Jump to content

Frågor angående teknisk officer


Guest Werner

Recommended Posts

Guest Werner

Tjena! Ställde en fråga om det som jag har hört ska kallas "teknisk officer" på Flashback igår men fick inte så ingående svar som jag hade hoppats. Otålig som jag är så postar jag samma frågeställning på soldf och hoppas på svar från folk med riktig erfarenhet!

 

Hur ser utbildningen ut och vad innebär det rent arbetsmässigt efter examen? Hur aktiv är man och vilka inriktningar finns det? Finns det nån inriktning som får vara mer i fält än andra? Kan utbildningen tillgodoräknas som en högskoleingenjörsutbildning i det civila?

 

Och officersutbildningen, är den gratis? Måste man ta studielån? Får man rent utav lön under utbildningen? Kost och logi, betalar man det ur egen ficka?

 

Alla detaljer och svar är välkomna!

Link to comment
Share on other sites

Under officersutbildningen så får du ca 4000kr i månaden, kost, logi och studiemateriel betalt. Alltså väldigt bra jämfört med att plugga civilt och ha 8000 i månaden men då pröjsa hyra, mat, studiemateriel och nöjen för det, och dessutom inte få skjuta och spränga på utbildningstid.

 

Men vad teknisk officer är och hur den tjänsten fungerar har jag ingen aning om :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Werner

Länken har jag tyvärr redan läst, har läst det mesta jag kunnat hitta faktiskt. Det jag undrar rör snarare hur utbildningen står sig i det civila också. Säg att man tröttnar på det militära efter ett par år och känner för att bli ingenjör i det civila istället, måste man plugga tre år till då för att kunna ha en "bra" och giltig utbildning som högskoleingenjör då?

Link to comment
Share on other sites

Min uppfattning är att teknisk officer inte är en ingenjör - för sådant finns försvarsmaktsingenjörer. Däremot är tekniska officerare duktiga vad gäller teknisk tjänst på olika former av materiel. D.v.s. en betydligt mer praktisk tillämpning än en ingenjör.

Link to comment
Share on other sites

Guest Werner

Nu börjar vi komma nån vart! Av det du skriver och det jag kunde läsa mig till i den här tråden (http://forum.soldf.c...maktsingenjoer/) så är försvarsmaktsingenjör närmare det jag tänker på. Men hur är läget där då, utbildas det fortfarande försvarsmaktsingenjörer eller har de försvunnit i och med att hela värnpliktssystemet gjordes om?

 

Ska ta studenten nu i dagarna och därefter jobba i ett år, men efter det är det ganska öppet vad jag ska göra. Jag har alltid velat göra värnplikten, och nu får det väl bli GMU. Visar det sig sen att jag trivs i det militära och dessutom fortfarande vill skaffa mig en teknisk utbildning så kanske Försvarsmaktsingenjör är det jag letar efter?

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att FM just nu är ytterst ovillig att själva utbilda nya fing:ar. Man har nämligen inte riktigt listat ut hur man ska använda dem i organisationen. Däremot har man ju alltid möjligheten att bli officer, och sedan söka tjänstledigt för studier och således läsa till civ.ing, då kan man ju få den dubbelexamen som krävs för att bli fing.

 

Med reservation att jag inte arbetar på personalstaben.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest Werner

Tråkigt! Hade ju inte varit helt fel att mer eller mindre få betalt för att skaffa sig en civilingenjörsutbildning istället för att skaffa sig enorma studielån, samtidigt som man mer eller mindre blir garanterad ett arbete efteråt.

 

Får väl göra så att jag knegar på i ett år och därefter kolla läget igen.

Link to comment
Share on other sites

Guest emil

Framtidens tekniska officerare kommer vara operativ/taktisk officer. dvs du kommer planera och leda den tekniska tjänsten på ett kompani. Du ska ha den generella kunskapen om systemen, vet vad som behövs göras och vem som ska göra det. evetuella inköp osv. . mer papper, leda,fördela och mindre skruva.

vill du skruva och handgripligen jobba med teknik ska du välja specialistofficer.

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Tråkigt! Hade ju inte varit helt fel att mer eller mindre få betalt för att skaffa sig en civilingenjörsutbildning istället för att skaffa sig enorma studielån, samtidigt som man mer eller mindre blir garanterad ett arbete efteråt.

 

Får väl göra så att jag knegar på i ett år och därefter kolla läget igen.

Jo, det hade säkert smakat och få 5-6år gratis utbildning bara så där, men nu funkar inte det inte riktigt så. Det finns tidigare de som har fått möjligheten att efter sin officersexamen och oftast i tjänst som teknisk officer några år, fått möjligheten att läsa en civ-ing examen också på arbetstid. Men då har FM haft specifikt behov av den kompetensen, och då valt att lägga de pengarna och den tiden på just den individen. MEN.. det förutsätter ju att man får ha kvar individen i myndigheten i x antal år, annars har man kastat pengarna och tiden i sjön. Alltså var det ett stort risktagande för Försvarsmakten.

 

Därför går det till så att man ser till att försöka rekrytera och anställa redan examinerade civ-ing och ger dem en anpassad officersutbildning istället. Enda kruxet då är att det måste finns ett behov någonstans i FM för just en person med den typen av utbildning. Så man är öronmärkt för ett förband och befattning innan man är klar med officersutbildningen.

 

Så tro inte att Försvarsmakten kommer ordna dina utbildningar lätt för att du sen riskerar hoppa av och köra civilt.

Gör GMU, sök till officer, jobba något år. ... Har du tur kan du få tjänstledigt för att plugga på högskola, men då behöver du sannolikt jobbat ett tag, och visat stort intresse för att jobba kvar många år till.

Eller plugga in en civil examen och sen kör GMU/officer och sök efter tekniska befattningar.

Link to comment
Share on other sites

Guest Werner

Nej det förstår jag ju själv att de inte kommer utbilda civ.ingenjörer som hoppar av på löpande band. Jag hörde talas om allt det här för bara ett par dagar sen, och osäker som jag är på vad jag vill göra i framtiden så såg jag det bara som ännu ett alternativ till utbildning och karriär och ville veta lite mer.

 

Men som du skriver då, att plugga civilt och sen göra karriär inom försvaret, i vilken ordning bör jag ta allt? Som jag känner gör jag helst GMU innan jag börjar plugga, men det kanske är svårt att göra GMU för att sen ta en paus för studier och sen komma tillbaka igen?

 

Hoppas ni står ut med alla frågor, kul att se att ni tar dom seriöst iallafall!

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Ska väl inte jämföra oss med Flashback, men nog är detta ämne ett seriöst sådan för de flesta av oss på detta forumet. Annars hade vi hängt någon annanstans .. :)

Så ös ut med militär-frågorna bara, det är lite det som är "our thing" här på SoldF.

 

Hur länge en godkänd GMU gäller vågar jag faktiskt inte svara på. Men det lär finnas någon slags bäst före datum kan jag tänka mig. Så i vilken ordning som är bäst beror nog på lite i såfall.

Link to comment
Share on other sites

Dom kör ett helt utbildningskoncept.

 

1-Man börjar med GMU på det regemente man kan tänka sig att jobba.

2-Efter det så gör man KMU på 2-3 månader (kompletterande militär utbildning). Vet inte exakt vad som ingår där men det är säkert matnyttigt. Det är även till för att ge lite mer tid i de gröna kläderna innan man söker SOU eller OP.

3-sen så söker man den form och inriktning av officersutbildning man är intresserad av.

Allt dettat sker ganska sammanhängande med bara en månad eller två mellan de olika utbildningsstegen.

 

Och om jag inte minns helt käpprätt åt helvete fel så försöker som köra denna stegen med omgång 1 varje år.

Men jag är lite osäker så jag låter det vara osagt.

 

Detta kommer från ett st kapten som stor i FMs monter på elmia i påskas.

 

// 5020 weiström

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Werner

Tjena! Väcker min gamla tråd till liv igen istället för att starta en ny, då min frågeställning den här gången är ganska lik den förra diskussionen.

 

Jag drog iväg ett mail till försvarsmaktens HR-pryl/info-mail men fick ett ganska lamt svar som inte ens var relevant för frågeställningen då hon som svarade gaggade om GMU istället för officersprogrammet. Hur som helst, här kommer min frågeställning som den stod i mailet:

 

 

Jag har en fundering angående officersutbildning och eventuell parallell civil utbildning.

För tillfället jobbar jag och kommer fortsätta göra det fram till sommaren 2013. Efter det har jag funderingar på att göra GMU och eventuellt fortsätta med officersutbildning om jag känner att det passar mig och om jag blir antagen. Jag kommer då vara 20 år gammal.

 

Samtidigt känner jag att en civil högskoleutbildning hade varit bra att ha som reserv eller som något att falla tillbaka på om jag i framtiden väljer att avbryta min militära karriär. Det jag nu undrar nu är då om det är möjligt att i såna fall, parallellt med de militära studierna, dessutom plugga till högskoleingenjör?

 

Skulle det fungera eller är det bättre att skaffa den civila utbildningen före den militära? Eller kanske efter? Finns det folk som gjort något liknande eller utesluter det ena det andra?

 

Tacksam för svar

 

Alltså: treårig officersutbildning och treårig högskoleutbildning. Före, efter eller samtidigt - vad göra?

Link to comment
Share on other sites

Alltså: treårig officersutbildning och treårig högskoleutbildning. Före, efter eller samtidigt - vad göra?

Välj en utbildning av dessa, slutför den och fundera sedan om du är sugen på ytterligare år i skolan. Du kan säkert läsa in någon liten kurs vid sidan av Officersprogrammet men du kommer inte ha tid för 200% studier.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...