Jump to content

Jag vill bli Armeingengör. Hur gör jag?


Guest HoFFa

Recommended Posts

Tja.

Jag jobbar nu på AJB Arvidsjaur som SyTe och min plan här i livet är att bli Civilingengör och få jobba med AI inom robotteknik. Vad jag fattat det som så är armeingengör typ samma som civilingengör. Jag kan självklar börja läsa på chalmers eller KTH så är jag klar om 5 år, men där kommer det lilla problemet. Jag är mer av en praktiker, när jag läst något teoretiskt så måste jag göra det praktiskt för att jag ska komma ihåg det. Därför vill jag vara kvar i FM. Jag gillar även det militära systemet.

Min fråga är asså. Vart bör jag dra mig mot för att kunna komma till mål? Utbildningar, Befattningar, Regementen, Personer. osv...

Jag är GSS, SyTe på Armens jägarbataljon sen Nov 2010. Tidigare Värnplikt.

Tack för svar.

Link to comment
Share on other sites

Det finns inga Arméingenjörer kvar. Numera finns det Försvarsmaktsingenjörer. Dessa jobbar med ledning av teknisk tjänst på en mycket hög nivå, de skruvar inte. Utbildningen är en civilingenjörsutbildning plus en officersutbildning.

Om du är praktiker bör du kvarstå som GSS Syte.

 

Edit: Det finns ju faktiskt några AIng kvar men det utbildas inga nya. Rätt ska vara rätt.

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr så kommer du inte undan civil utbildning. Anledning till att arméingenjör och civilingenjör är ungefär samma är att arméingenjörer kräver en civilingenjörsexamen, utöver studier på militärhögskolan.

 

Edit: Missade att det endast finns försvarsmaktsingenjörer.

Link to comment
Share on other sites

Någon som har siffror på hur länge sedan det var Försvarsmaktsingenjörer utbiladats ? och hur ser behovet ut egentligen ? ersätta av civila konsulter eller vad har hänt ?

 

Har själv luskat ifrågan men bara hittat massa nej (är redan civ.ing men saknar officersbiten)

Link to comment
Share on other sites

Om du är praktiker bör du kvarstå som GSS Syte.

Ett mellanting skulle ju faktiskt kunna vara (specialist)officer i teknisk tjänst.

 

Någon som har siffror på hur länge sedan det var Försvarsmaktsingenjörer utbiladats ?

Inga siffror, men senast jag såg det i någon extern rekryteringsinformation måste vara 10 år sedan. Sedan var jag att det fanns de som avslutade sina studier för 2-3 år sedan, men de var internrekryterade.

Link to comment
Share on other sites

Ju mer praktiskt lagd du är desto mer ska du kolla på specialistofficer inom teknisk tjänst. De officerare som idag utbildas inom teknisk tjänst ska inte och utbildas inte för att jobba främst praktiskt inom teknisk tjänst utan deras främsta syfte är att leda verksamheten och vid behov hjälpa till.

 

Men om du verkligen vill bli försvarsmaktsingenjör så måste du utvärdera om du kan hantera de civila studierna då det är en civilingenjörsexamen som ska ligga till grund för yrket som försvarsmaktsingenjör för att därefter kompletteras med till på militärhögskola (bedömt anpassad officersutbildning vid MHS K/FHS). Alla dessa studier är teoretiskt lagda.

 

Sen får folk gärna upplysa mig om rekryteringen av FM ingenjörer tagit vid igen eller är det fortfarande vilande? sist jag hörde något var 2009...

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar!

 

Jag har hört att folk fått gått Civiliingengör fasten de fortfarande varit anställda och fått lön. Var ska man söka sig för att lyckas med det?

Link to comment
Share on other sites

Det jag fick veta, som sagt två år sedan då det var i december 2009, så skulle rekryteringen av försvarsmaktsingenjörer skötas genom att rekrytera färdiga civilingenjörer och sedan ge dem officersutbildning (bedömt anpassad officersutbildning som vi gör med vissa läkare, m.m)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Forumsledning

..och det är i regel behovet av FM-ingenjörer etc. som avgör om man får en sådan utbildning. Det behovet är oftast styrt mot en specifik tjänst. Som nämnts ovan så försöker FM i första leta efter redan utbildade ingenjörer och istället ge dem en anpassad officersutbildning. Tar kortare tid och kostar mindre.

Dessutom styr FM vart du ska jobba som i allt annat. I princip kan det innebära att du gjort en civ-ing utb. inom ämne x och sen blir du skickad att göra arbete x på annan ort som kräver att du flyttar. Tyvärr är FMs personalhantering och förmåga att utnyttja rätt kompetens på rätt plats dålig,

 

..samt så fyller jag på vad som nämnts, "FM-ingenjörer" är väldigt mycket teori och systemledning (i likhet med utbildningen). Praktiker bör söka sig till specialistofficer-skrået.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...