Jump to content

Oroligheter NORDIRLAND Mars 2009


Guest Triggerpuller

Recommended Posts

Guest Triggerpuller

On 7 March 2009, two off-duty British soldiers of 38 Engineer Regiment were shot dead outside Massereene Barracks in Antrim town, Northern Ireland. Two other soldiers and two civilian delivery men were also shot and wounded during the attack. An Irish republican paramilitary group, the Real IRA, claimed responsibility.

The shootings were the first British military fatalities in Northern Ireland since 1997. Two days later, the Continuity IRA shot dead a Police Service of Northern Ireland (PSNI) officer; the first Northern Irish police officer to be killed by paramilitaries since 1998. These attacks marked the beginning of the most intensive period of "dissident republican" activity since the start of their campaign.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/2009_Massereene_Barracks_shooting

 

Död länk till BBC

 

 

Edited by henke
död länk, lagt in wikipedia + sammanfattning
Link to comment
Share on other sites

Guest Triggerpuller
Dessa extrimister kommer inte att få något folkligt stöd kris eller ej.

Folket har fått uppleva fred och dom tycker om det.

 

Jag önskar att du hade helt rätt men tror dessvärre att fortsatt våld från "dissident"-grupperingar kombinerat med stora och hastiga trupprörelser samt omfattande säkerhetsoperationer från brittiska regeringens sida skulle kunna få konflikten att stegvis blossa upp igen. Speciellt om större aktörer skulle se sig nödda att återuppta den väpnade kampen. Nordirland är fortfarande ett väldigt segregerat samhälle.

Link to comment
Share on other sites

Det som är positivt är att Ulster Loyalisterna har gått ut och sagt att de inte kommer hämnas dessa dåd. Kan ju vara ett bevis på att fredsprocessen har kommit en bit på vägen. Men, fortsätter de här nationalistgrupperna sina attacker så finns det ju en viss risk att loyalisterna (eller åtminstone några utav dem) tar upp sina vapen igen...å så är vi tillbaka på ruta ett igen.

 

 

@ GrodanBoll

Som Glasgow Rangers supporter vet jag att det används en hel del "slagord" mot Celtic (och vice versa) men nu förtiden så är det mest för att hetsa motståndaren. Men visst, det bubblar fortfarande en hel del hat under ytan även i Glasgow.

 

 

Edit:

 

En artikel från dagens London Times som ger en bra bild av läget och stämningen i Belfast;

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article5904184.ece

Edited by Fästningstrollet
Link to comment
Share on other sites

Hur pass stor trupp närvaro har UK Army i Nord-Irland numera?

 

Brittiska Armén löser inte längre uppgiften "bekämpa IRA/skydda medborgare", det som finns förlagt i Ulster är 5000 fredsförlagda soldater, mestadels stödförband (som de två ingengörerna som blev dödade). Över huvud taget håller armén en mycket låg profil på Nordirland; de rekryterar inte aktivt, de håller inte parader och de löser inte ens bevakningen av sina egna skyddsobjekt. Bevakningen sköts av en statlig, lätt beväpnad bevakningsfirma, något som kommit under hård kritik från bland andra DUP efter det senaste dådet.

 

http://news.bbc.co.uk/1/hi/northern_ireland/4757863.stm (artikel från 2006 om neddragningarna från ca 21000 man till de nuvarande 5000)

 

Dock cirkulerade det rykten veckan innan dådet om att polisen bett MoD om att få låna en underrättelseenhet från armén för att undersöka IRA-falangers verksamhet, en underrättelseenhet som hittills varit upptagen med cloak & dagger-vht i Afghanistan och Irak. Detta rörde upp känslor från den republikanska delen av Ulster, speciellt efter att det kommit fram att ryktet var sant.

 

 

 

När den nya (blandade) polismyndigheten nu börjar arrestera folk som är misstänkta får dåden har de kommit under sten- och fått bensinbombskastning. Samtidigt sprids det SMS i unionistkretsar om att man bör beväpna sig och förbereda sig för att återuppta kampen. Lägg i detta till att Sinn Fein anklagas för att "sälja ut" kampen och du får en serie mycket oroväckande tecken.

 

 

Frågade en Nordirlänsk (protestantisk) vän, och hans förklaring till det senaste dådet är att grupperingarna som är utpekade har blivit mer och mer marginaliserade. Deras inkomster från beskydd, knarklangning och annan shady verksamhet har krympt i takt med att folk slutat hata och börjat tro på fred. Det senaste utbrottet av våld skulle därför ses som ett försök att återskapa rädslan och hatet, något som bara kan gynna business...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...