Jump to content

Strategispel / krigssim på PC


33turner

Recommended Posts

De flesta av oss har ju erfarenhet som enskild soldat, gruppchef eller kanske officer i förband. Några har säkerligen lett förband, inom FM hemma eller kanske utomlands. För er som har intresse av den stora bilden av krigföring, operativ eller strategisk, ges ytterst få möjlighet att se den sidan av militär verksamhet inom FM. Tänkte starta upp en tråd där vi tar upp seriösa simuleringar av krigföring, på PC platform och kommersiellt tillgängliga. Alla dessa spel är grafiskt och visuellt "fattiga" och arbetet har istället lags ner på dupet av historisk riktighet samt realism (realistiska resultat då, inte realistiska 3D modeller).

 

För er som verkligen vill gå in på djupet av operativ krigföring i VK2 epoken rekommenderar jag Panzer Campaigns av HPS Simulations. Det finns en fantastisk map mod som gör denna serie grafiskt mycket elegant. PzC är omgångsbaserat med klassiska hexagonkartor. 2 timmar per omgång (4 tim nattetid) och 1 km per hex. Minsta enhet man förfogar över är på kompaninivå och befälsstruktur samt logistik simuleras därifrån ända upp till armékårnivå. Spelas enligt PBEM (Play By E-Mail) principen.

 

Räds man inte omgångsbaserade spel med dålig grafik finns för övrigt en otalig mängd titlar på HPS sajt som avhandlar olika epoker och konflikter genom mänsklighetens historia. En del fiktiva, men de flesta historiskt baserade. En av de mer spännande i den fiktiva kategorin är Modern Campaigns serien som simulerar det (relativt moderna) hypotetiska VK3 i framförallt Tyskland på 80-talet. Decisive Action är en simulator med oerhört djup som eventuellt kan vara relevant (om det moddas utförligt för FM miljö) som träningsredskap för officerare.

 

För mindre detaljrikedom och historisk noggrannhet finns Hearts of Iron serien. Ett unikt koncept som spelas i realtid trots att det omfattar hela världens länder. I detta spel ges möjlighet att följa historiens gång, eller skapa helt andra förutsättningar och resultat. Minsta enhet är här på divisionsnivå. Spelas över internet direktkopplat eller via LAN. Hearts of Iron II är fortfarande mycket imponerande. HoI3 lämnar jag osagt huruvida de lyckats uppnå förväntningarna på den titeln då jag inte satt mig in i det eller spelat det särskilt mycket. Efter 2:a expansionen bör dock titeln ha mognat en hel del.

 

På flygsidan har vi Eagle Day to Bombing the Reich av Matrix Games. Egentligen två spel i ett. Eagle Day simulerar den historiska kampanjen 1940, luftslaget om Storbrittannien eller det ökända "Battle of Britain" samt en icke-historisk kampanj 1941. Den senare simulerar det hypotetiska scenariot ifall Tyskland anfallit med fortsatt fokus på Storbrittannien och inte gått på Op Barbarossa. Minsta enhet är ned på 4-grupp nivå, men de flesta enheter är i storleksordningen ~40 fpl.

Denna titel är en kombination av realtid och omgångsbaserat. Den attackerande sidan planerar under sin omgång, den försvarande spelar dygnet i realtid samt har en planeringsfas för produktion och placering av enheter etc. Spelas enligt PBEM metoden. Oerhört djupgende titel med mycket hög grad av realism. I alla fall statistiskt sett, vilket i princip utgör hela simuleringen. Intressant ur luftförsvarsperspektiv samt i metoder/strategier att demontera den tyska krigsindustrins kapacitet.

 

Matrix Games har även gett ut War in the East som simulerar hela kriget på östfronten 1941-45. Omgångsbaserat, 1 vecka per omgång och hexbaserad karta. Minsta enhet är division och befälsstrukturen samt logistiken simuleras upp till arménivå.

 

Har säkerligen missat en del. Stort utbud finns på de sajter som länkats till. Komplettera gärna med era favoriter och rescensera. Eventuellt kompletterar jag denna post eller lägger till ytterligare varteftersom.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Virtual Battlespace används av FM som stridssimulator. Arma2 platsar väl även in i kategorin.

 

En intressant notering man kan göra med VBS och ArmA är att det är samma utvecklare, Bohemia Interactive, som ligger bakom.

Båda är sprungna ur deras gedigna succé med Operation Flashpoint (som fortfarande, 10 år efter release, är förbannat kul och givande att spela)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Digital Combat Simulator för den flygintresserade. Finns både Ka-50 Black Shark och A-10C. P51D är under utveckling och släpps nog till sommaren.

De håller även på med en fighter, troligtvis F/A-18. Version okänd, men troligtvis inte SH då mycket är hemligstämplat. Eagle Dynamics vill bara göra simulatorer när de får modellera allting in i minsta detalj. Då menar jag minsta detalj.

Det kommer även släppas ett JTAC spelläge för de som hellre vill sitta på marken och leda in flyg/helikoptrar mot markmål.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...