Jump to content

Recommended Posts

Lump är en beteckning för trasor eller paltor. Jag har inga bevis att det är härifrån uttrycket mynnar men det är svårt att hitta alternativ. Jag har inte tillgång till ett etymologiskt lexikon så om någon annan har det vore det skoj om ni kunde slå upp ursprunget på ordet.

 

Då lump är ett tyskt ord så skulle det inte förvåna mig om det kom in i svenska språket under den tid då vi snurrade runt nere på kontinenten med vapen i hand. Vad jag kan påminna mig så förekommer inte lump i samband med militärtjänstgöring i tyskan.

Link to comment
Share on other sites

Kan det inte vara så att ordet lumpen kommer från uttrycket lumpet. Om något är lumpet så är det lite trist eller något åt det hållet. Folk som kanske skulle göra lumpen men inte ville började då kanske använda ordet lumpen. Låter i alla fall som ett ord i negativ bemärkelse.

Link to comment
Share on other sites

Min gamle kemilärare på gymnasiet (reservofficer 1956) sa en gång att idag var det ingen som visste var lumpen var. Enligt honom var det benämningen på uniform m/58 (den som bärs i filmen Repmånad). På så vis kom det sig att man skulle "rycka in i lumpen" dvs ha på sig lumpen som uniformen kallades. Lump betyder förövrigt "Tyg i form av förslitna eller skadade persedlar" enligt Nordisk Familjebok.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...