Jump to content

I skogen när det åskar


Recommended Posts

Kom att tänka på en grej i förrigår när det åskade så hela huset skakade. Vad gör man om man är ute i skogen, långt bort ifrån civililisationen, och det blir världens åskväder? Blixten dras ju som bekant till metall, och man bär ju med sig en hel del metall. Är inte risken rätt stor att man träffas av blixten?

 

Kanske en lite udda fråga...

Link to comment
Share on other sites

Hmm bra fråga... Dock så har man ofta en massa träd runt omkring sig i skogen, så jag tror åskan slår ner där istället.

 

Läste om en tjej i aftonbladet som hade blivit träffad av blixten 2 gånger inom kort antal år. Båda gångerna stod hon på en golfbana, ena gången hade hon ett paraply uppfällt...Inte så smart att stå ute på öppna fält vid åskväder ???

Link to comment
Share on other sites

En kille i GBG fick blixten i sig, snillet stod och duschade när det åskade (klart obra).

 

Han blev tillfälligt förlamad, men det gick över.

 

Sen har vi nummer två, stod och talade i mobiltelefon, blixten slog ner i en telestolpe en bit bort, kom genom ledningarna till väggutaget där den gick ut och träffade mobilen, sen kom den ut ur låret och in i väggen på andra sidan, det blev en kraftig brännskada på låret som var som urgröpt, och ringande ljud i örat som följd,, så inte duscha eller snacka tele när Tor e ute å far...

 

//fairfax

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1

Okej.. så: Hur långt från det här höga föremålet ska man då stå för att bli ett högt föremål själv? Står det ETT träd mitt ute på ett stort öppet fält så är man ju själv den andra höga punkten på det fältet om man inte är i närheten av det! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Stå på ett ben.

Har med fysik att göra, kommer inte ihåg exakt varför men det blir mindre skador på dig om du bara har en punkt i marken.

Två ben brett isär är inte bra.

Det är därför kor kolar direkt vid blixtnedslag och människor oftast överlever.

Link to comment
Share on other sites

Svar till ING

Det behöver inte alltid träffa det högsta föremålet det kan lika gärna träffa ett lågt föremål förutsatt att det skickar upp elektroder eller nåt sånt fråga mej inte närmare men nåt skit skickas upp.

Min grannes diskbänk fick en flygtur eftersom blixten slog ner i ett träd 300 meter bort och gick sedan vidare genom trädets rötter tills rötterna kom i kontakt med en vattenledning,gick sedan vidare med den och slungade ut en diskbänk genom köksväggen så man kan ju säga att det inte finns något speciellt skyddsavstånd om en blixt slår ner i ett träd

Link to comment
Share on other sites

Det spelar ingen större roll var man befinner sig om man är utomhus när det åskar. Risken att träffas direkt eller indirekt finns där ändå. Det där med att det är farligast att befinna sig under träd eller ute i högt belägen öppen terräng är inte helt sant. Blixten söker sig inte alltid till den högsta punkten utan går helt slumpartat ner lite överallt. De som "träffas" av blixtar blir ofta inte träffade direkt utan skadas eller dödas av den inducerade spänning och ström som bildas om ett ledande föremål befinner sig i det mycket kraftiga elektromagnetiska fält som finns runt en blixt. Det enda som skyddar ordentligt är att befinna sig inuti ett föremål som bildar en sk Faradays bur, t ex en bil, en stålcontainer (vad man nu gör där..) eller motsv.

Link to comment
Share on other sites

F-n Fu Carlsson...du hann före med det där med Faradays bur.

 

FB innebär att om man sitter i en en bil är man skyddad mot blixten. Bilxten leds på bilens utsida ner till jorden. Att du inte träffas av blixten beror på att du sitter i en skyddad bur av metall, det beror inte på att bilen har gummidäck.

Link to comment
Share on other sites

:D bri_span, din beskrivning av Faradays bur är klockren! Det är många som tror att det beror på att däcken på bilen är gjorda av gummi som gör att den bildar ett skydd mot blixten. Men så är alltså inte fallet, det är karossen som bildar en "bur" som leder strömmen på utsidan av bilen. Lite gundläggande fysik fick vi alltså med här..

 

Det där med inducerad spänning är ganska intressant när det gäller blixtar. Det har länge varit ett mysterium för läkarna när man har hittat unga och fullt friska vandrare och campare ute i skogen som har avlidit tillsynes helt utan yttre påverkan eller sjukdom. Men man har nu upptäckt att det kan bero på blixtens inducerande förmåga. Om blixten går ner intill en människa och det bildas en inducerad spänning precis i ett känsligt ögonblick i hjärtats cykel så kan man avlida tillsynes helt utan skador på kroppen. Lite läskigt det där..

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar, men ni har fortfarande inte svarat på min fråga :D Vad gör man om man bär på en massa metallföremål, t.ex. Ak 5, spritkök etc. Ska man lägga ifrån sig utrustningen och gå iväg en bit ifrån den och hoppas på det bästa?

Link to comment
Share on other sites

Håller med Casca att chansen att bli vådaskjuten är avsevärt mycket större än att bli skadad av blixten.

Den utr du bär med dig är väl inga större problem med men man vill ju gärna sova....

Skorstenen till tältkaminen... borde inte den vara farligare än att stå under ett träd. Även om man har en tendens att inte slå upp tält öppna ytor utan i djupa skogen så känns det för mig (ej vidare kunnig i fysik) att blixten hellre går mot metallen i skorstenen än träden?

 

Kan någon klyftig person lugna mig så att jag vågar sitta eldpost när det åskar

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1

Jo, vi kan väl lugna dig med att du normalt sitter en bit bort från kaminen när du är eldpost. Det är alla andra som ligger och sover och har fötterna vid eldstadsbegränsaren som ska vara nervösa. ;)

 

Det är väl inte så hemskt mycket att göra åt det heller? Åskar det så brukar det normalt regna ganska bra också. Varsågoda och gå UT och lägg er...

Link to comment
Share on other sites

håller med, biter man i det sura äpplet så är det bara att hålla minen.

 

en av killarna jag gjorde lumpen gjorde FOK hos oss, han var med i början av -90 talöet då blixten slog ner under en övning det stog mycket om i tidningarna, han låg då på F4.

 

en av killarna satt i telefon m/fältapa och den killen har (hade iaf i mååånga år) problem med trasiga ligament och ingen vätska i lederna.

 

det var många av dem som hamnade på sjukhuset efter det ovädret....

Link to comment
Share on other sites

Tack Ing för ett inlägg som klargjorde .....ingenting!

 

Jag hade hoppas att få ett vettigt svar på frågan om det är någon större risk att ligga i förläggningstält med tältkamin under åskoväder än att t ex vistas inomhus eller bara i skogen.....

Link to comment
Share on other sites

Ja, en tältkamin är farligare än ett träd, eftersom kaminen är en bättre ledare. Samma sak med tv-antennen, man bör inte sitta nära tv, för om det slår i den leds strömmen ner till tv- obra att vara nära.

 

En annan sak..Om man nu tvunget vill snacka telefon när Tor är ute och härjar, bör det va en trådlös eftersom den ej har ngn kontakt med en ledare vilket en fast telefon har.

 

Slutsats: Det som gör metallföremålen(eller grafit om du är ute och fiskar) farliga är att de leder ström bra. Därför är det bättre att bli blöt än fälla upp superledaren:) till paraply

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...