Jump to content

Gulpåse


JonnyHazzard

Recommended Posts

SFAB förnyar - grönpåse blir gulpåse.

Sverige Om två veckor kan grönpåsen vara ett minne blott. Svenska Försvarsrestauranger AB, SFAB, har i samarbete med Campbell Soup tagit fram en ny typ av grönpåse. Den ska vara gul och vara "ett komplement till de norska påsarna", enligt SFAB:s VD Thomas Dahlstedt. "Gulpåsen" ska testas om två veckor på förbanden och kommer bland annat att finnas på LedR, Livgardet, Amf 1, P 7, FMTS, Lv 6 och LSS. Bland de nya smakerna och tillbehören märks "Oxkött med rödvinssky och grönsaker" och "Haribo fruktnappar". "Gulpåsarna" kommer att ha samma energiinnehåll som de vanliga grönpåsarna. (CJK)

 

källa: http://www.varnpliktsnytt.se/nyheter.php?notiser

 

Är det någon på forumet som har lyckats lägga vantarna på dessa nya spännande påsana?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja, jag har fått ut de s.k. gulpåsarna.. Dock är den inte gul utan mer flammig, ser ut som eldsflammor på påsen. Den har inte inte samma format som grönpåsen utan är mer som en bag, alltså toppmatad och inte som man öppnar från sidan.

Själv huvudrätten är blåbands variant på REALs, man fyller på med varmt/kallt vatten, återsluter påsen(sämre förslutningssystem) och väntar.. Läser man på förpackningen är det längre tillredningstid på blåbands dito, 10 minuter för varmt och 30 för kallt vatten. Har bara smakat en couscous variant och en frukostvariant, och från att ha käkat grönpåse ganska frekvent över en lång tid var det verkligen en kulinarisk upplevelse! Man blev inte lika mätt, men å andra sidan orkade man äta upp allt innan magen vände sig ut och in. Ska dock tilläggas att jag äter väldigt mycket annat innan jag frivilligt äter en grönpåse, t.o.m. blåbands gamla vita påsar.. Själva huvudrätten får alltså full pott från mig.

 

Nu till de negativa, tillbehören, som sagt, en påse Haribonappar, 3 rullar med någon centerliknande mjölkchoklad och 2 påsar dryckchoklad. Väldigt mycket choklad och jag ser bara snabba kolhydrater. Visst, du får med en vidrig energibar, ungefär lika tråkig som den i den gröna dygnsportionen, men proteinerna och de långsamma kolhydraterna saknar jag.. Släng med lite Beef Jerky eller någon annan torkad kötthistoria. Då är jag nöjd!

Säger inte att grönpåsen va bättre på det, men där fick man med makrill eller tonfisk och dryckerna kändes inte lika mycket godisbetonade..

 

Men jag tycker i alla fall att den nya är ett ordentligt lyft då jag och många med mig kunde gå lågintensiva övningar utan att öppna en huvudrätt just p.g.a. de vänder sig något otroligt i magen. Det är direkt obra, men återigen en subjektiv syn på det hela.

 

 

+Smakmässigt bättre

+Mindre skräp, smartare förpackning

+Svenska, bekanta tillbehör

-Mycket godis

-Lite effektiv energi

-Saknar något som inte är godis som har tuggmotstånd, kex, makrill motsv.

Link to comment
Share on other sites

Nu till de negativa, tillbehören, som sagt, en påse Haribonappar, 3 rullar med någon centerliknande mjölkchoklad och 2 påsar dryckchoklad. Väldigt mycket choklad och jag ser bara snabba kolhydrater. Visst, du får med en vidrig energibar, ungefär lika tråkig som den i den gröna dygnsportionen, men proteinerna och de långsamma kolhydraterna saknar jag..

 

Godis brukar räknas som medelsnabba kolhydrater och även om gelegodis i genomsnitt är lite snabbare så ligger choklad i den undre delen av det att vara medelsnabba så det jämnar ut sig. För vältränade soldater så har dessutom snabbheten på kolhydraterna mindre betydelse än vad det har för någon otränad.

Link to comment
Share on other sites

Instämmer med vad kadaver säger,

 

Huvudrätterna var goda, dock om det beror på att man ätit sig less på drytech eller om det var defacto så att rätterna smakade gott kan jag inte säga. Dock reagerade samtliga på allt godis!

 

Känns mera som en stor tröstpåse för värnpliktiga för att man dragit ut dem i skogen och berövat dem dess playstation..

Link to comment
Share on other sites

Jag var på möte för ett tag sedan där en nästan lyrisk SFAB-representant berättade om sin nya produkt. Lite lösryckta saker som framkom:

 

*Kraven på mängden snabba kolhydrater kommer från FM. Detta i kombination med en målsättning så få saker som möjligt som blandas med vatten (för att minska disk och slabb i fält) gör att det har blivit mycket godis i påsen.

*Den nuvarande påsen kommer att bytas ut efter feedback om att den inte är fältmässig. (Den prasslar och har skrikig färg.)

*14 huvudrätter och 7 frukosträtter. Ingen innehåller fläskkött.

*Påsen är billigare än Drytech. Adjutanter landet över kommer också gilla den eftersom det går in nästan dubbelt så många portioner per pall jämfört med Drytech.

 

Har förresten en påse hemma, men har inte provat den än.

 

/mdn

Link to comment
Share on other sites

205kr resp 255kr?!?!? En Amerikansk MRE ligger ju pa typ 50-lappen max...

 

Att jämföra MRE med Drytech tycker jag är lite vanskligt då det är väldigt olika företeelser (Drytech påminner mera om de amerikanska MCW/LRP), men rent ekonomiskt räknat så består en dygnsstat MRE av tre stycken förpackningar MRE:s. Då är mattematiken enkel, 3 gånger 50 kronor blir 150 kronor.

 

Jag vet inte hur en SFAB-påse ser ut för 205 kronor, men en dygnsportion Drytech kostar 250 kronor och det är ur den aspekten vi bör värdera priset.

 

MRE med sina 150:- är billigare, men du bär också med dig en massa onödigt vatten i maten jämfört med en vakumförpackad måltid. Sen så tillverkas det mängder med MRE:s, vilket också påverkar priset.

 

@mdn

Nu så är det ju SFAB:s initiativ vi talar om och vad jag vet så har inte dom resturangerna på de förband som i huvudsak bedriver jägartjänst. Men du råkade inte höra något om måltider på ca. 4800-5200 kcal också?

Edited by Adeptus Bellum
Link to comment
Share on other sites

Kom på ett stort minus på Gulpåsen för lite KAFFE ! men det är samma fel på grönpåsen .

Kanske dags för en Brunpåse förstärkt med extra kaffe ;)

Men jag har alltid med eget kaffekit (jetboil) i fält ..... så jag klarar mej .

Link to comment
Share on other sites

Testade i helgen och tyckde de var sämre en Norgepåsen mest pga att kex och påläggen saknades , utan att det bara var en massa godis, Mjölkchoklad och chockladdryck. Plus var att den var mindre förpackning (fast den sprack direkt) Förpackning två som jag åt innehöll nån oxgrej och den var sur som ättika.

MIna subjektiva tankar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Lite billigare enl KVM.

Link to comment
Share on other sites

FM:s veterinära (eller var det medicinära? :ph34r: ) experter har varit ganska skeptiska till grönpåsarna pga dess snabba kolhydrater och brist på annat. Därför har jag svårt att tro att SFAB:s uttalande (enl mdn) är den hela sanningen.

 

Att man måste ha vatten i maten är ingen brist, anser jag. Med MRE:s så är problemet snarare att folk får i sig för lite vatten, det vatten som man med grönpåse får i sig genom maten.

 

/K

Link to comment
Share on other sites

Jag ställer mig lite frågande till att man skulle få i sig för lite vatten med MRE, och att man skulle få i sig den mängden vatten som saknas via grönpåsen.

 

Vattnet som tillsätts i grönpåsen finns ju redan i en MRE entree. Av maten så borde man då få i sig en liknande mängd vatten, oavsett om det är grönpåse eller MRE.

 

Vattnet som tillsätts i grönpåsen måste ju bäras med likförbannat, om vi inte räknar med en operation i norra Sverige med rena fjällbäckar... Följaktligen borde ju det vara egalt om man bär med sig maten tvådelat eller sammanpackat.

 

Det man kan vinna på MRE-varianten är att man kan spara tid.

 

 

Så ser det ut i min värld, men jag kan ha missat något?

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte käkat MREs, men grönpåsarna häller jag alltid för mycket vatten i. Bra med varm vätska, om än i sörja. Maten blir ju inte direkt sämre.

 

Är de gula på väg ut brett? Hur många grönpåsar har köpts in, dvs hur lång tid tar det innan de är slut?

Link to comment
Share on other sites

I din värld Forsberg så dricker soldaten vatten helt obehindrat och utan uppmaning därom. I andras världar så glömmer soldaten att tillföra vatten i tillräcklig mängd för att må riktigt bra. I andras världar så gynnas soldaten av grönpåse eftersom soldaten då tvingas inta vatten genom maten, något som inte sker med MRE.

Vatten måste man bära med sig likförbaskat.

 

Det man vinner med MRE är nöje. Det är kul med MRE men det är inte bra.

Link to comment
Share on other sites

Ja, i min värld så dricker soldaten vatten, det är riktigt.

Dock hävdar jag fortfarande att en MRE-rätt fortfarande innehåller vatten,

men med lite närmare efterforskning så antar jag att du syftar på följande.

 

En MRE-rätt väger i snitt 227 gram, varav c:a 100g är vatten (om jag räknat rätt).

En drytech-rätt väger i snitt 500 gram, varav c:a 350g är vatten.

Summa sumarum är det MER vatten i en färdig drytech-rätt, än i en MRE-dito, alltså får soldaten i sig mer vatten med maten än från en MRE.

 

Dock så är ju detta just US MRE. Det finns ju inget som säger att det inte går att göra en färdig-rätt som är likvärdig en drytech. Det var väl mer det jag tänkte, men inte uttryckte på ett vettigt sätt.

Link to comment
Share on other sites

Det är precis så jag menar Forsberg!

Och när man skriver MRE så är väl det snarast så att det är US MRE man avser. Jag har inte stött på "MRE" i övrigt utan då används "Rations" i olika former.

Link to comment
Share on other sites

Jag är en av de lyckliga få värnpliktiga som fått äran att pröva på den beryktade gulpåsen. Så kände jag i alla fall för några veckor sedan, nu känner jag mig snarare som en av de få utsatta som blir tvingad att äta gulpåsen. Istället för att endast låta oss pröva dem i någon vecka har de nämligen gett oss ohyggliga mängder gulpåsar.

 

En dygnsportion innehåller:

3st gulpåsar frystorkad mat

3st chokladrullar

1st haribo nappar-påse

2st Vitargo energy bar (med både koffein och kreatin)

2st V6 tuggummi-minipaket á 2 tuggummin

2st små påsar russin

 

Personligen tycker jag att de suger, alldeles för mycket socker och för lite proteiner, fett och sega kolhydrater. När man ska vara uppe med väldigt begränsad sömn eller kanske ingen alls i flera dygn funkar det helt enkelt inte att stoppa i sig massa godis då man vill hålla en jämn energinivå.

 

Även om maten är mycket godare än de gamla grönpåsarna (det är faktiskt tuggmotstånd och lite konsistens istället för bara sörja) så är det bara 520 kcal i dem (jämfört med grönpåsarnas jägarportioner på 850 kcal, eller för den delen de vanliga portionerna på 700 kcal) vilket är för klent.

 

Ett annat problem är att ifall man vill skrammelsäkra sin utrustning får måste man se till att plocka bort sina gulpåsar och gulpåse-snacks då de prasslar något djävulskt.

V6-tuggummina och Vitargo-barsen (om man bortser från prasselpappret) är riktigt härliga, men resten känns inte anpassat för en seriös soldat.

 

Till herren som skulle rycka in på livgardet nu nästa vecka på 4e skv. så kommer det nog tyvärr ta ett slag innan du får testa på dessa gulpåsar.

Edited by Erwin
Link to comment
Share on other sites

Jag är en av de lyckliga få värnpliktiga som fått äran att pröva på den beryktade gulpåsen. Så kände jag i alla fall för några veckor sedan, nu känner jag mig snarare som en av de få utsatta som blir tvingad att äta gulpåsen. Istället för att endast låta oss pröva dem i någon vecka har de nämligen gett oss ohyggliga mängder gulpåsar.

 

En dygnsportion innehåller:

3st gulpåsar frystorkad mat

3st chokladrullar

1st haribo nappar-påse

2st Vitargo energy bar (med både koffein och kreatin)

2st V6 tuggummi-minipaket á 2 tuggummin

2st små påsar russin

 

Personligen tycker jag att de suger, alldeles för mycket socker och för lite proteiner, fett och sega kolhydrater. När man ska vara uppe med väldigt begränsad sömn eller kanske ingen alls i flera dygn funkar det helt enkelt inte att stoppa i sig massa godis då man vill hålla en jämn energinivå.

 

Även om maten är mycket godare än de gamla grönpåsarna (det är faktiskt tuggmotstånd och lite konsistens istället för bara sörja) så är det bara 520 kcal i dem (jämfört med grönpåsarnas jägarportioner på 850 kcal, eller för den delen de vanliga portionerna på 700 kcal) vilket är för klent.

 

Ett annat problem är att ifall man vill skrammelsäkra sin utrustning får måste man se till att plocka bort sina gulpåsar och gulpåse-snacks då de prasslar något djävulskt.

V6-tuggummina och Vitargo-barsen (om man bortser från prasselpappret) är riktigt härliga, men resten känns inte anpassat för en seriös soldat.

 

Till herren som skulle rycka in på livgardet nu nästa vecka på 4e skv. så kommer det nog tyvärr ta ett slag innan du får testa på dessa gulpåsar.

 

Jag personligen har inget emot grönpåse/orangepåse de gör vad de ska och har ett bra energivärde mätt mot den vikt det har plats de tar. Tyckte också fältrationerna var helt OK. Som många andra här tycker jag att mängden godis verkar för stor. Själv känner jag att en dyngsration borde minst vara: (och hålla minst 4500-5000 kcal)

*Frukost-Lunch-Middag

*Energidryckspulver/brus 4l (gör att renat vatten smakar bättre och får soldaten att dricka mer)

*Vattenreningstabletter

*3st energikakor (kolhydrat/protein)

*3st V6 minipaket (ett efter varje måltid)

*3st påsar kaffe-/chokladdryck (är gött att ha på natt post och kan lyfta humöret när allt är blött)

 

Nappar och annat godis, nej i med lite mer energikaka och energidryck, sedan går det att ha koffeinberikad chokladdryck för de som inte gillar kaffe.

Edited by 3924
Link to comment
Share on other sites

Har inte rotat så värst noggrant i påsen men vad jag förstår på era inlägg om vad som ingår så känner jag att det är en stor brist att alko-våtservett saknas. Det tycker jag är en riktig höjdare med grönpåsen så att man har god handhygien när man äter.

Link to comment
Share on other sites

Meny 2 innehåller den från grönpåsen välkända våtservetten.

Deesutom 2st russinförpackningar som är infernaliskt uttänkta som tuggmotstånd, alternativprojektiler till hagelsmäll eller bara en tandläkares dröm. Campbell borde hålla sig till soppa?

Som sagts tidigare kanske godisnappar inte är något någon över 12? blir lyrisk över, men tanken kanske är att den är till för socialisering (eller lördagsgodis till hvsoldatbarn, vem vet)?

 

Lunchen (medelhavspasta m kyckling) och middagen (oxkött m rödvinssky) var en smaksensation efter att ha ätit grönpåsar. Smakade något annat än socker och gav inte riktigt samma känsla av betongklump i magen som realmeal ger.

Det stora jämförande testet skulle måhända ha gjort på 4kornflingor m frukt men den påsen är ännu obespisad.

 

 

Avsaknaden av tonfisk eller makrill gör dock att grönpåsen vinner i mina ögon, men gulpåsen skulle vara ett välsignat alternativ 1-2 ggr i veckan om man bara lever på frystorkat.

 

 

Edit: skribentens gulpåserfarenhet omfattar endast 2 gula menyer.

Edited by Munin
Link to comment
Share on other sites

Har inte rotat så värst noggrant i påsen men vad jag förstår på era inlägg om vad som ingår så känner jag att det är en stor brist att alko-våtservett saknas. Det tycker jag är en riktig höjdare med grönpåsen så att man har god handhygien när man äter.

 

Glömde bara att nämna dem. Förrutom vad jag tidigare skrev så innehåller gulpåsen även tre stycken våtservetter samt ett par klortabletter. I någon av menyerna (har glömt vilken) finns även tidigare nämnda stenhårda russin.

Ytterligare en intressant detalj jag glömde nämna är den enorma mängd gaser man får av gulpåsarna, något som ger vistelse i stängda utrymmen en helt ny dimension för ens grupp.

 

Förövrigt har jag ätit meny 1, 2 samt 3, flera gånger om.

Edited by Erwin
Link to comment
Share on other sites

Käkade grönpåse under senaste övningen (kompaniet deltog i P7s slutövning)

Gulpåsen är på några punkter bättre än grönpåsen och på några punkter sämre än grönpåsen.

Jag tycker det är rött bökigt att paka ner gulpåsen i stridspackningen. Fomen för att det känns som om den tar upp onödigt mycket utrymme i ryggan. Då var grönpåsens kompaktare utformning bättre.

Gulpåsen känns väldigt ömtålig. Tålde itne i närheten lika mycket misshandel som en grönpåse innan den sprack.

Maten var inte någon höjdare heller. Handen på hjärtat så kan jag bara med sanning säga att det bara var oxkött-historien och cous-cous rätten som var helt ätlig.

 

Det jag fann bra med gulpåsen var att den innehöll lite mera godis än grönpåsen. Dels är det en bra höjare av strisvärdet att ta en chokladbit då och då under dygnets vakna timmar, dels är choklad gott :rockon:

Dessutom behöver man inte köpa med sig lika mycket godis till övningen :D

Och nu slipper man dessutom i lite större utsträckning att på ruggiga GSU-fältvanevecka-1-vibbar av att käka grönpåse.

 

Med gulpåsen känns det helt enkelt som om man har tagit två steg framåt, två steg bakåt och ett litet steg ut på sidan.

 

En ration med grönpåse-käk och gulpåsegodis hade varit en höjdare.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...