Jump to content
Sign in to follow this  
kerran

Iran hotar USA

Recommended Posts

Hej.

 

Jag läste nyss att Iran hotar att indirekt försöka sänka ett amerikanskt hangarfartyg på internationellt vatten om det återvänder till sin bas i Bahrain.

Irans mullor måste ha blivit fullständigt galna. Om de anfaller ett amerikanskt krigsfaryg på internationellt vatten förklarar de krig mot USA. De kommer också förklara krig mot hela NATO. Kina och Ryssland brukar försvara Iran men jag tror inte vare sig Kina eller Ryssland stöder detta. Iran spelar ett högt spel nu.

Skulle Iran mot förmodan försöka sänka delar av USAs 5e flotta kommer det amerikanska svaret bli fruktansvärt, speciellt om de skulle lyckas med sänkningen.

 

 

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/iran-skarper-tonen-mot-usa_6747381.svd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Räcker nog med att de öppnar eld mot Flottan för att det ska braka loss, tror dock inte att de vågar löpa linan ut. De skulle bli bombade till stenåldern, Iranska flygvapnet lär inte ha mycket att sätta emot om det blir på riktigt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är faktiskt riktigt smart av Iran. Om det skulle bli krig med Iran så kommer inga amerikanska hangarfartyg vara inne i gulfen ändå. Det är en ohållbar position taktiskt sett för ett hangarfartyg. Om jag var Iran skulle jag tolka ett urdragande av hangarfartyg som ett förebud på anfall. Och det är nog exakt så Iran tolkar det också, de oroar sig för att hangarfartyget dragits tillbaka. Nyheten är att usa hittat en förevänding att dra ur hangarfartyg, detta är en väldigt tydlig indikator på att ett anfall kan komma mot Iran.

 

Iran är således oroliga. Då är det klyftigt att säga att kom inte tillbaka, som ett litet försök att syna. Om ett anfall inte är förestående, utan anledningen till att hon inte är där nu faktiskt är det dom säger, då kommer lusten att visa att man inte räds Irans hot vara stort och man går tillbaka in. Och då vet Iran att ett anfall inte kommer nu och de kan sänka sin beredskap igen. Så länge alla hangarfartyg är bortom Irans porté så måste Iran ha höjd beredskap för att ett anfall kan komma när som helst.

 

Iran skulle inte anfalla om hangarfartygen kom tillbaka, de skulle bli lättade och kunna sänka sin beredskap. Mycket smart, de skapar politisk press på USA att flytta tillbaka sina hangarfartyg. Iran vet att en sån utmaning backar inte USA ifrån om det nu inte är just så att ett anfall snart kommer. Svaret på utmaningen, antingen att fartygen kommer tillbaka eller vad som sägs i talform kan ge Iran ytterligare info huruvida anfallet kommer nu eller inte.

Edited by Pal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Är inte säker på att jag köper den teorin, jag tror snarare det beror på att USN nu lämnat viken och att Iranierna nu försöker"ta kontroll" över den. man vill nog inte ha USN så nära inpå, även om det som du säger är mer riskfyllt för Iran att hangarfartygen drar sig ut på öppet hav.

målet är nog att få USA att överge sin bas i persiska viken och därmed kunna visa den egna befolkningen att USA minsann vek sig för oss.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om USA inte avser att anfalla så kommer de givetvis återvända när de har minsta lust och snarare återvända snabbare nu när de blivit hotade. Eller hur? Det förstår en normal Iransk militär också. Så ur det perspektivet är det inte mycket till pr framgång. Inte för att det spelar så stor roll överhuvudtaget i Iran då informationen ändå är kontrollerad rätt väl.

 

Nej, jag tror Iran helst vill ha tillbaka fartyget i gulfen och att de tänker att ett sånt uttalande dels kan åstadkomma detta och om det inte får den effekten så kan man kanske få ytterligare info om hur farligt deras läge är genom vad man får för retorik som svar. Klyftigt att hota på det sättet helt enkelt oavsett vilket av de två alternativen till varför fartyget drog till sjöss som är det verkliga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det vore intressant att se hur iran reagerar om USA placerar sina hangarfartyg utanför gulfen, men styr in med amfibiestridsgrupperna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En annan lösning för USA att få båda vägarna (undkvika konfrontation men ändå inte lyda helt) vore ju om just det fartyget skulle lyda, men det är ju inte den enda jollen i deras flotta, och flertalet skepp är ju mer eller mindre flytande haubitsar, vilket skulle göra de lite svettigt för den Iranska regimen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

USA räddade 13 fiskare från piraterna i torsdags. Räddningen utfördes av hangarfartygsgruppen John C. Stennis som nyligen lämnade Gulfen för att assistera operationer i Afghanistan.

Femton pirater tillfångatogs. Undrar om Irans styrande kommer med något tack?

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16447862

Share this post


Link to post
Share on other sites

Massor av sanktioner mot Iran utan några diplomatiska förhandlingar.

Irans marin skär av transportrutter till havs.

Ännu en kärnfysiker vart mördad i Iran. Snacka om uppenbart vilka som låg bakom det.

USA skickar trupper till Israel för "övning".

 

Krig/väpnad konflikt på g någon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

JUST IN: 11 Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps Navy vessels "repeatedly conducted dangerous and harassing approaches" of six U.S. warships operating n the international waters of the North Arabian Gulf, according to

CENTCOM

 

ELINT News på twitter

 

U. S. 5th Fleet på twitter

 

Kan detta möjligen vara ett försök från ayatollan att flytta folkets fokus från corona till ett yttre hot dvs. USA?

 

/Per

.

Edited by Perman

Share this post


Link to post
Share on other sites

140 SVT Text Torsdag 23 apr 2020 UTRIKES PUBLICERAD 23 APRIL Iran: USA-fartyg kan bli måltavlor

 

Det hårda tonläget mellan ärke- fienderna Iran och USA fortsätter. Sedan president Donald Trump beordrat amerikanska örlogsfartyg att beskjuta och "tillintetgöra" iranska stridsskepp som uppträder provokativt kommer nu Irans svar. -Vi har också beordrat vår flotta att göra dem (amerikanska skepp och styrkor) till måltavlor om de försöker utsätta våra fartyg eller stridsbåtar för fara, säger Irans generalmajor. Uttalandena kommer en dryg vecka efter att iranska fartyg närmade sig amerikanska på internationellt vatten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...