Jump to content

Söker böcker om förstahandsupplevelser i krig


Recommended Posts

Efter att ha läst Bravo Two Zero är jag nu sugen på bra böcker skrivna av soldater. Det jag är intresserad av är moderna konflikter från WW2 och framåt. Böcker om dessa ämnen kan vara extra intressanta:

Irak 1 och 2

Alla möjliga special forces, rangers, spaning/jägare osv

Falklandskriget

Konflikter i balkanområdet

Vietnam

Afghanistan

 

Tack för svar. Jag är säker på att en liknande tråd existerar, men då jag inte ens kunde hitta en allmän bok-tråd så kändes en egen tråd på sin plats.

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Det finns en jättretråd MÖPENS BOKLISTA.

http://forum.soldf.com/index.php?showtopic=2152

 

Men den är inte specifikt för självupplevda händelser utan helt allmän.

 

Kolla in Boksidorna hos soldf.com

Ett flertal böcker finns där, bla; Recondo, Unschated, ALFA SIERRA BA01 - Nordbat2 i Bosnien-Hercegovina,

http://www.soldf.com/books_allm.html

 

Kända författare som skrivit minst en eller ibland två som är "sanna", men sedan fortsatt med "fiction"

 

Andy McNab http://www.soldf.com/books_mcnab.html

Chris Ryan http://www.soldf.com/books_ryan.html

Richard Marcinko http://www.soldf.com/books_marcinko.html

 

Andra jag läst och uppskattar är.

Arkadij Babtjenko - Krigets färger recension http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=404&a=389062

Jonas Waern - Katanga

 

Kommer kanske på fler senare...

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha läst Bravo Two Zero är jag nu sugen på bra böcker skrivna av soldater. Det jag är intresserad av är moderna konflikter från WW2 och framåt. Böcker om dessa ämnen kan vara extra intressanta:

Irak 1 och 2

Alla möjliga special forces, rangers, spaning/jägare osv

Falklandskriget

Konflikter i balkanområdet

Vietnam

Afghanistan

 

Tack för svar. Jag är säker på att en liknande tråd existerar, men då jag inte ens kunde hitta en allmän bok-tråd så kändes en egen tråd på sin plats.

 

 

Seven Troop med Andy McNab kan jag rekommendera då.

Link to comment
Share on other sites

One Bullet Away kan jag också varmt rekomendera, mycket intressant läsning!

 

Dessutom kan jag också rekomendera An Ordinary Soldier av Doug Beattie,

handlar om kampen om Garmsir, ganska detaljerad och känns väldigt personlig.

Link to comment
Share on other sites

Xin Loi, Viet Nam av Al Sever

 

Skriven av en Helikopter KSP-skytt som tjänstgjorde i Vietnam 31 månader. Välskriven, och ger en god inblick i hur det var som soldat under kriget.

 

 

Panzer Battles av F.W. von Mellenthin

 

Skriven av en tysk pansar officer om hans upplevelser från kriget (han var med dom flesta stora offensiverna under kriget) från ett lite större perspektiv.

Han var kapten under invasionen av Polen och General Major vid slutet.

Link to comment
Share on other sites

En klart läsvärd bok som precis som Generation Kill är skriven av en embedded reporter är "Thunder run: The Armored Strike to Capture Baghdad" av David Zucchino. Behandlar 2nd Brigade 3rd Infantry Divisions lilla roadtrip till Baghdad på ett väldigt naket och fängslande sätt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

David Bellavias bok "House to House" tar upp hans tjänst i OIF och speciellt de första dygnen av arméns intåg i Fallujah 2004. Skitigt, läskigt, sorgligt och så oglamoröst som våld kan bli. Rekommenderas skarpt.

Link to comment
Share on other sites

Förvisso efterfrågades böcker från WW 2 och framåt, men jag måste bara trots detta starkt rekommendera "Vanvettet på Västfronten - ur Carl Belfrages dagbok 1915-1918". Den handlar om en svensk officers vedermödor i tysk tjänst under första världskriget.

 

Boken är en sann skildring och bygger på Carl Belfrages (1887-1940) dagböcker. Det är en vansinnigt intressant skildring av vanvett, elände, påfrestningar, mod, uthållighet och humor jag tror ingen idag levande ens kan föreställa sig. Oerhört bra skriven, med en härlig, lättläst och fängslande berättarkonst med glimten i ögat, det allvarliga ämnet till trots.

 

Jag tror att Carl Belfrage var en riktigt bra officer, och man tror knappt det är sant att en människa kan lura döden så ofta som han gjorde. Kanske inte underligt att han hade svåra psykiska problem under resten av sitt liv.

 

LÄS DEN! Jag fick min som bonusbok via SMB och har av någon anledning tyckt den ser så tråkig ut att jag inte öppnat den förrän nu. Nu öpnnade jag den eftersom jag hittade den i hyllan och kan inte släppa den.

 

ISBN 978-91-85789-23-8.

 

Den som tycker den upplevt mycket för att den gjort utlandstjänst - ens i Kongo - bör definitivt läsa denna bok och få perspektiv på tillvaron...

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Jag har kommit över en för mig aningen udda bok och som jag troligen hade missat eller förkastat i en bokaffär. Där jag bor har vi lite bokbytarhyllar där man kan sälla ner sina avlagda alster och fritt plocka med sig vad man önskar, istället för att fylla grovsoporna.

 

Sist hittade jag denna:

 

9100118885.jpg

 

Joshua Key (Lawrence Hill) - En desertörs bekännelse: Historien om en vanlig soldat som fick nog av kriget i Irak. ISBNISBN=9789100118884

Köp boken hos Bokus »

Köp boken hos adlibris »

 

Originaltitel: The Deserter´s Tale

Utgiven 2007

 

Joshua Key är soldaten som fick nog. Han växte upp i småstaden Guthrie i Oklahoma i den amerikanska södern, i en husvagn tillsammans med sin mor och ett antal alkoholiserade och våldsamma styvfäder. Han går ut highschool och försörjer sig sedan på dåligt betalda jobb som pizzabud eller diskare på snabbmatsrestauranger. Egentligen vill han utbilda sig till svetsare, men det har han inte råd med. Han träffar Brandi, gifter sig och får tre barn. Familjens ekonomiska situation blir alltmer hopplös - så Joshua låter sig värvas till den amerikanska arméns ingenjörstrupper. Värvaren lovar att han ska få bygga broar i USA och att han aldrig ska behöva åka utomlands eller aktivt delta i strid. Ändå dröjer det inte längre än till avslutad grundutbildning innan han skickas iväg till Irak.

 

I Irak lever han på frystorkad mat och tvingas bo i fyrtiogradig värme i utbombade före detta presidentpalats som hela tiden hotar att störta samman. Till en början tror han på sitt uppdrag och letar ivrigt efter terrorister och gömda vapen i de hus han och hans förband stormar om nätterna. Han har tränats till att se en fiende i varje irakier, även barnen, och att skjuta innan han frågar.

 

Men tiden går utan att man hittar vare sig vapen eller terrorister. Det börjar gå upp för menige soldaten Key att det i själva verket är de amerikanska trupperna som terroriserar den irakiska civilbefolkningen och att han mer eller mindre lurats att delta i ett onödigt och orättfärdigt krig där civila dödas och lemlästas utan att någon någonsin ställer de ansvariga till svars. Sakta men säkert växer beslutet fram, och när han är hemma på sin första permission efter sju månaders tjänstgöring bestämmer han sig för att inte återvända till sitt förband i krigets Irak. I stället går han under jorden och lever gömd och på flykt under usla förhållanden tillsammans med sin fru och de tre barnen. Så småningom inser han att han måste lämna USA. Han kommer i kontakt med en stödgrupp för desertörer i Kanada och lyckas också ta sig dit och ansöka om politisk asyl.

 

 

 

För mig är det som en amerikansk version av Krigets färger. Alltså krigets verklighet för en vanlig fotsoldat i ett oflashigt reguljärt förband. Om hur de beter sig som soldater och hur de blir behandlade av sina befäl. Givetvis är det stor skillnad mellan de ryska och amerikanska förhållanden, men lika överraskande för mig mot min bild av hur jag trodde det gick till.

 

Jag är inte klar ännu med den, men påtalande är hur pass låg utbildning de som söker sig till armén har, vilka dåliga levnadsvilkor de har i inlandets USA som White trash med minimilön boendes i husvagn. Långt i från det sociala skyddsnät vi har i Sverige. Att den rekrytering de har till stor del syftar till att lura in folk genom att på rekryteringskontor erbjuda mat på mötena och kontanta medel vid kontraktsskrivning. Att sedan tjänsterna de skriver på för inte alls existerar eller är det de blir satta som att arbeta med och övriga löten till stor del inte uppfylls.

Gäng-misshandeln likt den i Full Metal Jacket med filt, tvål i strumpa beskrivs även här och jag trodde faktiskt att sådant försvunnit sedan 70-talet, men tydligen inte. De är ju ändå yrkessoldater, frivilliga och inte tvångsinkallade.

 

Väl i krigets Irak är de intalade sedan utbildningen att alla är terrorister. Ordet civil eller muslim nämns aldrig utan det är alltid nedsättande omskrivningar eller "terrorister". De beter sig väldigt aggressivt och kan misshandla civila, stjäla vad helst de kommer över, tom döda utan att någon lyfter ett finger eller skriver en rapport om det.

 

I början är han själv delaktig i misshandel av civila. Som uppväxt med alkoholmissbruk i familjen och kvinnomisshandel samt regelbundet själv varit i slagsmål, så är våld inget ovanligt för Joshua. Ändå reagerar han mot att något är FEL det de amerikanska soldaterna gör mot de oskyldiga irakierna.

 

Joshua får till slut nog och deserterar under en leave hemma. Han tvingas fly till Kanada med sin familj för att inte riskera stränga fängelsestraff.

 

Självklart har jag personligen ett filter och tänker kritiskt när jag läser böcker för att se om det finns andra vinklar. Varför har inte detta framkommit tidigare? Hur omfattande är det här? Överdriver han? Rättfärdigar han bara sin handling av att han var less på armén och ville dra? Är det verkligen så här illa?, osv.

 

Och jag kan inte annat än anse att jag sätter trovärdighet till det. Visserligen kanske han överdriver vissa händelser i syfte att man skall sympatisera med hans beslut att desertera, men samtidigt verkar han komma från en bakgrund som är totalt den motsatta till den som jag tror skulle desertera. Han hade inget jobb eller annat liv att återkomma till. Han var van vid våld och inte tyckt så värst illa om det innan kriget. Han hade patriotiska värderingar och inte på nåt avvikande från de andra soldaterna eller anledning att mer än nån annan vilja tycka synd om irakierna.

 

Med tanke på de övergrepp de amerikanska soldaterna begått på de irakiska medborgarna så är det kanske inte så konstigt att det är långt ifrån lugnt där.

Klart läsvärd.

Link to comment
Share on other sites

Några av mina favoriter från flera krig. Vissa är tidigare nämnda i tråden.

 

"I stålstormen" av Ernst Jünger. Klassiker där Västfronten under WWI beskrivs av den unge tyske officeren Jünger.

 

"Stridens skönhet och sorg" av Peter Englund. Baserad på dagboksanteckningar skrivna av ett tjugotal personer från olika länder och fronter under WWI. Inte helt otippat skriven med ett mycket vackert språk.

 

"Jaktpilot i RAF" av Geoffrey Bellum. Författaren låg många år på manuskriptet innan det slutligen publicerades. Bellum var mycket ung och beskriver ingående hur ungdomlig entusiasm övergår i utmattning och möjligen även PTSD.

 

"Soldat i Waffen SS" av Johann Voss (Pseudonym). Oromantisk skildring på soldatnivå.

 

"Den glömde soldaten" av Guy Sajer. Östfrontsskildring som är mycket gripande.

 

"Thunder Run" av David Zucchino. Spännande och obehagligt om tagandet av Bagdad.

 

 

Tycker att det har blivit allt vanligare att man blandar ren faktarapning med ögonvittnesskildringar. Några exempel är:

 

"D-dagen: Slaget om Normandie" av Antony Beevor. Är som Beevors övriga böcker skrivna på ett smidigt språk, med många personers upplevelser inflikade här och där.

 

"Hitler mot Stalin" av Niklas Zetterling. Skaplig skildring av Op Barbarossa. De olika personernas upplevelser är inte riktigt lika smidigt infogade som i Beevors bok.

 

/C

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...