Jump to content

Amerikanskt spaningsflyg nedskjutet i Iran


Recommended Posts

http://www.dn.se/nyh...dskjutet-i-iran

 

Överträdelse av USA in på iranskt luftrum? Rätt så sannolikt. Intressant bara vilket typ av vapensystem som användes för nedskjutandet.

 

Om det nu är en RQ-170 så är det rätt många som är rätt sura nu. USA har haft lite "otur" med vilka maskiner de blivit av med på sistone och i vilka länder det inträffat.

Link to comment
Share on other sites

Nu är inte jag direkt insatt i USAs drönararsenal men enligt artikeln:

"Iransk militär har skjutit ned en inkräktande amerikansk RQ-170-drönare i östra Iran", säger en anonym militär källa till tv-kanalen enligt Reuters.

 

Det låter väl logiskt att de skulle använda sig av det häftigaste möjligaste om de nu verkligen spionerade på Iran. Däremot är ju inte direkt Iransk TV kända för sina objektiva rapporter.

Link to comment
Share on other sites

http://www.wired.com/dangerroom/2011/10/virus-hits-drone-fleet/

 

För några månader sedan så verkade nyheten om att ett virus slått mot drönarna dyka upp.

 

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/iran-says-it-downed-us-stealth-drone-pentagon-acknowledges-aircraft-downing/2011/12/04/gIQAyxa8TO_story.html

 

Det verkar snarare som att jänkarna har underskattat Irans cyberteam, snarare än att de har skjutit ner flyget.

Lite mer tankar på ämnet:

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2011/12/201112774824829807.html

Link to comment
Share on other sites

Jag finner händelsen intressant och den sätter återigen fingret på en sak jag oroat mig för en tid. Väst krigsmakter har under en längre tid, sen 1991-1992 typ tills nu levt med en överlägsenhet mot egentligen alla fiender som byggde på enorma investeringar och avancerad it-teknologi. Men denna teknologi, både fjärrstyrning och informationsdelning mellan militära enheter har i västs krigsmakter kostat enorma belopp. Dock så kan inte längre pengar hålla det försprånget speciellt stort.

 

Tidigare var gapet enormt. Men nu kan man med extremt små medel. Med Ipads etc och öppen programvara på nätet, man kan enkelt skapa ett system som bara är några grader sämre för en spottstyver. Det är så billigt att man kan göra det som enkelt företag eller bara hobbyist.

 

Den skillnad som för bara några år sedan var i magnituder är nu i bara några få grader. Och det oavsett hur mycket pengar du spenderar. Även om du spenderar tusenfalt mer än din motståndare så kommer gapet vara litet numera. Och det farliga är att jag tror inte den insikten penetrerat. Väst har tappat massor på grund av detta och det är inte mycket man kan göra åt det. Men säkerhetsmässigt bör man inse detta och då medvetet välja att inte kompensera detta med numerär eller hur man nu kan kompensera det. Och så tycker inte jag sker. Här är det huvudet i sanden och gamla meriter som gäller istället. Det brukar skapa risker.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...