Jump to content

klurig fråga - Hur ser leden i en ledbuss ut


martinator

Recommended Posts

Har en längre tid grunnat på hur leden i en ledbuss funkar och ser ut. från utsidan får man inte mycket ledning. Från insidan så är det en stor cirkulär skiva som täcker leden. den svivlar när bussen rör sig men mer ser man inte. Någon som medelst ord och kanske tom bild/sprängskiss kan klargöra detta. Verkar ju kunna röra sig både horisontellt och vertikalt.

 

/martin

Link to comment
Share on other sites

Saxat från wikipedia

 

"Ledbuss, Ledvagn eller dragspelsbuss kallar man en längre buss som är delad på mitten i två eller flera delar. Konstruktionen kan liknas vid en buss med sammanfogad släpvagn.

 

Det är endast längre bussar som ledas, eftersom dessa annars blir för långa att framföra i ett stycke. Bussen ledas så att den är "böjbar" i mitten. I den leden sitter ett dragspelsliknande väderskydd för att passagerarna ska kunna passera mellan bussens främre och bakre del utan att väder och vind påverkar. Vissa ledbussar har även sittplatser i leden."

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Volvo bygger inga Treledade bussar. Dels blir det för tungt och dels är det så svår att manövrera. Men någon annan kanske kan stå för dom andra märkena.

 

Undrar vart denna tråd leder. Hohohohohohoho

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 6 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...