och då så var jag och min skytt ganska så alena och som sagt, bära i famnen är inget alternativ.... även om det går

Edited by dxl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vi spände fast tuber på mesen LK35 och bar grg:t i remmen. På så sätt slapp laddaren gorillaarmar och kunde verka obehindrat med sin ak5. Mes på Grgt lär ju inte funka i liggande ställning och att börja fippla med remmar när ivan står på tröskeln... Nä tack.

/m

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...