Jump to content

Spindlar


Krook

Recommended Posts

I alla år så har vi fått lära oss att det just inte finns några giftiga spindlar i Sverige. Ja, Korsspindeln, Sveriges största spindel, kan leverera gift för att få folk att må dåligt och kanske knäcka ett litet sjukt barn. Men några värre hot från de mångbenade insekterna har inte förekommit. Förrän nu!

 

Enligt Naturhistoriska museet så har Svarta Änkan etablerat sig i Sverige, skriver UNT idag.

 

Latrodectus_mactans.jpg

 

Svarta änkan (Latrodectus mactans) är en av världens giftigaste spindlar. Giftet kallas latrotoxin; bettet är vanligtvis inte dödligt för en frisk människa. Svarta änkan har fått sitt namn av att honan, i likhet med många andra spindelarter, dödar och äter upp hanen efter fullbordad parning, då ett hundratal ungar kommer fram, och dels av att den är svart. Den är c:a 1 cm stor och i födan kan det ingå mindre spindlar och insekter. Liksom de flesta andra spindlar använder de nät.

...

Bettet är vanligen inte dödligt förutom för gamla eller sjuka människor, men kan i de delar som exponeras för spindeln vara mycket smärtsamt. Ett bett av en svart änka kan förbli obemärkt under några minuter. Sedan kommer kraftiga från bettet utstrålande smärtor som sprids till kroppens muskulatur. Smärtorna kan bli mycket svåra och offret kan få andningssvårigheter. Symptomen klingar av efter omkring två dagar.

Link to comment
Share on other sites

En av mina vänner tog hem en bil från södra californien förra vintern. Fick med ett antal fripassagerare....i form av just sånna där små saker... Det är märkligt hur kroppen kan börja klia överallt helt plötsligt :rolleyes: Vi fick tag i en som levde och la den i en mugg. Tyvärr hade det väl förekommit någon form av läskig vätska i muggen tidigare, för den dog strax därefter helt plötsligt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...