Jump to content

Är Du snabb, stark och uthållig?


Henrik Isaksson

Recommended Posts

Äntligen dags igen!

 

Den 25/4 är det dags för Athletic Umeå 2009, Sveriges häftigaste atlettävling. Tävlingen arrangeras traditionsenligt i Arenan på IKSU-sportcenter och består av momenten chins, bar-dips och hinderbana. Är du snabb, stark och uthållig så är detta tävlingen för dig!

 

Tävlingsklasser

 

AU´09 Elit, för damer och herrar. Denna tävling består av momenten chins, bar-dips och hinderbana. De placeringar man får i de olika momenten summeras ihop till en totalpoäng, som ger en slutplacering; den som har lägst totalpoäng vinner tävlingen osv. I AU´09 Elit deltar atleter som tävlat i Athletic Fitness. Även de som tidigare placerat sig topp-3 i amatörklassen tävlar här.

 

AU ´09 Amatör, för damer och herrar. Denna tävling består av momenten chins, bar-dips och hinderbana. De placeringar man får i de olika momenten summeras ihop till en totalpoäng, som ger en slutplacering; den som har lägst totalpoäng vinner tävlingen osv. AU´09 Amatör är öppen för alla som inte tävlat i AF eller tidigare placerat sig topp-3 i Athletic Umeå.

 

AU´09 Polis, för damer och herrar. Denna tävling består av momenten chins, bar-dips och hinderbana. De placeringar man får i de olika momenten summeras ihop till en totalpoäng, som ger en slutplacering; den som har lägst totalpoäng vinner tävlingen osv. AU´09 Polis är öppen för poliser och polisstudenter.

 

AU ´09 Chins, för damer och herrar. Klassen är öppen för alla. Deltagarna i AU:s totalklasser deltar per automatik i denna gren. I fjolårets tävling hade grensegraren i detta moment 27 godkända repetitioner i herrklassen. I damklassen hade segraren 21 godkända repetitioner.

 

AU ´09 Bar-dips, för damer och herrar. Klassen är öppen för alla. Deltagarna i AU:s totalklasser deltar per automatik i denna gren. Fjolårets segerresultat var 37 repetitioner i herrklassen och 27 repetitioner i damklassen.

 

AU ´09 Hinderbana, för damer och herrar. Klassen är öppen för alla. Deltagarna i AU:s totalklasser deltar per automatik i denna gren. Momenten består av två heat. Grenmomentet vinns av den snabbaste heattiden. I fjol hade vinnaren i herrklassen tiden 0:51:6. I damklassen hade segraren tiden 1:08:0.

 

Om momenten

 

Chins

Momentet börjar med att den tävlande hänger i räcket med fullt utsträckt skulderparti och raka armar. Greppet skall vara bredare än axelbrett och överhandsfattning. I toppläget skall hakan tydligt vara över räcket. I bottenläget, mellan varje repetition, skall såväl armar som skulderparti sträckas ut helt. I bottenläget skall det även göras en tydlig mikropaus innan nästa repetition påbörjas. Kroppen skall hållas så still som möjligt under momentet. Det är inte tillåtet att benpendla, sparka eller utnyttja rörelseenergi skapad från höft- och knäled. Rörelsebanan skall vara vertikal. Man får s.a.s. inte ”svinga” eller ”gunga” sig upp. Man får inte vidröra något föremål eller någon person i anslutning till ställningen under momentet. Gör man det kommer antingen repetitionen att underkännas eller så kommer momentet att bedömas som avbrutet/färdigt. Det beror på hur kraftigt man vidrör. En vila á 3 sekunder är tillåtet under momentet. Denna vila kan man ta när som helst: ”före, under eller efter”. Magnesium är det enda tillåtna hjälpmedlet

 

Bar-dips

Momentet börjar med fullt utsträckta armbågsleder. Man får använda valfri greppbredd på ställningen. I bottenläget skall axelleden vara under armbågsleden. Rätt djup har man om överarmen ”lutar nedåt” från armbågsleden mot axelleden. I toppläget, mellan varje repetition, skall armarna vara fullt utsträckta. Varje utsträck skall även ”markeras”. Detta innebär att man stannar till i toppläget. Ny repetition påbörjas på ett startkommando i form av en klapp på handen. Överkroppen får inte luta mer än 45 grader framåt. Rörelsebanan skall vara vertikal. Kroppen skall hållas så still som möjligt under momentet. Det är inte tillåtet att använda sig av gungstilar eller att utnyttja rörelseenergi skapad i höft- och knäled. Rörelsetempot får inte vara för högt eftersom det då är omöjligt för domarna att göra en korrekt bedömning. Man får inte vidröra något föremål eller någon person i anslutning till ställningen under momentet. Gör man det kommer antingen repetitionen att underkännas eller så kommer momentet att bedömas som avbrutet/färdigt. Det beror på hur kraftigt man vidrör. En vila á 3 sekunder är tillåtet under momentet. Denna vila kan man ta när som helst. Magnesium är det enda tillåtna hjälpmedlet.

 

Hinderbana

Hinderbanan består av två heat á ett varv. I totaltävlingarna läggs heattiderna ihop till en sluttid. I grentävlingen hinderbana räknas den snabbaste heattiden. Ett varv i hinderbanan består av följande hinder, i den ordning de står uppställda:

1. Häckarna

2. Väggen

3. Armgången

4. Nätet

5. Vikterna (man springer med viktplattor)

 

79518675da1af2f799e12aa0cdfa28bc_426_640.jpg

Här är en bild från nätet 2008.

 

55cad8d66c5220ee50a0870533fdd29a_640_464.jpg

Viktbärningen är ett ofta avgörande moment i hinderbanan.

 

Om Athletic Umeå

 

Tävlingen Athletic Umeå har arrangerats i Arenan på IKSU-sportcenter sedan millenniets början. Från början bestod tävlingen av chins, bar-dips, bänkpress och roddmaskin. Efterhand har tävlingens upplägg ändrats till dess nuvarande form med chins, bar-dips, hinderbana och en Totaltävling. Genom åren har många framstående atleter och styrkefantomer deltagit.

 

Gemensamma träningar

 

För de som är intresserade att delta i Ahtletic Umeå kommer det att arrangeras gemensamma träningar inför tävlingen. Dessa träningar kommer att äga rum i IKSU-Sportcenters kamphall. Dagarna innan tävlingen kommer det att arrangeras en speciell regelgenomgång där tävlingsdomarna går igenom momenten. Vid detta tillfälle har man möjlighet att få prova chins och dips med bedömning. En regelgenomgång blir det även på tävlingsdagen.

 

Anmälan

 

Anmälan till tävlingen görs via IKSU-fitness mail: [email protected] .

 

Om du är stark snabb, teknisk och uthållig så ta chansen och var med i Athletic Umeå 2009. Det kommer garanterat att bli en minnesvärd upplevelse!

 

Vi syns i april!

 

//IKSU-Fitness

Link to comment
Share on other sites

Vad är det för kostnader vi pratar om?

 

Hej DaRaven.

 

I delgrenarna (chins, bar-dips och hinderbana) är startavgiften 100kr per gren.

 

I totaltävlingen är startavgiften 150kr.

 

Mest "prisvärt" är det alltså att ställa upp i totaltävlingen eftersom man då för göre tre moment till priset av "1,5 delgren"

Link to comment
Share on other sites

Kommer antagligen att ställa upp. Athletic Fitness intresserar mig, förutom själva delen där man posar...

 

Roligt! Du är välkommen!

 

Mmm, jag är faktiskt lite sugen jag också :) Även om jag inte fixar 27 chins just nu...

 

Hur ligger nivåerna i amatörklassen?

 

Man brukar få lite extra kraft när man står på scenen och därigenom blir det ofta ett antal repetitioner extra (om man får dem godkända vill säga).

 

Nivån i amatörklassen är något lägre jämfört med elit. Fjolårets resultat:

 

:

Herrar Elit Athletic Umeå

 

1. Mattias Sjödin 5p

2. Peter Widding 5p

3. Henrik Isaksson 8p

 

Herrar Amatör Athletic Umeå

 

1. Daniel Papacosta 8p

2. David Woxberg 8p

3. John Lindström 9p

4. Johan Josefsson 11p

5. Mikael Lantz 14p

6. Erik Ferry 18p

6. Christofer Svanefjord 18p

8. Per Hammar 19p

9. Erik Nilsson 27p

10. Olle Nordell 29p

10. Mikael Östberg 30p

 

Herrar chins

 

1. Mattias Sjödin 27 reps

1. Daniel Papacosta 27 reps

3. David Woxberg 23 reps

4. Peter Widding 22 reps

4. Mikeal Theander 22 reps

4. Tommy Nilsson 22 reps

7. Henrik Isaksson 21 reps

7. Johan Josefsson 21 reps

9. Christofer Svanefjord 20 reps

10. Tomas Asklund 19 reps

11. Erik Ferry 18 reps

11. Mikael Lantz 18 reps

11. John Lindström 18 reps

14. Per Hammar 12 reps

15. Mikael Östberg 11 reps

16. Olle Nordell 5 reps

17. Erik Nilsson 3 reps

 

Herrar dips

 

1. Mattias Sjödin 37 reps

2. Thomas Asklund 33 reps

3. Peter Widding 31 reps

4. Mikael Lantz 29 reps

4. Tommy Nilsson 29 reps

6. Henrik Isaksson 27 reps

7. Daniel Papacosta 27 reps

8. John Lindström 27 reps

9. Christofer Svanefjord 25 reps

10. David Woxberg 24 reps

10. Johan Josefsson 24 reps

12. John Dagnevik 23 reps

13. Markus Senbom 21 reps

14. Per Hammar 20 reps

14. Erik Ferry 20 reps

16. Peter Töyrö 18 reps

17. Erik Nilsson 17 reps

18. Mikael Östberg 13 reps

18. Olle Nordell 13 reps

 

Herrar hinderbana

 

1. David Woxberg 51,6

2. John Lindström 52,8

3. Johan Josefsson 53,5

4. Per Hammar 55,8

5. Mattias Sjödin 56,0

6. Daniel Papacosta 56,4

7. Peter Widding 56,9

7. Marcus Senbom 56,9

9. Erik Ferry 59,5

10. Olle Nordell 1,01,1

10. Erik Nilsson 1,01,1

12. Henrik Isaksson 1,02,0

13. Mikael Lantz 1,03,2

14. Christofer Svanefjord 1,06,2

15. Mikeal Östberg 1,24,0

 

Damer Athletic Umeå (chins + dips + hinderbana)

 

1. Helena Forsén 3p

2. Ida Englund 6p

 

Damer chins

 

1. Helena Forsén 21 reps

2. Ida Englund 18 reps

 

Damer dips

 

1. Helena Forsén 27 reps

2. Anna Lotta Norberg 19 reps

3. Sandra Grech 14 reps

3. Ida Englund 14reps

 

Damer Hinderbana

 

1. Helena Forsén 1,08

2. Ida Englund 1,16

Link to comment
Share on other sites

En tävling i tre grenar jag nog aldrig varit bra på och i så usel form som man är just nu så tror jag att jag passar, men däremot måste jag säga att jag är förvånad över att det verkar vara så många här på forumet som bor här i stan.

Link to comment
Share on other sites

En tävling i tre grenar jag nog aldrig varit bra på och i så usel form som man är just nu så tror jag att jag passar, men däremot måste jag säga att jag är förvånad över att det verkar vara så många här på forumet som bor här i stan.

 

Jag bor väldigt långt från Umeå. Blir flyget isf.

Link to comment
Share on other sites

En tävling i tre grenar jag nog aldrig varit bra på och i så usel form som man är just nu så tror jag att jag passar, men däremot måste jag säga att jag är förvånad över att det verkar vara så många här på forumet som bor här i stan.

 

Man behöver inte bo i staden för att få tävla. Athletic Umeå har haft tävlande som kommit från orter som Stockholm, Göteborg, Ljungby m.m

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Årets startfält i Athletic Umeå blir enormt, både vad gäller topp och bredd.

 

Här har ni startlistan till imorgon. Vi tävlar i Arenan på IKSU sportcenter och det kostar 50:- för publik.

Vi håller på mellan 12-14, välkommna!

 

Anmälda Athletic Umeå 2009

Elitklass:

 

Rookie Westin

 

Mattias Sjödin

 

Magnus Ferry

 

David Voxberg

 

Amatörklass:

 

Simon Wahl

 

Magnus Karlsson

 

Erik Norberg

 

Per Sundström

 

Anton Granberg

 

Christofer Svanefjord

 

David Nyström

 

Per Allergren

 

Björn Bergsten

 

John Isaksson

 

Per Hammar

 

Nicklas Hermansson

 

Dennis Trygg

 

Erik Wåglin

 

John Lindström

 

Damklass:

 

Lotta Norberg

 

Herrar dips:

 

Hans-Emil Karlsson

 

Emil Isaksson

 

Herrar chins:

 

Mikael Theander

 

Hans-Emil Karlsson

 

Emil Isaksson

 

Herrar hinderbana:

 

Christopher Sewagaba

Link to comment
Share on other sites

Resultat från tävlingen.

 

Damklass

 

1.Lotta Norberg 6 (chins) 1 (chins-plac) 28 (dips) 1 (dips-plac) 1.34,9 (heat 1) 1.47,5 (heat 2) 202.4 (hinderbana totaltid) 1 (hinderbaneplacering) 3 (total poäng) 1 (total placering)

 

Herrklass

1.Dennis Trygg 24 3 33 1 50,5 51,31 101.81 1 5 1

2.Per Allergren 31 1 32 2 54 58,6 112.6 5 8 2

3.Anton Granberg 22 4 31 3 53,94 53 106.94 2 9 3

4.Christofer Svanefjord 27 2 29 5 58,24 57,8 116.04 8 15 4

5.Björn Bergsten 20 6 26 7 54,3 52,78 107.08 3 16 5

6.John Isaksson 20 6 24 8 57,25 54,59 111.84 4 18 6

7.Nicklas Hermansson 16 8 27 6 57,75 56,69 114.44 7 21 7

8.Magnus Karlsson 16 8 31 3 1.09,9 1.07,97 137.87 12 23 8

9.Erik Wåglin 21 5 22 9 1.12,9 1.01,0 133.9 11 25 9

10.David Nyström 14 10 18 13 56,25 56,5 112.75 6 29 10

11.Per Hammar 14 10 21 10 55,1 1.01,1 116.2 9 29 11

12.Simon Wahl 10 13 21 10 1.00,40 59,3 119.7 10 33 12

13.Per Sundström 12 12 21 10 1.09,28 1.09,80 139.08 13 35 13

14.Erik Norberg 8 14 16 14 1.25,35 1.18,28 163.63 14 42 14

 

Elitklass

1.Mattias Sjödin 30 1 42 1 1.00,2 54,9 115.1 4 6 1

2.Rookie Westin 30 1 41 2 55 55,09 110.09 3 6 2

3.David Voxberg 24 4 29 5 50,84 49,63 100.47 1 10 3

4.John Lindström 18 5 32 3 50,4 51,7 102.1 2 10 4

5.Magnus Ferry 28 3 31 4 59,3 58,09 117.39 5 12 5

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...