Jump to content

Video: Man tänder eld på sig själv utanför Breivik-rättegången


henke

Recommended Posts

  • Forumsledning

En man i övre 40-årsåldern tände eld på sig själv utanför den pågående rättegången mot Breivik i Oslo. Händelserna är inte förknippade med varandra mer än tiden och platsen.

 

d167fed906b26569aa10e503b84bcc9f.jpg

Ett ganska misslyckat försök att elda upp sig själv då elden brinner för sakta. I ett försök att få stopp på smärtan ber mannen polisen att skjuta honom, men de står handfallna. Efter ett tag försöker en av dem stoppa elden med att stampa på mannen, därefter kommer en vakt med en 0,5 l petflaska vatten och ytterliggare vakter försöker uppbringa vattenflaskor av åskådare.

Mannen ligger sedan och grinar i svåra smärtor innan ambulans kommer.

politislukker.jpg Stampar på mannen för att släcka elden

 

slukker_3_copy.jpg

Ber åskådare om mer vattenflaskor.

 

 

 

Vad är det för säkerhetsarrangemang?

Norges genom tiderna största rättegång med massiv säkerhet, kravallstaket och poliser/vakter och de har inte ens en brandsläckare eller brandfilt till hands.

I alla former av crowd controll jag varit med om finns brandsläckare med. Vad hade hänt om någon galning fått för sig att kasta en molotov cocktail mot byggnaden där vakterna står? En PET-flaska vatten räcker inte långt då...

 

Se videon och läs artikeln i VG

http://www.vg.no/nyh...?artid=10053586

Link to comment
Share on other sites

En förmodligen helt bisarr situation för de som var där, men om man är efterklok så kan man ju förslå att använda sin jacka för att kväva elden istället för att stampa på honom.

Det ser även ut som om det kommer en polis med en liten brandsläckare som de inte använder.

De kanske trodde att det var en skenmanöver?

Link to comment
Share on other sites

Dom tror nog att det är en skenmanöver. Och då kan ju inte hela styrkan stå och försöka kväva en eld. Att någon skulle tända eld på sig och försöka ta sig in (hur nu det verkade som en bra idé?) har nog inte varit högst upp bland alternativen. Där ligger nog mera: Ny bomb, Skottlossning eller allmän stormning. Dom drar ju av han jackan i filmen vilket är bra.

Link to comment
Share on other sites

Varför skulle man behöva ta hela styrkan i anspråk för att kväva en eld?

 

Att dra av honom jackan är väl kanske inte så bra ur ett sjv-perspektiv.

Det är klart, om jackan flammar upp gång på gång så kanske man inte har något val, men annars är det väl bättre att försöka låta jackan sitta kvar?

Link to comment
Share on other sites

Att dra av honom jackan är väl kanske inte så bra ur ett sjv-perspektiv.

 

 

En person som man med egna ögon sett tända eld på sig själv får nog finna sig i att man sliter av h*n jackan/tröjan....

 

Men ja, normalt vid brännskador så låter man kläder sitta kvar på kroppen.

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Det är självklart så att man inte skall ta "hela styrkan" i anspråk. Utan det jag reagerade på var att med tanke på omfattningen av säkerhetsarrangemanget borde de haft snabb beredskap för att bekämpa mindre eldhärdar.

Eld kan alltid uppstå av olika skäl och är något man alltid bör vara beredd på i säkerhetssammanhang, precis som sjukvårdsberedskap.

Link to comment
Share on other sites

Dom tror nog att det är en skenmanöver. Och då kan ju inte hela styrkan stå och försöka kväva en eld. Att någon skulle tända eld på sig och försöka ta sig in (hur nu det verkade som en bra idé?) har nog inte varit högst upp bland alternativen. Där ligger nog mera: Ny bomb, Skottlossning eller allmän stormning. Dom drar ju av han jackan i filmen vilket är bra.

Om det varit en skenmanöver är det väl ännu viktigare att snabbt få kontroll över situationen, fram med en släckare/brandfilt för att snabbt släcka mannen. Som det blev nu for ju folk (poliser) runt och ömsom stampade ömsom lånade ihop petflaskor och situationen framstog i bästa fall som rörig, i sämsta fall som att säkerhetsarrangemangen är ett skämt och att norsk polis ligger på nivån 5:e klassare vad gäller första hjälpen...

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att dom ser upplopp som primär hotbild utan snarare nån form av väpnat angrepp mot Breivik. Skall man kunna hantera folkmassor så kräver det oerhörda mängder personal i kravallutrustning och fordon inom nära avstånd, och finns det inga underrättelser på att det kan bli tal om upplopp så är det oftast inte värt att planera och rusta för insats mot folkmassa. Jag är övertygad om att Svenska polisen inte hade gjort en annan bedömning av läget.

Vad gäller brandfilt osv så hade man ju såklart haft det i polisbilen men nu stod ju poliserna ute vid ett kravallstaket med den utrustning man bedömde att de skulle ha enl hotbildsbedömandet nämligen MP5 och tung väst. Ev Molotvcocktailkastare hade således bemötts med verkanseld innan han hunnit kasta flaskan.

Poliserna som springer ut från huset är kanske inte förberedda på att någon brinner på marken, och de brandsläckare som finns i domstolsbyggnaden är förmodligen pulver... Nu har man säkert anpassat utrustningen på plats, men jag kan inte se att dom skötte detta dåligt.

Link to comment
Share on other sites

Pulver funkar det också.... Är ju tom ABC klassat till skillnad från vatten.

Men jag reagerade också på att de såg ut som de stod och småsparkade lite på mannen. Inget direkt effektivt förfarande.

Hur ser utbildningen ut egentligen. Både i grundskola (studiebesök på brandstation) och i lumpen fick man lära sig att lägga ner personen på marken och använda tex en jacka/filt. Släcka uppifrån ansiktet och neråt. Alla verkar inte ha fått lära sig detta. Kan sätta en femtilapp på att det numera finns två kolsyresläckare och en brandfilt på plats.

 

/m

Link to comment
Share on other sites

Men.... sätt er in i polisernas situation. NU vet VI att det inte var ett terroristangrepp eller ett psykfall som försökte bryta sig in till förhandlingarna utan bara en sällsynt misslyckad idiot som inte ens kunde bränna upp sig själv ordentligt, men där och då är det väl ändå ganska rimligt att anta att poliserna åtminstone inledningsvis betraktade mannen som hotfull eller farlig. Att dom sparkade på honom är väl inte så konstigt av många anledningar- För det första kanske dom ville att han skulle stanna kvar på marken och inte resa sig upp, då är en spark effektivt. För det andra så brukar åtminstone jag släcka små grillinducerade gräsbränder genom att stampa på dom. Funkar utmärkt och inget konstigt med det. Skulle dom lagt ifrån sig vapnen och börjat klä av sig sina jackor att använda som brandfiltar när deras uppgift är att bevaka Europas (kanske världens) just nu mest känsliga rättegång? Troligtvis inte.

Brandutbildningen i lumpen när man släckte stackars dockan var ju jättebra men kanske inte så verklighetsanpassad - hur ofta har man hästfiltar eller brandfiltar med sig i sin vardag? Bättre att öva att släcka bränder med den utrustning man de facto har och använder. I det här fallet är kängor alldeles utmärkta.

 

Dom löste uppgiften bra med de redskap som fanns och med den information dom hade vid den tidpunkten.

Link to comment
Share on other sites

Jo, inte förebrår jag poliserna för att de agerade som de gjorde.

Visst hade det varit bättre att släckt branden med filt eller jacka. Jag vill tro att det inte är särskilt effektivt att försöka stampa ut en eld som har satt sig i ett par lager tyg, med en arm i mitten, vare sig med hänsyn till själva elden eller till personen som brinner. Jackor eller tygstycken andra än egna borde väl finnas att tillgå? Och så vill jag också tro (men här kanske jag har tvärfel?) att det borde gå att avdela två-tre poliser som arbetar med att släcka, plus en QRF motsv som är beredda att rycka in om så krävs, och att man då fortfarande kan lösa uppgiften?

 

Nu kan jag inte se klippet via länken längre, men om han redan ligger ner så kanske man inte kan sparka på honom (oavsett om det är för att släcka eller för att hålla honom nere) med hänsyn till proportionalitetsprincipen och behovsprincipen.

 

Men det är som du säger Jake, det är ju lätt att sitta med facit i efterhand och peka på missar. Jag tycker att de agerade bra, jag bara undrar om det inte hade kunnat gå smidigare ändå.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...