Jump to content

Sjukvårdare?


Guest Guest_David_*

Recommended Posts

Guest Guest_David_*

Tjena!

 

Jag ligger just nu inne på Livgardet som militärpolis och jag sökte precis till plutonsjukvårdare och blev antagen (vilket inebär att jag och en till från min pluton inte kommer att utbildas till fullfjädrade MP utan plutsjukvårdare). vi kommer att befinna oss i 10 veckor nere på Försvarsmedicincentrum i Göteborg och utbildas till sjukvårdare (akutsjukvård i fält 15 högskolepoäng).

Vi har inte fått så mkt info gällande vår kommannde utb. men jag tänkte att det kanbske finns någon här på forumet som gjort denna utbildning som kanske kan berätta lite om den, särskilt om den i Göteborg. Typ, hur bor man? hur kan en dag/vecka se ut? hur ser det ut med utlandstjänst för sjukvårdare? etc. etc.

 

tack på förhand!

/David :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Vilken tur du har...

 

Ni kommer bo i en kasern inne på militärområdet vid FömedC (gamla Amf4) som är lite annorlunda mot de på LG (i alla fall om alla kasernerna är ungefär likadana inuti, vilket jag tror. I så fall så kommer ni bo 8 på varje logement, de är väl kanske hälften så stora som de på LG, så det blir trångt och mysigt. Ni kommer väl med största sannolikhet att läsa tillsammans med sjukvårdare ifrån några andra regementen (eller från Gardesbat, som när jag gjorde det).

 

En vanlig vecka ser väl ut ungefär så här i början av utbildningen:

 

Måndag: Föreläsningar/sjukvårdsövningar till 16.30 (eller när det nu var vi slutade, jag minns inte exakt).

Tisdag: föreläsningar/sjukvårdsövningar till 16.30.

Onsdag: "Fält"-dag. Lite gröntjänst av varierande form. Ofta ganska roligt.

Torsdag: Föreläsningar/sjukvårdsövningar till 16.30.

Fredag: Föreläsningar/sjukvårdsövningar till 12.00. Snabbmarsch á la amf på morgonen!

 

In i det här ska du också slänga 1-2 kvälltjänster i veckan samt ett antal fyspass som höll mycket hög kvalitet. Befälen var grymma på fys.

 

Men, förbered dig på mycket plugg, en hel del fys, bra möjligheter till träning utanför tjänsten och, om du har bra läshuvud, gott om ledig tid på kvällen.

 

De flesta lärarna som vi hade var riktigt bra (ett undantag, men han skulle de aldrig anlita igen) och man lärde sig mycket. Som ett plus i kanten var all fysisk aktivitet noga planerad och (som jag tyckte) mer inriktad på att bygga upp kroppen uthålligt än den mer "nujävlarskanifålitepannben"-fysen som idkades på LG under GSU:n. De stora problemen för mig var att utbildningen var för inriktad på omhändertagande senare i sjukvårdskedjan (jag låg på 2 skv som span, så det var mer ute i bushen..., för er som plutonsjukvårdare lär det inte kännas riktigt lika problematiskt på den punkten, även om man självklart kan kritisera att det var för lite TOS och liknande) och att det var för lite fält och strid. Nu gör ju läget på FömedC att det blir lite knepigt att på ett vettigt sätt bedriva stridsövningar, särskilt med skarp ammunition, men det kunde ändå ha varit lite mer. I det hela var jag dock väldigt nöjd med utbildningen och Göteborg är i mina ögon en betydligt trevligare stad än Stockholm (och så låg den betydligt närmre). Sedan så hade vi fint väder hela tiden nästan, så det hjälpte ju.

 

Nu gjorde jag det här 2007. Finns en som gjorde GU som sjv på 6 komp 2008 också här på forumet, så om något har ändrats sedan jag låg inne så har nog han bättre koll på det. Förhoppningsvis blir ju utbildningen bättre för varje år.

 

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Gick kursen sommaren 2008 och var överlag nöjd med den. Kursen var uppdelad i två block. Ett teoriblock och ett praktikblock.

Teoriblocket handlade om hur kroppen fungerar och reagerar på skador osv. En crash-course i fysiologi helt enkelt.

Det praktiska blocket handlade bland annat om hur man genomför ett omhändertagande, handhavande och användning av sjukvårdsmateriel samt skadelära, både praktisk som teoretisk.

Lärarna är mycket bra i mitt tycke. De flesta är läkare eller specialister med lång erfarenhet inom sina respektive områden. Visst finns det stoplskott, men överlag är det mycket kunniga lärare.

 

Man bor på logement. En typisk dag för oss bestod i morgonrutin, föreläsning, lunch, föreläsning, middag, föreläsning. Man gör sig själv en stor tjänst om man lägger ner tid och energi på plugget. Kvällstjänster hade vi inte. Dock gör man som sagt sig själv en otjänst om man inte pluggar.

Det finns goda fysmöjligheter på FöMedC. Mitt råd är att fysa rejält, då blir utbildningen betydligt "lättare". Sen är det en fördel att ha en stark kropp när man omhändertar. Att bära 100 kilo medvetslös soldat är jobbigt.

 

Angående utlandstjänst så finns det gott om folk emd betydligt mer kött på benen gällande att besvara frågor kring det.

 

Iövrigt kan jag bara gratulera till en otroligt bra tjänst. Ta vara på tiden på FöMedC. Det är ett toppenställe.

 

Tillägg: Som Skalman skriver ovan så var utbildningen även under 2008 relativt tungt inriktad på omhändertagande på förbandsplats/längre bak i kedjan.

Vi hade inte heller befälsledd fys. Det var vårt eget ansvar att hålla våra kroppar i trim :mellow:

 

Överlag tyckte jag att utbildningen var bra. Jag tyckte jag fick en god grund att stå på gällande vad som händer när en människa blir skadad och vilka metoder som man kan tillämpa för att rädda livet på den skadade.

Det jag mycket gärna hade sett mer av skulle varit omhändertagande på skadeplatsen och TOS.

 

Och som Skalman säger; FöMedC är betydligt trevligare än Livgardet ;)

Link to comment
Share on other sites

Vafalls? Ingen befälsledd fys? Inga kvällstjänster? Det var bättre förr... eller, ja, ni slapp väl förhoppningsvis den tossiga majoren som "lärde" oss mikrobiologi. Maken till oseriös tenta har aldrig skådats, vare sig före eller efter.

 

När jag kollade in kursordern nu så hade vi en kvällstjänst i veckan i snitt (onsdagen som var FSU-dag) och två befälsledda fyspass i veckan.

 

@Nestor: ni fick väl springa snabbmarsch varje vecka i alla fall?

Link to comment
Share on other sites

Vafalls? Ingen befälsledd fys? Inga kvällstjänster? Det var bättre förr... eller, ja, ni slapp väl förhoppningsvis den tossiga majoren som "lärde" oss mikrobiologi. Maken till oseriös tenta har aldrig skådats, vare sig före eller efter.

 

När jag kollade in kursordern nu så hade vi en kvällstjänst i veckan i snitt (onsdagen som var FSU-dag) och två befälsledda fyspass i veckan.

 

@Nestor: ni fick väl springa snabbmarsch varje vecka i alla fall?

 

Inga snabbmarscher heller. :-P

Jag ska dock till mitt försvar säga att jag fysade mer på FöMedC än vad jag gjorde på LG om man räknar totalt sett.

Vi hade inte heller några skjutningar eller annan soldaturbildning alls., utan det var 100% sjukvårdsundervisning. Skjöt inte ett skott med Ak5 under perioden april-augusti (om man då räknar in bandvagnskolan på LG)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...