Jump to content

Dokumentlagring på FTP-server


Kornett

Recommended Posts

Har funderat kring detta med att spara dokument på min ftp-server för att slippa släpa runt på USB-minne som man kan tappa eller som går sönder. Men hur säkert är det att förvara dem på sin ftp-server förutsatt man använder ett program typ FTP-surfer eller liknande. När man ändå betalar för utrymmet så kan man ju nyttja det.

Link to comment
Share on other sites

Det går alltid att hacka en ftp-server. Frågan är vilken säkerhet du behöver, är det känsliga dokument kryptera filerna innan du lägger de på servern.

Frågan står alltid mellan säkerhet och användarvänlighet.

 

Glöm inte att ha säkerhetskopior på det som ligger på servern så någon klåfingrig person inte tar och raderar viktiga dokument för dig.

Link to comment
Share on other sites

FTP HTTP MAIL whatever.. hur säkert är det att lägga någon skyddsvärd information på internet alls, är nog en rättare fråga. Allt är alltid en risk. Ordna till det med krypton och SSL osv. så kommer det iaf försvåra för intrångsförsök. Bästa skyddet är att ingen vet om något, eller låta bli att lägga ut det alls.

Link to comment
Share on other sites

Givetvis så kommer inte några större hemligheter att ligga på servern. Utan jag är nog även inne på spåret att mtrl efter övervägande och så krypering. Inget är någon sin säkert när det ligger på nätet. Här handlar det om alldagliga dokument.

Link to comment
Share on other sites

"vanlig" FTP vore rent vansinne att köra över internet då datan inte är krypterad över huvudtaget. Samt att det inte förekommer någon fel-kontroll på filerna som skickas. Blir det fel på en fil under nedladdning så är det bara att ladda ner filen igen och det är ju trist om det är en stor fil.

 

en snabb googling på krypterad ftp ger dig en hel del info som kan hjälpa dig på vägen. Vet dock inte hur blir med ev felkontroll av filerna. Kanske inte är så stora filer så det går snabbt att ladda ner dom igen.

 

Enklaste är att skapa ett gmail-konto och lägg upp alla dina dokument i google docs.

Fördelar:

Säkert, du behöver bry dig/komma ihåg att starta din server obegränsat (nästan) med utrymme, möjlighet att editera direkt i browsern söka efter dokument etc. Listan kan göras lång.

 

Nackdelar:

Beroende på hur paranoid du är så kan ju google troligtvis göra vad de vill med dina dokument. Föga troligt men ändå.

 

 

Varför uppfinna hjulet på nytt? Kör på google, klart på två röda!

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Det finns bra sätt med FTP med SSL/TSL eller SFTP.

http://sv.wikipedia.org/wiki/SFTP

http://sv.wikipedia.org/wiki/SSL_File_Transfer_Protocol

 

FileZilla Server och Client är gratis.

http://wiki.filezilla-project.org/FAQ#FileZilla_Server_FAQ

 

Är du extra orolig kan du ju göra som så att inte öppna(forwarda) portarna i brandväggen utan fjärrstyra din brandvägg (vanligen internetrouter) så att du först måste logga in i den, öppna portarna fram till FTP-servern, sen ansluta till ftp på en egenvald udda port. När anslutningen sen är upprättad kan du kommunicera via SFTP på en annan port.

 

Om det nu bara är för ditt egna bruk är någon av fillagringstjänsterna att föredra, personligen skulle jag välja en med liten betalning före en helt gratis då ni då har en tydligare affärsuppgörelse och troligen bättre villkor för dig som kund avseende spridande och skyddande av informationen.

Tex DropBox, Diino, Google Premier, mfl.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...