Jump to content

"Nivå" på befattningar i utlandstjänst


Guest MrDelta

Recommended Posts

Guest MrDelta

Har en liten fundering angående utlandstjänst.

 

När man söker utlandstjänst så har alla befattningar/tjänster en "nivå".

 

Det står förklarat på hemsidan som:

----------------------------------------------------------------------

Nivå som anges kan förenklat uttryckas i militära grader:

 

1. överste till och med general

2. överstelöjtnant med särskild tjänsteställning

3. överstelöjtnant/major

4. major

5. kapten

6. löjtnant/fänrik

7. sergeant

8. furir

9. menig

-----------------------------------------------------------------------

 

Innebär detta att man måste inneha den graden redan innan man söker tjänsten, eller är det så att man får den graden om man blir tillsatt på den befattningen/tjänsten?

 

Hur fungerar det rent praktiskt alltså?

 

Ytterligare en fråga:

Har läst någonstans för länge sedan i FFS 1990:22 att man som gruppbefäl tilldelas graden furir "tidigast efter avslutad grundutbildning".

Innebär detta att man automatisk blir befordrad till furir efter militärtjänstgöringen, och därmed har möjlighet att söka tjänster med nivå 8 vid utlandsmission?

 

Mvh

MrDelta

Link to comment
Share on other sites

Nivån anger vilken utbildningsnivå som krävs för tjänsten, grovt sett. För tjänster i nivå 6 och uppåt krävs normalt officersutbildning (yrkes- eller reservofficer), undantag förekommer sporadiskt. Dock så finns det tjänster med civila kompetenskrav som har olika nivåer och där officersutbildning inte krävs. Den som får en sån tjänst får officerstjänsteställning men bär vita gradbeteckningar för att visa att officersutbildning saknas.

 

För tjänster i nivå 9 och upp till 7 tillsätts det efter kompetens och du tilldelas den grad som tjänsten motsvarar, oavsett vilken grad du hade under värnplikten. Givetvis har värnpliktiga chefer lättare att få chefstjänster i Utlandsstyrkan eftersom de har visat upp att de kan chefa. Civila chefsmeriter är också väldigt bra. Det är till syvende og sist en bedöming som görs av den rekryterande chefen och hur denne ser på de sökandes samlade kompetens och egenskaper ställt mot de behovs som denne har i organisationen.

 

Praktiskt så går det till så att plutonchef eller motsvarande sitter med en jäkla massa ansökningar, tar ut de som verkar bra utifrån egna önskemål och behov, ger dessa utbildning och sen åker de.

Meriterande är en GU eller tidigare utlandstjänst inom samma typ av tjänst, civil motsvarande befattning (exempelvis chef), mm mm.

 

En gruppchef som muckade som korpral blir (blev?) normalt befordrad till Furir, den första dagen på den efterföljande tjänstgöringen och placerades då in i nivå 8. Så ja, det är bara att söka. Men även meniga kan söka eftersom det inte anges en viss nivå som krav för att få söka utan det som anges är nivån på tjänsten. Har man bara kompetensen så kan man söka.

 

/K

Link to comment
Share on other sites

Guest MrDelta

Tack för bra svar, då vet jag precis.

 

Ytterligare en fråga som dyker upp:

 

Hur går det till med svar på ansökningarna. Är ansökan bindande ifall man sedan blir antagen, eller är det så att man efter uppklarad uttagningsprocess får ett slutgiltigt erbjudande som man sedan tackar "ja" eller "nej" till?

Ungefär hur lång tid innan "inryck" får man det slutgiltiga beskedet, så att säga?

 

Jag menar det går ju ganska lång tid mellan själva ansökan och beskedet, så om man jobbar under den tiden kan det ju vara värdefullt att veta på hur kort varsel min arbetsgivare kan få definitivt besked om att jag kommer bli borta för utlandsmisson eller inte.

 

//MrDelta - frågvis

Link to comment
Share on other sites

Angående uttagning så får du vid besked om antagning skicka in ett svar om du accepterar din plats eller ej.

Efter inryck så har du normalt en månads uppsägningstid om du väljer att hoppa av.

Så vare sig din ansökan eller ditt accepterande av plats är bindande. Likaså kan det hända saker som gör att du inte får den plats som du blivit tilldelad. Exempel på det kan vara reduceringar i förbanden i Utlandsstyrkan.

 

/K

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...