Jump to content

From civilian to warrior


Recommended Posts

Hoppas att fler än jag sett Discoverys "From civilian to warrior". Jag har sett den tidigare men blir lika illa till mods varje gång. Att se fd Vietnamsoldater må så fruktansvärt dåligt 40 år efter att kriget tagit slut manar till eftertanke. Många i detta forum verkar patologiskt fascinerade av allsköns fräsiga och moderna vapen och diskuterar med stor frenesi kalibrar, restverkan och "stopping power".

 

Jag känner själv att jag blev väldigt djup nu, men det jag ville få sagt är att vi kanske nån gång hemma på kammaren borde reflektera över vad vi kommer att utsätta oss själva för den dagen ofreden lämnar oss.

 

The rest was silence...

Link to comment
Share on other sites

Jo, den killen jag nämnde verkade ha fått distans till det hela.

 

En av de bättre dokumentärerna jag har sett. Verkade som att slutsatsen var att soldater dödar för att hämnas och att militären utnyttjar detta faktum genom att skapa sammansvetsade enheter där hamndbegäret kommer att driva soldaterna, man tog Israel som exempel men det gäller nog för de flesta länder.

Link to comment
Share on other sites

Saxat från Smedjan.com. Jag kan inte verifiera att statistiken inte är påhittad men den låter hyfsat vettig.

 

Fakta om Vietnam-veteranerna

 

91% av Vietnam- veteranerna är glada att de tjänstgjorde.

 

74% svarade att de skulle ha tjänstgjort även om de kände till utgången av konflikten.

 

Det finns ingen skillnad i bruket av narkotika mellan veteraner och icke veteraner i samma ålderskategori.

 

Vietnam- veteraner har inte suttit i fängelse mer än andra kategorier. Endast 0,5% av de återvändande har avtjänat fängelsestraff.

 

85% av veteranerna har gjort en framgångsrik omställning till civilt liv.

 

Vietnam- veteranernas inkomster är 18% högre än motsvarande ålderskategori av icke- veteraner.

 

Vietnam- veteraner har en lite lägre grad av arbetslöshet än motsvarande ålderskategori av icke-veteraner.

 

USA sände en av sina bäst utbildade soldatkullar till Vietnam. 79% hade gått ut high school.

 

2/3 av alla tjänstgörande i Vietnam var frivilliga (samma som i Andra världskriget). Av de stupade utgjorde de frivilliga 70%.

 

(samtliga fakta från Veterans'' Administration)

 

Det har hävdats att självmordsfrekvensen skulle vara 6 till 11 gånger högre bland Vietnam- veteranerna än i resten av befolkningen. CDC Vietnam Experience Study Mortality Assessment visade snarare att den bara var 1,7 gånger högre de första fem åren efter avskedet från armén. Efter denna första period sjönk frekvensen till samma nivåer som hos befolkningen i övrigt, om inte t.o.m. marginellt lägre.

Se även "Estimating the Number of Suicides Among Vietnam Veterans" i American Journal of Psychiatry nummer 147, 6/6 1990.

 

Enligt Combat Area Casualty File från november 1993 (som legat till grund för Vietnam-monumentet "The Wall") var medelåldern bland de stupade 23,11 år. Bland de meniga som stupade var den 22,37 år. Siffran 19 år är gripen ur luften.

 

De saknade i strid utgör 2200 personer, att jämföra med 78000 i Andra världskriget och 8100 i Koreakriget (Wall Street Journal 1/6 1995)

 

Post-traumatisk stress-störning har alltid funnits (och kan orsakas av andra trauman än krig). Tidigare kallades den "granatchock". Vietnam-veteranerna blev dock den första grupp i historien som fick systematisk behandling och hjälp för den av Veterans'' Administration.

 

Fakta visar att Vietnam-veteranerna knappast är en "övergiven" grupp i det amerikanska samhället. Kanske för att de inte behöver så mycket hjälp.

87% av USA:s befolkning håller f.ö. Vietnam-veteranerna i hög aktning (McCaffrey, 1993)

 

Men som Mauricio Rojas skrev i den förra artikeln i serien så handlar detta inte om USA (eller Vietnam), det handlar om Sverige. Om att 68:a vänsterns svenskar aningslöst stödde kommunisterna utan att veta något om dem, eller om konfliktens verkliga bakgrund. Vietnam kunde ha varit vilket "långbortistan" som helst, för man fyllde konflikten med sina egna förhoppningar, sina egna förväntningar. Vietnameserna fick agera skådespelare i deras drama. Så långt sträckte sig den verkliga internationella solidariteten egentligen. Man ville inte veta av uppgifterna om Nordvietnams krigsförbrytelser. Man ville inte veta av uppgifterna att Nordvietnam upplöste FNL med våld 1975, med utränsningar och interneringar. Man ville inte veta något om 9 miljoner båtflyktingar (varför stannade de inte i det nya socialistiska paradiset?). Man ville inte veta något om 26 år av diktatur och förtryck i Vietnam.

 

Detta är deras skuld. Det måste kännas tungt och malande på samvetet. Kanske var det 68:a vänstern som blev övergiven, av verkligheten?

 

Kontentan, om statistiken stämmer så är inte "Plutonen" någon vidare tillförlitlig källa... :D

Link to comment
Share on other sites

Jag så den. Jag blev måttligt irriterad på nån soldat i brittiska armen som längtade ut i strid då det var så jävla lamt att inte kriga. Han hade tjänstgjort i Bosnien eller något sånt och man fick känslan av att han tyckde det var synd att han inte fick skjuta någon, vilket gav mig lust att slå honom hårt med något.

Jag skulle inte vilja vara med honom någonstans, den saken är klar. Idiot... bort från armen.

 

 

Fan fad jag vill att de skulle visa den svenska millitären!!! Om så bara får fem minuter! Vi har ju något av det mordernaste innom flyg (Gripen), båt Visby-freggat) och pansar (Strv 122, Strf 90), bra arme, det absolut grymaste kammomönstret (det starkaste argumentet :D ), och en intressant detalj är att vi inte har varit i krig på evigheter (som tur är). Det måste ju finnas något de skulle kunna uppmärksamma? Men folk vill väl bara höra om seals, gröna bskrar och marinsoldater...

 

Är bara tvungen att visa igen! Om han bara hade haft en vanlig lång Ak 5:a hde den varit perfekt!!!

striteke-markus1.jpg

 

OJ! Glömde säga att den ÄR SÅ SNYGG!!! Inget jävla Land Warrior-TV-spels-gevärs-skräp! Snygghet, funktionalitet och proffesionalitet är vad denna soldat uttrycker! Snyggerst!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...