Jump to content

Brittisk major lurar till sig materiel till påhittat museum


The Swede

Recommended Posts

En brittisk major ska ha lurat till sig ett tjugotal pansarfordon till ett påhittat pansarmuseum, däribland två svenska fordon:

https://web.archive.org/web/20120118034002/www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/9016921/Major-investigated-over-fake-tank-museum-fraud.html

 

The Swede

Link to comment
Share on other sites

Man undrar hur lätt det är att få tag på liknande pjäser när man läser det här. Vi kanske ska försöka fixa fram en SoldF-flotta med ett par käcka "Can I haz panzer plz?" till Dieter?

 

/Lew, som alltid velat ha en Weisel

Edited by 903Lew
Link to comment
Share on other sites

Svenska museeum får oftast nej om man vill ha en vagn att ställa ut.

Det har tydligen högre PR-värde att skicka dom utomlands.

Enligt samtal med beslutsfattare på FMV ,så skulle endast 5 st PBV 302 gå till museeum.Detta av de ca 180 vagnar som skrotades förra året.

Anledningen till att man är restriktiv till att spara är att staten även fortsatt är ägare och ansvarig för fordonen. Jag kan hålla med om att man borde spara fler, men den som fattar beslutet måste ta hänsyn till många olika aspekter, till exempel hur man skall ta omhand fordonen i en framtid.

 

Vi har ett lysande exempel på flygmuseet i Visby, dit flygplanen flögs för att ställas ut. Alla var glada och nöjda ända till den dagen då museet gick i konkurs, då var det ingen som var glad längre. Nu hade staten helt plötsligt ett ganska stort antal maskiner som inte längre var flygbara på flyplatsen i Visby och som ingen längre ville ta ansvar för. Ägaren staten fick lösa problemet.

Det har kostat staten ganska mycket pengar att flytta dessa maskiner till andra museer. Några tror jag man tvingades skrota.

Alla vill ha, men ingen vill betala.

 

Samma sak är det utomlands. Många länder har samma problem med alltför mycket som sparats, men som ingen längre har råd att betala för att förvara. Att spara och ställa utomhus är ganska meningslöst för då blir det förstört väldigt snabbt och att måla om kostar massor.

 

Det nya museet i Strängnäs har kostat ett antal (privata) miljoner att bygga. Det räckte till 6000 m2 där det finns ca 75 fordon uställda. Ytterligare ett antal hundra står i förråd, förråd som börjar bli fulla.

Flygmuseet i Linköping har nyligen byggt till för åtskilliga (statliga) miljoner. Man ville ha större lokal, men pengarna räckte inte till mer. Man har nyligen flyttat ett antal maskiner som stått i en gammal hangar på Malmen, men den skulle rivas för att ge plats åt nya byggnader. Flytt till andra lokaler som nu är proppfulla.

 

Problemen finns överallt och ökar bara i takt med att man vill spara fler stridsvagnar och flygplan. "Små och nätta" saker som man kan förvara "var som helst".

 

Viljan finns, men det finns inte pengar i tillräcklig omfattning. Vare sig Försvarsdepartementet eller Kulturdepartementet kan spendera mer än man gör utan att andra börjar på att klaga. Vi får vara tacksamma för att det ändå sparas lite av varje och att det finns pengar att visa upp vår historia.

Link to comment
Share on other sites

Personligen skulle jag önska högt och snällt om att få gamla vagnar utställda som "rondellhundar". Ofog/Svenska freds skulle självfallet få frispel, man får väl ha lite fingersprtizengefühl men nog tusan skulle det göra de där industriområdena roligare om det fanns en IKV, en Pebba, en 103'a? Om inget annat skulle man ju med generösa mängder prydnadsfordon kunna få LG att se ut som ett regemente och inte en förort till Leipzig ca 1984...

Link to comment
Share on other sites

  • henke changed the title to Brittisk major lurar till sig materiel till påhittat museum

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...