Jump to content

Att salja iPad flyg app till NATO: erfarenhet sokes


johan

Recommended Posts

Ar osaker i vilket forum denna fraga passar sa vanligen flytta denna trad till lampligt stalle om nagot annat ar mer lampligt.

 

Bakgrund:

For tva veckor sedan slappte jag en iPad app ( http://pilotuni.com ). Appen syftar till att trana pilot studenter hur man flyger sport flygplan (Cessna 152) genom att grafiskt illustrera check listor ovanpa en cockpit omgivning. Igar holl jag ett foredrag for programmerare hur man utvecklar appar och anvande Pilot Uni appen som ett exempel. I ahorarskaran var av nagon anledning en overstelojtnant fran NATO (www.jftc.nato.int, Bydgoszcz, Polen). Han kontaktade mig efterat och var intresserad av att utnyttja appen for militar traning och namnde traning av soldater for att roja IED som ett exempel.

 

ipads.jpg

 

Fraga:

Har nagon pa detta forum erfarenhet av att salja till forsvarsmakten eller annu battre NATO eller internationella styrkor? Vilka regler galler och hur funkar deras inkops forfarande? I Sverige galler val offentlig upphandling el dyl. Ar internationella styrkor ocksa bundna av speciella liknande regler eller "preferred suppliers". All erfarenhet ar av intresse eftersom jag ar helt gron inom detta omrade.

 

 

Om nagon ar intresserad av att testa appen sa kan den gratis laddas ned genom beta programmet pa http://facebook.com/PilotUni

Link to comment
Share on other sites

Även NATO arbetar med upphandlingar - däremot får man nog anta att det finns gränsvärden för när man kan genomföra förenklade upphandlingar (precis som stat och kommun här i Sverige kan göra).

 

Ska jag vara helt ärlig tror jag dock att det är lättare att sälja programvaran till enskilda länders försvarsmakten än att försöka sälja direkt till NATO. NATO är en synnerligen besvärlig organisation, och processerna kan vara båda långa och krångliga. På IT-sidan så finns det inte så hemskt många gemensamma applikationer, utan man försöker i huvudsak att använda sig av interoperabla produkter.

Link to comment
Share on other sites

Problemet är nog inte för dig som vill sälja, utan för den som ska köpa. Som någon nämnt finns preferred suppliers och NAMSA ar ta hänsyn till, men det finns tröskelvärden som reglerar över vilka belopp olika regler gäller. Sannolikt gäller EU:s upphandlingaregler med ett tröskelvärde på 130 000€. Troligtvis är väl inte din prislapp så stor.

 

Tips: får du tillfälle så sälj! Hellre en lott med lite vinst än ingen lott alls.

Link to comment
Share on other sites

Tackar och bockar for svar och info. Kande inte till NAMSA sa det var intressant. Hittade lite info pa JFTCs hemsida ( http://www.jftc.nato.int/Organization/Contracting_Business%20Opportunities.htm ) men ar val en del formaliteter runt det hela. Jag haller traden uppdaterad om hur det framskrider och om nagaon har ytterligare info sa ar det absolut av intresse fortfarande.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle snegla lite åt NATO C3 Agency (NC3A), vilket är den organisation som förser NATO med IT-system.

 

Då counter-IED är en mycket prioriterad fråga inom NATO så kan det säkert gå att ta genvägar p.g.a. detta. Om man bedömer att det finns möjligheter att spara liv och hälsa på det sättet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...