Jump to content
Sign in to follow this  
sten tecknare

Fieseler Storch 3/4 kopia "Slepcev Storch."

Recommended Posts

På Nils Håkanssons gård utanför Bara finns numera denna speciella Storken (Slepcev Storch). Det är en 3/4 dels kopia inspirerad av den riktiga Fieseler Fi 156 Storch. Precis som originalet kan den flyga mycket långsamt och har kort start/landnings sträcka. Planet är byggt från en byggsats, vilket kan ge modellflygarna vatten på sin kvarn. En del av dem anser ju att alla är modellflygare, bara det att några flyger i skala 1/1

 

Teckningen härstammar från 2012 års Möllerödsdagar. Som forumets läsare väl känner till tror jag. Nils agerade spaningsflygare för tyskarna. Jag la in en T 34/85 som imponerade på mig. Möllerödsdagarna är inte bara stora pojkar som leker krig, utan det ligger mycket militärhistorisk forskning bakom hela arrangemanget och de är väl värda ett besök.

 

Hälsn Sten "Tecknare

 

stork-kopia.jpg

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Visste inte att du var där i år, då hade jag beställt en teckning av mig själv och min Dodge.

 

 

Det var verkligen imponerande att se den nästan hovra över området!

 

 

T34:an är ju inte fel, det var inför det Sovjetiska-Tyska slaget Storchen spanade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this   • Similar Content

  • By sten tecknare
   Det var ett tag sedan jag lade in någon teckning här på forumet. Legendaren Bert Stenfeldt var nere hos oss i Malmö (SFF,s Skåneavd)och höll föredrag om flyget under kalla kriget och det nystartade Swedish Air Force Historic Flight (Bert är ordf). Vid eftersitsen kom vi att prata om T 18 B, som B S hade rik erfarenhet av.
    
   Det visade sig vara dåligt som traditionellt torpedflygplan. Det gick helt enkelt för fort. En variant av planet utrustades då med en 57 mm Boforskanon i nosen. Eftersom jag är en gammal stridsvagnssoldat med erfarenhet av kanoner, låter detta väldigt mycket. Med 40 skott i magasinet och lite mer än två skott i sekunden, skulle den bekämpa mål Jag antar att precisionen var det lite si och så med, men fartyg är stora så några träffar skulle man nog få in.
    
   Det går många skrönor om att planet bl.a. skulle stanna i luften under eldgivningen. Personligen trodde jag det inte fanns en enda fast del i kärran efter några salvor. Men efter att ha samtalat Bert Stenfeldt, försäkrade han mig om att det var skrönor och att planet fungerade bra med kanon och allt. Utvecklingen av Lansen och sjömålsrobotar, gjorde att denna roliga variant av SAAB 18 försvann ganska snabbt. Hur som helst samtalet inspirerade mig till denna teckning. Det skulle vara roligt att höra lite mer om planet. Jag har hört hårresande historier om lågflygningar mm
    
   Häls Sten "Tecknare"
    

  • By sten tecknare
   Mosquiton har alltid fascinerat mig och är i mitt tycke WW II vackraste plan efter Spitfiren. Teckningen här inspirerades av en liten film, som visade det nu enda flygande exemplaret i världen. Tyvärr flyger den i Nya Zealand, så möjligheten att få se den i verkligheten är mycket små. Mosquiton som var byggd helt i trä (plywood) och därför mycket lätt. De två starka Merlin motorerna gav Mosquiton en toppfart, så den lätt kunde dra ifrån anfallande jakt. Den förekom i flera variationer, bomb, jakt, spaning, mm. 60 plan köptes till Sverige efter kriget och användes då som nattjaktplan med beteckningen J 30.
    

  • By sten tecknare
   Nere på Söderslätts FK finns numera en Yak 55. En teckning blev ett måste, efter ha sett den tumla runt i lufthavet. Yak 55:a är specialkonstruerad för konstflyg. Konstflyg är ju ett steg värre än avancerad flygning. Man utför manövrar som egentligen inte skall gå att utföra med ett flygplan. Det tävlas både i SM och VM. En mycket stark motor i ett robust, men lätt flygplan ger mycket utrymme. Exv. en stigförmåga på över 15 m/sek. Det är bara att önska ägaren Per Norén lycka till med sin Yak. Jag vet att han har planer, trots at inte säger så mycket själv.
    
   Hälsn Sten
    

×
×
 • Create New...