Jump to content

Avancerad sök - vad är det för något egentligen?


Recommended Posts

Hej på er. Blev precis färdig med min GMU på Ing2 som ledde till en provanställning som avancerad söksoldat, det vi fick veta om tjänsten var att det var något nytt för Sverige, vi har visserligen sökgrupper men inga avancerad sökgrupper sedan tidigare. VI fick även reda på att denna tjänsten hade kommit till efter inspiration från andra länder främst från England, där de hade varit mycket effektiva.

Information om tjänsten finns här - http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Gota-ingenjorregemente-Ing-2/Nyheter/Forsta-testerna-for-avancerad-sokgrupp/

 

Jag har försökt hitta information om avancerade sökgrupper i andra länder men har inte lyckats särskilt bra så jag vänder mig nu till er som är mer erfarna, har ni hört talas om denna verksamheten förut, från andra länder då dvs? Hur skiljer den sig från ordinarie sökverksamhet? Är avancerad sök mer i urban terräng?

 

MvH

Link to comment
Share on other sites

Här i Sverige (liksom resten av europa) har vi anammat Britternas system för det här med SÖK.

I Sverige har vi ju ganska så god erfarenhet av att sätta upp "vanliga" sökgrupper. Alltså AAST = All Arms Search Team. Men detta för mina tankar till (om man nu fortsätter att följa Britternas sätt att göra det på) HEST = Hazard Environment Search Team. Skillnaderna är just att gruppen övas på att genomföra sök under en högre hotbild än vad ett vanligt AAST är utbildad för. Jag har själv tjänstgjort i AAST vid mer än ett tillfälle och jag kan säga att vi flera gånger genomförde sök där vi egentligen borde ha sagt ifrån. Men då det inte fanns några mer kompetenta enheter att tillgå var det vi eller så lät man helt enkelt bli. Med Hazard Environment menar man alltså områden som strålar, områden med högre hot om försåtsminering, grottor, höga höjder, byggnader med fallrisk. Platser där det saknas syre osv. osv. Jag kan tänka mig att man fokuserar lite på safety regulations vid alla tänkbara miljöer. Samt att man tillför utrustning för att arbeta under dessa förhållanden. Knepigt tycker jag, för vart sätter man gränsen. Det finns liksom oändligt med miljöer att söka i och alla skulle behöva särskild utrustning och utbildning. Låter som om du har fått en mycket intressant tjänst.

 

 

Jag borde ha läst artikeln innan jag började skriva för jag ser nu att nästan allt jag har skrivet tas upp där.

Ja, Ja, så kan det gå. Du fick i alla fall ett nytt sökord för google. HEST, Hazard Environment Search Team.

Edited by Jikan
Link to comment
Share on other sites

Avancerad sökgrupp låter som att de slagit ihop kompetenser från flera olika typer av sökgrupper. Utöver sökkompetensen hos AAST, så kan man kunna verka i ied-miljö som ett Royal Engineers Search Team (REST) och i andra besvärliga miljöer som ett HEST.

 

Skulle inte förvåna mig om de klämmer in lite saker även från RESSET (Royal Engineers Specialist Search Equipments Team). RESSET har lite tyngre och mer udda specialutrustning (bl.a. radar som söker x antal meter ner i marken). Jag är dock inte säker på att det ger mest effekt att lägga all kompetens på samma grupp (men det skulle vara en trevlig resurs att ha till sitt förfogande).

 

Som Jikan skrivit så har vi anammat britternas system för sök, därav mina jämförelser med deras olika sökgrupper.

 

IB2

Fd Sökrådgivare/Sökkoordinator/Sökinstruktör

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

@ PhilBNF

Har du påbörjat din tjänstgöring ännu? Hade varit intressant att få lite inside information om denna befattning. Blev ju själv intresserad att jobba med detta eftersom jag gjort utlandstjänst på sökpluton ;-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...