Jump to content

Vrak från WW2


Zimme

Recommended Posts

Hittar ingen tråd som behandlar ämnet, Skulle vara intressant att höra vad ni andra har för kunskaper i ämnet, det finns ju ett flertal havererade flygplan från kriget kvar ute i skogarna och framför allt då i norr, Lancastern i Porjus är ju en men det finns ju fortfarande en del som inte hittats ännu. Bl a ska det ligga en Bf109 i Brännträsket mellan Arvidsjaur och Älvsbyn. Finns även ett par 109:or på kalfjället, bla en vars position inte är känd, enligt min flyglärare ska en lappgubbe ha hittat den för ett 15 tal år sen, med piloten fortfarande i cockpit "med luvan på". På norska sidan ska det finnas en Stuka men han som hittat den vill inte avslöja positionen.

Link to comment
Share on other sites

Ska tillägga att vid närmare eftertanke så ska jag inte svära på att maskinen i Brännträsket är en 109:a, har inga säkra uppgifter på att så är fallet men "skrönan" säger det.

min flyglärare sa även att han har en ungefärlig position på den okända 109:an, det är ett område på ca 1 kvadratmil kalfjäll där den ska finnas, om den finns.

(ni kan ju gissa vad sommarens projekt blir...)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Har f.ö googlat runt en del och av de listor som finns på nätet över havererade plan så finns det ju en hel del vars nedslagsplats är okänd, framförallt Tyska plan i Norge men nån av dessa kan ju mycket väl ha ramlat ner på svenska sidan gränsen.

Link to comment
Share on other sites

Ligger ju en Lancaster utanför Porjus som jag förmodar alla känner till, finns en gångväg till den. Det är inte så mycket kvar tyvärr men har man vägarna förbi så.

Aftonbladet hade ju en artikel över (enligt dem) alla vrak i Sverige i dagens tidning, var väl en 4-5 st som landat i havet runt skåne som fanns med..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...