Jump to content

Amröj eller Fältarbetssoldat


Guest Mathias Kall

Recommended Posts

Guest Mathias Kall

Hej! Jag sitter och funderar på vad som jag skulle tycka vara mest intressant, roligt osv. Jag har fastnat lite för minor, dvs att man går under ett varningsband och riskerar sig själv för att hitta dom. Får lite adrenalinkick av det, och det verkar riktigt intressant.

 

Var jag förstått så är det två olika roller som specialiserar sig bäst på minröjning, sprängning osv, vilka är Amröj och Fältarbetssoldat (nämn gärna fler). Det jag undrar är då, vilka av dessa "satsas det mest på". Skulle gärna vilja ha mer specialiserad utbildning, istället bara för en massa basic. Är EOD en specialgrupp, eller helt enkelt bara Amröj?

 

Fältarbetssoldat verkar vara mycket bygga broar osv. Det verkar också intressant. Men hur mycket krut läggs på broar och resten (vet att det är jätteolika, men någon kanske kan berätta. har en lite splittrad bild)?

 

Hur mycket skjuter man? Hur varierande är det? Vad är roligast? Vad är mest specialistinriktat?

 

Förutom dessa två funderar jag också på något annat helt udda, som är att operera stridsvagn. Det verkar också kul, men gör man någonting annat än att åka runt i stridsvagn. Är det andra övningar också?

 

+ sonaroperatör på Ubåt, men det börjar kännas lite väl utanför det vi började med. Om man fixar kraven så kanske, men skit i det just nu.

 

Hur som helst, de två sista styckerna var inget ni behöver svara på. Behöver mest hjälp att välja mellan Amröj eller Fältarbetssoldat.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ska försöka ge ett koncist och tydligt svar.

 

Amröj är minröjare, specialiserade sådana. Sedan kan man hamna på min- eller amröjpluton, mellan vilka det föreligger vissa skillnader, men på det stora hela kommer du att syssla med samma sak oavsett, är min uppfattning. Amröj är kungarna på minröjning, finns ingen som kommer ens i närheten av dem vad gäller sådan utbildning.

 

Fältarbetssoldat är en helt annan historia. För det första är det mycket bredare än amröj, du kan hamna på flera olika tjänster, t. ex. som brosoldat och då misstänker jag att du inte kommer få se mycket minröjning alls under utbildningen. Hamnar du som ingenjör kommer du troligen att få en kortare crash course i minröjning, mer kopplat till dina uppgifter. Dvs. du kommer att få lära dig röja vägar i stridssituationer så att pansaret kan rulla igenom alltför stora förluster. Alltså inget av det finlir som amröj gör. Vad gäller broar kommer du få syssla med en del sånt om du blir fältarbetessoldat, vi hade ungefär två veckor broutbildning plus några tillämpade byggen under större övningar. Huvudfokus där låg dock på strid, vilket är min uppfattning om ingenjörförbande i allmännehet; det blir mest strid.

 

Min personliga reflektion: Minröjning är absolut inte lika ballt som det låter på papper. Fundera lite på hur vardagsstjänsten som amröjare faktiskt är. Inte alltid sådär jätteglamoröst.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...