Jump to content

Recensioner av Recon/Snigelprodukter


Fjällräv

Recommended Posts

Jag skapar denna tråd då det verkar finnas intresse av fler recensioner av den typ jag postade i tråden ryggsäcksfrossa. Jag inleder med min recension av Snigels vattentäta uppdragssäck.

 

 

Min recension kopierad direkt från tråden fast med något tillägg:

 

Sådär. Jag lägger upp recensionen här istället då jag tror att det finns fler som är intresserade i det här forumet. Jag vill dock understryka att det här främst är en beskrivning av ryggsäcken och inte en riktig recension då jag inte kan uttala mig om hur hållbar den är än och så vidare. Jag tog det mesta från ett mail som jag skickade till en intresserad forumit fast med några tillägg. Ser ni att jag glömt något, missat något, eller om ni har frågor så kan ni ju göra mig uppmärksam på lämpligt sätt. Hur som helst, håll till godo:

 

Måtten på säcken är ungefär samma som stridssäck 2000. Materialet är dock inte lika grovt utan tunnare. Nyansen är samma som stridssäck 2000.

 

imgp24511zd6.th.jpg

Ryggsidan på säcken. Bärremmarna är något vadderade men relativt tunna. Det finns också ett enklare avbärarbälte. Det finns ingen ram i säcken utan den stadgas upp av ett dubbelvikt liggunderlag som går att ta ur. Urtagen så kan man då rulla ihop säcken ganska komprimerat. Då "liggunderlaget" är urtaget så har det samma bredd som säcken och den dubbla längden. Bärremmarna är försedda med ett nylonband vardera i brösthöjd där man kan fästa viss utrustning. Strax under nylonbanden finns också ett elastiskt band med samma syfte. Bärremmarna kan sättas ihop med en rem över bröstet. Den är justerbar både i längd och i höjd.

 

imgp24501pr1.th.jpg

Så här ser huvudsäcken ut då den är öppnad.

 

imgp24491ed9.th.jpg

Huvudsäcken stängs på samma sätt som en vattentät packsäck det vill säga öppningen rullas ihop ett antal varv varpå man sätter ihop sidorna med ett sticklås.

 

imgp24481ff1.th.jpg

Locket stängs med två justerbara remmar med sticklås. I locket finns en ficka av ungefär samma storlek som den på stridssäck 2000. Ovanpå locket finns elastisk "bungee cord" som är fäst i fyra öglor, en i varje hörn. På locket finns också en bit velcro (4x10 cm)

 

imgp24471du0.th.jpg

 

 

Eftersom att det blev ett par badtillfällen under fjällvistelsen så tog jag tillfället i akt att testa vattentätheten. Resultatet blev några få droppar i säcken efter uppskattningsvis fem minuters badande både vid vattenytan och under. Om läckan berodde på handhavandefel med vattenlåset eller om väven inte var tålig låter jag vara osagt. Vid testet så var säcken helt tom på materiel men till en tredjedel fylld med luft. Helt omotiverat så slänger jag upp två väldigt taktiska bilder från utprovningen av säcken:

 

imgp26702my6.th.jpg

 

imgp26732wh8.th.jpg

 

För att komplettera vattentestet så gjorde jag ett nytt i badrummet, dels genom att dränka säcken helt utfylld med pappersskräp och dels spola på den meddels vattenslang. Resultatet blev detsamma som tidigare fast med slutsatsen att det främst är öppningen som släpper in vatten mer än väven. Det spelar förvisso mindre roll då den oavsett klarar av regn och vardagsförhållanden .

 

Det var väl allt.

 

Fritt fram för fler detaljrika recensioner!

Edited by Fjällräv
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Bidrar lite till denna tråden då.

 

Inskaffade nyligen Snigel Design byxbälte (linky)

 

113824-P1010008.JPG

 

Bredare än vanliga FM-bätet = något bättre avlastning, dock trångt i hällorna.

Ett gott spänne som är lite "länkad", vilket upplevs ganska positivt kontra en fast så här i efterhand.

Har tidigare provat BDU-bältet men har inte fastnat för den typen.

 

Negativt med bältet är att det är ganska knöligt att få på byxorna, du kan inte ha dig på dem när du ska få på bältet i hällorna. Därmed blir justermöjligheterna lite knöliga, men du har ett garanterat löpfritt bälte som du förhoppningsvis inte behöver justera.

 

För 155 riksdaler, ett klart vettigt köp.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Snigel Magasindumpficka

 

När jag först plockade ur fickan ur sitt kolli så blev jag förvånad över hur gigantisk den är, se längre ner vad jag har lyckats få ner i den.

utrulladmagasinek4.th.jpg

ihoprulladqx0.th.jpg

baksidatm5.th.jpg

 

Fickan har tre öljetter i botten för att vatten ska kunna rinna undan om så att den inte blir en vattensamling i den.

bottenqg6.th.jpg

 

I öppningen så finns en dragsko så man kan minska justera öppningen, dock när jag har provat så har den varit ganska trög att använda och jag har aldrig använt den pga av det. Kanske en miss av Snigel eller så har jag fått ett mångdagsex.

dragskodm3.th.jpg

 

 

Fickan sätts fast på dom nedre smala hällorna på stridsvästens bälte med fyra band som man sätter fast på samma sätt dom dom vanliga fickorna, tyvärr så kan jag inte svara om fickan går att sätta på PALS/MOLLE system. Fickan har även hällor på utsidan så även om man sätter fast den på västen så kommer man inte att förlora några hällor som man kunde ha använt till att sätta fast andra utrustningsdetaljer.

fstanordbakwz2.th.jpg

fstanordsidiv5.th.jpg

 

 

Summering:

Namnet magasindumpficka är tyvärr ett ganska missvisande ord då jag har funnit att man kan använda den till att stoppa ner mycket flera saker än magasin, om man tex har behov av att lägga ifrån sig något snabbt så fickan perfekt för det efetrsom det går lika sanbbt att stoppa ner något i den som det är att fiska upp det igen. Som kuriosa kan jag nämna att jag har lyckats trycka ner ett par marschkänga 90 i storlek 290 i den utan större ansträngning(bildbevis finns).

 

 

Pris: 275kr och finns hos Recon.se samt Tacgear.se

 

Frågor?

Link to comment
Share on other sites

Jag hijackar tråden lite.

Storleken på dumpen anser jag vara optimal då den i hoprullat läge tar lite plats. När man vill dumpa magasin vill man ju inte pilla ner magasinen i en obefintlig öppning, speciellt stort blir problemet med jägarmag.

 

Jag har stått på händerna med min dumpficka där jag har 8 magasin i utan att de ramlar ur.

Link to comment
Share on other sites

1. Hur många AK4-magasin ryms?

2.Hur många ryms praktiskt innan du anser att det blir negativa effekter av slängande påse osv.

3.Hur fungerar det med att springa med den när det ligger några magasin däri?

1,2: Jag har tyvärr inte kunnat max testat den än, men när jag gör det så lägger jag upp svaret här.

3. Till en början så känns den ganska avig att använda och bära med sig, men när man har använt den ett längre tag så märker man den inte.

 

 

En sak vill jag dock tillägga: När den är ut rullad och tom så har den en tendens att flyga iväg när det är blåsigt ute och det kan sluta med att man droppar maggen utanför fickan, det kan dock motverkas genom att man lägger en liten tyngd in fickan när man har rullat ut den.

Link to comment
Share on other sites

För att ytterligare optimera "magdumpfickan" kan man placera en "mjuk" ståltråd i samma fålla som det åtdragande snöret finns i.

 

Det hela leder till att fickan öppnar sig självt ännu enklare och vackrare. ryktet säger nämligen att magasinbyten bör genomföras fort... :navy:

Link to comment
Share on other sites

"mjuk ståltråd", typ en wire av tjocklek ca. 2mm. då eller? Tänkte eftersom den fjädrar bättre än en stål- eller najtråd vid ev. hopdragande/utsläppande av öppningen vid utrullat bärande.

Edited by SwePace
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jag har 4 produkter till listan.

 

Snigel Design : Pistolhölster med Lock & Benfäste

Snigel Design : Pistolmagasinsficka Två Magasin

Recon : Radioficka Komplett med Lock

Recon / Snigel Design : Magasinsficka AK 4/5

 

 

 

Vi börjar med

 

Snigel Design : Pistolhölster med Lock & Benfäste

 

OBS!! Hölstret och benfäste går att köpa separat.

 

Pistolhölstret passar till : Sig Sauer 225, 226, 228, 229 och Glock 17.

 

En mycket skönt hölster för Glock 17. I början kan den kännas jobbig på grund av att materialet är nytt och inte hunnit forma sig efter pistolen (Vet ej om den har samma problem med andra pistol sorter).

Men efter man låtit Glock 17 ligga i hölstret en natt så har den format sig nog. När den väl har format sig efter pistolen så sitter den i hölstret som den skall, låst men för det lätt att dra ut när det behövs. Sen när man skall lägga bort pistolen under vilken situation du nu är, så har jag kommit fram till att den är lätt att få på plats igen om du lärt dig på vilket sätt. Nu undrar du kanske "Vilket sätt ?" hölstret blir så exakt formad efter Glock 17 att det bara är någon 1-2mm som den har att röra sig i med det så kan det vara svårt att få ner den (När den är ny), men när man har använt den ett tag så mjuknar tyget upp lite och det blir lättare att få den på plats igen.

 

Enda som jag har och klaga på pistol hölstret är att kardborre banden som man flätar en gång och sedan fäster på benfästet är att dom skulle få vara 1-2 cm längre(du ser kardborren på bild5). För som det är just nu så finns det risk att hölstret lossnar och ramlar av i striden om man inte är försiktig. Har fixat 2 cm längre kardborre på min så den håller hur bra som helst nu.

 

Denna produkt får 3 av 5 i nytt skick och ej modifierad. 4 av 5 när den är modifierad med 1-2 cm längre kardborre. (Jag ger den inte 5 av 5 för att allt kan göras bättre på alla produkter)

 

Bild1 Bild2 Bild3 Bild4 Bild5

 

 

Snigel Design : Pistolmagasinsficka Två Magasin

 

Gjord för Sig Sauer och Glock magasin

 

En mycket stabil och robust ficka om man får dom att fästa bra på Västen/bältet. Den har möjligheten att låsta fast magasinen med ett knapp fäste men jag personligen tycker att den håller kvar magasinen så bra att den inte behövs (Glock 17 magasin är vad jag använt mig av). Fickan i sig går att ha både lodrät och vågrät då den har dubbla fästningen på backsidan. Fästningen är av kardborre och den är 4.7cm bred så den är gjord specifikt för att passa på 2000 västen och Snigel Design - Utrustningsvästen.

 

Mycket bra dubbel ficka om den inte skulle tagit upp så mycket plats på västen.

 

ger denna produkt 3 av 5 för att den gör det enkelt att byta magasin och att den håller kvar magasinen bra fast man inte fäst dom fult.

 

Har ej egen bild på fickan så länkar från Recon.se

 

Bild1

 

Recon : Radioficka Komplett med Lock

 

OBS !! Man kan köpa fickan utan lock också.

 

En mycket skön ficka. Har bland annat en VHF Phuxin-888 som jag har i den och har mycket plats kvar. Vill man så får man nog in en äldre hand radio i den också. Locket går att ta bort om man inte behöver den. Sedan kan man använda fickan som duell ficka för den som önskas behöva det för stunden (Fungerar faktiskt väldigt bra)

 

En ficka med bra utrymme och får radion/magasinet att sitta som sten på bröstet men den har en nackdel när locket används så kan det vara svårt att sänka och höja ljudet och samma gäller att byta kanal.

 

Denna produkt får 4 av 5 av mig.

 

Bild1 Bild2

 

Recon / Snigel Design : Magasinsficka AK 4/5

 

Magasin fickan rymmer 2 AK4 (se Bild3) magasin och 3 AK5 magasin. Fickan i sig är väldigt skön att använda då den har en slutande design så man kommer lätt åt magasinen och man får tillbaka magasinen lättare än Försvarets ficka då den inte är lika hög i kanten. Fickan i sig passar på 2000 västen men sitter bättre på Recons stridsväst och 2008 modelen då molle systemet är mer tajt och har smalare band. På 2000 västen så får man en känsla av att kardborre banden inte räcker till på grund av att den är gjord för smalare molle system.

 

Produkten ger jag 4 av 5

 

Bild1 Bild2 Bild3

 

 

 

Hoppar in och säger ett par ord om "Snigel Magasindumpficka" också

 

Har lyckats fylla den med 15st 5.56 mag med magpuls och 5 Glock mag och fortfarande tyckt att det finns plats ;-)

så denna dumper ficka är guld värd. Tycker den skall vara standard i allas strids utrustning.

 

får 4 av 5 av mig :D

Edited by Wuopio
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Tänkte att jag skulle ta och dra mitt strå till stacken vad det gäller recensioner.

 

Köpte för ett tag sedan en stabsreda mellan och två hgr fickor från recon, har dock inte hunnit ha dom i busken så mycket men än så länge är jag ganska nöjd med dom.

 

Stabsreda mellan består av en ficka lite större än A5 som innehåller lite småfickor, hållare för pennor, en ficka för karta och en hållare för hålslagna dokument (som kan tas bort). I fickan sitter även två snören som gör att när man öppnar fickan så fälls den framåt och stannar i "horizontalt" läge.

På framsidan av fickan finns fästmöjligheter för ytterligare fickor o.dl. i form av molle(är lite osäker om det verkligen är just det systemet).

 

När jag skulle montera den på sv2k så märkte jag att dom stora banden på 2k västen tvingade mig att montera den ganska långt åt sidan vilket gjorde det ganska krångligt att komma åt den. Så jag tog och monteraden mitt på bröstet istället och plomberade napoleonfickorna. Nu tar det lite längre att ta på/av mig västen då jag måste även fästa ena änden på fickan, men jag tycker att den sitter väldigt bra till där. Går säkert bättre att montera på en väst med molle eller något system som har finare "raster" än sv2k.

 

Hgr fickorna fick hamna på höftbältet, och dom består av en ficka av kraftig condura, locket låses med två knappar och granaten i fråga fixeras av ett elastiskt band runt fickan. Nu har jag ju tyvär inte en massa hgr drällande hemma så jag kan inte riktigt bedömma hur smidigt det är att hanter hgr tillsammans med fickan men tycker det verkar som att det skulle fungera på ett bra sätt.

 

Den uppenbara avsaknaden bilder skyller jag på att jag inte har någonstans att tanka upp dom till på nätet.

 

//Fjellman

Link to comment
Share on other sites

fickan finns fästmöjligheter för ytterligare fickor o.dl. i form av molle(är lite osäker om det verkligen är just det systemet).

 

När jag skulle montera den på sv2k så märkte jag att dom stora banden på 2k västen tvingade mig att montera den ganska långt åt sidan vilket gjorde det ganska krångligt att komma åt den.

//Fjellman

 

Jag har lyckats montera min på ett bra sätt närmst bältesspännet. Gillar stabsredan! Den funkar bra som kaffebord i nerfällt läge också.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Dags för en ny recension .Denna gång är det gällande Snigel Designs GPS-ficka: GPS60, som jag provade ut under en fjälltur i höstas.

 

Fickan passar till GPS:erna i Garmins 60-serie. Den är lätt vadderad framtill. Fickan kan både fästas på horisontella band, exempelvis på stridsvästar, och vertikala band på till exempel remmarna till en ryggsäck (som på bild två).

 

139530-IMGP4050.JPG

 

 

Fickan kan snabbt fällas ut för användning:

 

139523-IMGP3988.JPG

 

Det finns två varianter på hur man kan låsa fickan i stängt läge, dels sättet som visas på Recon-sidan och dels mitt. Fickan har dels ett reglerbart nylonsnöre som man kan dra in eller ut till önskad längd beroende på hur utfälld man vill att fickan ska vara och dels ett elastiskt band på fäst-delen som man kan dra över GPS-antennen för att på så sätt låsa fast GPS-delen av fickan.

 

Orginalvarianten är att man justerar snöret efter hur långt fickan ska fällas ut och därefter låser fast den i stängt läge med det elastiska bandet. Min variant är att dra om snöret så det går ut på varsin sida av öglorna på fäst-delen och därefter ut genom öglorna på varsin sida av GPS-delen där man sätter dragskon som reglerar snörlängden (se bild två). Det går snabbt och snärtigt att modifiera och dra om snöret på mitt vis om man har en Gerber inom greppbart avstånd.

 

Anledningen till min lilla modifikation är att det elastiska bandet är lite för kort och det går därför lite trögt då man ska dra det över antennen för att låsa. Det går dock snabbt att öppna fickan på båda sätten.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Jag ser att fu Bodin redan nämt byxbältet. Tänkte komplettera med egna tankar och bilder.

 

Bältet är som sagt ett stabilt bälte förstärkt med något plastmaterial inuti.

Utsidan klädd med kardborre så det är enkelt att justera och passar bra som ett innerbälte om man har ett utrustningsbälte med kardborre på insidan.

 

Spännet är som sagt ledat vilket gör det skönt att bära. Lätt att öppna och stänga.

 

Det finns i 3 färger. Svart, grönt och khaki.

 

s6301817.jpg

 

Som ni ser kan man ha 2 buntband under kardborren.

 

Khakibälte till 90K

s6301813.jpg

 

Det jag upplever som ett minus är att jag kan inte få bältet under hällorna på mina 90 brallor och 5.11 byxorna.

På jeans och 90K byxorna inga problem.

 

Här är bältena i jämförelse med Blackhawk riggerbälte och 5.11 operatörsbälte.

s6301820.jpg

 

Sammantaget ett smidigt bälte till ett pra pris.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

På Recon/Snigel Magasinsficka är "stängningen" flexibel (resår eller liknande) så att ett AK47 magasin går att få i eller går det inte att stänga då?

 

Är det någon form av resår som går runt fickan så magasinen inte skramlar runt?

 

Är det värt att investera i Recon/Snigel magasinsfickor eller är andra lika bra (typ Blackhawk etc)?

Link to comment
Share on other sites

1. Nej, inget resår. Plats med AK47 mag torde inte vara problem, du kan få ner en bandlåda till KSP 58 i dumpen.

2. Nej, det skramlar.

2. Jag tycker det. Kan inte leva utan min dump.

 

Tackar men det låter som om du snackar om "magasins-dump-ficka" det jag är inne på är Magasinsfickan, men jag kan ha fel...

Edited by Gulo-Gulo
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Kan väl oxå ge ett bidrag...

 

Snigel Design Anteckningsfodral

 

Är precis vad det låter, ett anteckningsfodral.

 

Pris: 149:- (small)

159:- (medium)

Färg: Militärgrön, Svart och Khaki

Mått: 14,1 x 10,5 cm (small)

17,3 x 12,4 cm (medium)

Återförsäljare: Recon.se

Dir. Länk: Medium

Small

 

Snigel%20Design%20Anteckningsfodral%20Small.jpgBild 1Snigel%20Design%20Anteckningsfodral%20Medium.jpgBild 2

Snigel%20Design%20Anteckningsfodral%20Small%20Oppen.jpgBild 3Snigel%20Design%20Anteckningsfodral%20Small%20Utsida.jpgBild 4

Snigel%20Design%20Skyddsfodral%20Khaki%20Utsida%20Medium.jpg Bild 5Snigel%20Design%20Skyddsfodral%20Svart%20Medium.jpgBild 6

 

Bild nr 3 & 4 visar utsidan och bild nr 5 visar insidan av fodralet

 

Jag har köpt två st (en militärgrön inom FM/HV och en svart inom de civila/jobbet) och jag är väldigt nöjd med dessa!!! Som ni har märkt så finns dessa i två olika storlekar, en small och en medium. Skillnaden mellan dom är bara storleken, annars är dessa identiska (tror jag, har bara köpt två st medium). Jag tycker verkligen om idéen med resår bandet som stänger/håller ihop paketet, enkelt och smidigt men framförallt det är tyst (se bild nr 1 & 2), inga karbordband som låter. Blocket som man får ut i FM/HV passar i medium fodralet, dock så tycker jag att själva passformen är lite si så där, men den går in och man kan stänga den utan problem. Vill man, som jag ibland gör, använder jag både "Rite in rain" papper och blocket i fodralet. Så visst kan man få i ett antal sidor. Finns genomskinliga plast fickor både på insidan och på utsidan (bild nr 3, under fodralet och bild nr 4). Ganska tjockt/tåligt plast och det är enkelt och smidigt att få i saker i dom. Ovanpå fodralet finns det två st små öglor på vardera ände. Dessa är fästen för snöre så att man kan hänga fodralet runt halsen. Personligen så har jag den i min vänstra benficka, jackan kommer man att ta av sig, västen kanske är i vägen, fodralet kan hänga å dingla ivägen å ge skavsår eller annat besvär men jag går inte runt i skogen utan byxorna :rolleyes: Som ni ser på alla bilder så finns det en "brunaktig" bräda (bild nr 1). Denna bräden kan man skissa/måla direkt på den och finns på utsidan och insidan (samma blad). Använd en vanlig blyertspenna och sudda bort med ett vanlig radergummi. Rolig, smart och användbar funktion (syns lite på bild nr 2). Frågan är bara vart man skall ha sitt radergummi i fodralet :rolleyes:

 

En nackdel med denna är fickorna/hållarna/slidorna för pennorna (snarare finns det två nackdelar/problem med dom).

Första; det går, men det är jävligt jobbigt och även segt å irriterande i längden att sätta i och ta ur pennor som han någon form av gummi så att man håller pennan bättre. Dessa går att få i men det blir irriterande i längden och bara jobbigt att böcka med dom. Rekommenderar överlag vanlig blyertspennor!

Andra; (se bild nr 4) pennfästorna i utsidan på kanten/ryggen av fodralet är lite små jobbiga att använda dom med, även med en vanlig blyertspenna. Har man ett vanligt block i så blir dessa fästen spända och påverkar fodralet i sin helhet (pennorna trycks in i sidan osv), blir jobbigt att att sätta fast pennorna där och då finns det ändå dubbla lager av resor här så att man kan sätta flera pennor. Vet inte exakt hur dom har tänkt här och om det verkligen är till för pennor överhuvudtaget, men man kan ha dom där om man vill det.

 

 

Överlag, Väldigt bra och rekommenderas starkt! Får 8,5 av 10! Rekommenderar även att dessa används med, som sagt, en vanlig blyertspenna och komplettera gärna med "rite in rain" papper.

Edited by Zytronix
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Efter att ha ägt västen i bortåt tretton månader vid det här laget, börjar jag känna mig kvalificerad att skriva en recension av den (därav recensiontråden, och inte tråden specifikt för denna väst...)

Delar upp inlägget i två delar, för att få med alla bilder.

 

Övergripande:

Västen har i min ägo inte genomgått någon vidare slitsamt tillvaro annat än att bära vatten (4-5 liter som mest) och mat.

Inga tvåkilometers hasningar, ingen lastning av tre bandkassetter på en enda söm, däremot en hel del vandrande (uppskattningsvis ~15 mil till fots).

Jag vill ändå tro att min recension kan tillföra något i debatten.

bild1m.th.jpg

 

Positivt:

+ Vadderade axlar för bra avlastning, 5-7 mm vaddering, mellan lager av mesh-tyg.

axelvadd.th.jpg

 

+ internt bälte som lyfter mha höftbenen (alternativt magen, beroende på brukarens längd)

baelte.th.jpg

 

+ kompakt design, västen slutar tämligen högt upp på kroppen. Vill man, så är det fullt möjligt att få plats med ett smidigare pistolbälte under (skulle inte rekommendera att försöka klämma in någonting lika stort som ett vadderat utrustningsbälte, men även det kan gå. Dock lär man få plocka bort de plastkrokar som sitter i nederkant på västen).

+ lätt att storleksmodifiera (passar både mig, 194 lång med knappa 20 BMI, och andra med betydligt grövre kroppshydda), mha kardborre vid svanken.

justering.th.jpg

 

+ tvålagers webbingsystem, med stora och små band, möjliggör fastsättning av både stora och små fickor, utan att för den sakens skull sladdra alltför mycket (mer om webbingen nedan...)

webbing2.th.jpg

 

+ gott om gömställen för sladdar & slangar i axlarna, både vänster och höger sida har två lager av kanaler för sladdar, och kanske en vätskeblåsslang (återigen, se nedan...)

3output.th.jpg

 

+ rymliga bröstfickor med 2*3 elastiska småfack i varje (tre vertikala och tre horisontella), samt velcro längst in i fickan(enl. uppgift för att sätta fast saker, tex hölster). Finns även en liten udda flärp i ytterkanten.

fickfack.th.jpg

velcroficka.th.jpg

flaerp.th.jpg

 

+ plats för handfängsel/nylonstraps i det interna bältet

+ Möjlighet att dra antennkabel/vätskeslang ända från bröstfickan till ryggen, på två olika sätt, dels via axelkanalerna (bröstfickorna har en öppning i ovansidan, under vapenremsfästet), men även under armen, och sedan in i ryggfacket via ett hål i svanken, vid storleksjusteringen.

oeppningaxel.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Andra delen:

 

+ Stort utrymme för vätskeblåsa (hela ryggpartiet är en enda stor ficka): möjligt att en avlång 3L stor blåsa går ned, CBs fyrkantiga 2,1litare gör det med råge iallafall. Har inte testat CB 3,1L, men den torde fungera.

Source-blåsan går ner, med lite våld kan man tillomed få fast korken även om man har den i bärfodralet (men det kräver lite våld för att få locket tätt).

Detta gäller enbart den civila varianten, har för mig att FMs Vattentank har ett aningen tjockare fodral (detta är dock obekräftat).

rygg2.th.jpg

rygg.th.jpg

 

Negativt:

- sladdrig webbing (den lite halvstela webbingen, med samma dimensioner, som sitter på snigels benplatta är överlägset bättre)

- Klena sömmar på inre webbinglagret. De tål att stabilisera saker med, men drar man med någon som helst kraft i dem (tex om man ska spänna en 2000-ficka) finns en överhängade risk att sömmen går upp. Detta lyckades jag göra det första jag gjorde med västen... Snigel skall dock ha en pluspoäng för att de reparerade den sömmen (men inte den som var precis bredvid, som har släppt halvvägs...), även om det tog sin lilla tid...

lagadwebbing.th.jpg

 

- Velcro överallt. En liten fläck eller två vore OK, men den stora patchen på ryggen är mindre passande på en skogsväst, annat än som extra maskering.. Barr, mossa o allt möjligt fastnar.

- Midjebältet glider upp, precis som bältet på 2000-västen. Skulle kunna vara min kroppsform, mina grövre kamrater verkar inte ha det problemet. I ärlighetens namn bör även nämnas att det sitter betydligt stabilare än sin föregångare, även på mig...

- Krokarna i nederkant är enbart i vägen. De fungerar säkert bra om man inte lastar västen full med fickor (så att de faktiskt går att komma åt, och inte sitter och skaver mot höftbenen).

- Vätskeblåsslang i sitt designerade utrymme (kanal) i axeln skaver, om västen är tungt lastad, eller om man bär ryggsäck. Lösningen här är att antingen dra den i öglorna på vänsteraxeln, eller under ev. fickor under armen, och på så sätt slippa skav.

 

Övriga kommentarer:

? intressanta fästesmöjligheter för vapen/beredskapsrem, bestående av en vikt rem, fasthållen av kardborre, en på vardera nyckelben, och en bak i nacken. Fungerar nog sådär för tyngre vapen, men med lite elastisk rem i en fläta kan man nog få till det.

vaxel.th.jpg

? Antislip på enbart ena axeln (antingen bägge, eller en vänstervariant. hade varit att föredra). Inga problem för den händige, men för de som måste oroa sig för BOA är det kanske lite mindre kul.

hoegeraxel.th.jpg

 

 

Frågor och förslag på intressanta ställen att fotografera bättre emottages, gärna i PM, så kan jag komplettera allteftersom.

Link to comment
Share on other sites

Jag är också en glad ägare av en utrustningsväst 2008 och kan enbart hålla med föregående talare.

Dock har jag en sak jag vill påpeka, det är vid montering av en source vattenblåsa.

Precis som på stridsväst 2000 så finns det en ficka på ryggen, för att lägga blåsan i.

Dock så har dom nu lagt till ett "hål" för korken

Snigel%20Design%20Utrustningsvast%202008%20Bak.jpg

 

Nu kan det vara jag som är seg, men om man monterar vätskeblåsan "fel", så får du en kall överraskning varje gång du böjer dig fram eller

på annat sätt lägger tryck på blåsan.

Vid montering ska hela ""korken" tas lås på blåsan

 

Source_Kork.jpg

 

Och sedan åter fästas "utifrån". (Inte göra som jag gjorde först och bara trycka igenom korken genom "hålet")

Du får ta i lite när du gängar på "ringen", men sedan kommer blåsan hålla "vattentätt"...

 

Annars kan jag bara lovorda västen.

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...
 • 2 months later...

Nån som kan ge en recension av Recons Prylfodral? Håller facken? ,O

Länk:

http://www.recon.se/product_info.php?cPath=105&products_id=60

 

 

Har ett sådant hemma, använde det ett bra tag som litet extra daglig sjukvårdskit att ha i benfickan.

Anledningen till att jag inte använder den längre är att jag försöker minska mängden prylar i fickorna (med begränsad framgång)

 

Alla fack och sömmar håller fortfarande, och då låg den i benfickan i några år inkl. en mission.

Jag tycker att det är bra kvalitet på fodralet och rekommenderar det skarpt.

 

Har som sagt 3 fack, varav ett är för lite mer större föremål (max tjocklek kanske runt 1-2 cm),är tillverkad av genomskinlig plast.

1 fack är tillverkat av genomskinlig plast och är mer för platta föremål, avsett egentligen för minneskort Överlevnad tror jag.

Sista facket ligger bakom platta facket och är således och avsett för lite mer platta saker, dock möjlighet till lite "tjockare" saker än det andra platta facket. Detta fack saknar genomskinlig plast.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 3 months later...

Här är bältena i jämförelse med Blackhawk riggerbälte och 5.11 operatörsbälte.

s6301820.jpg

 

Sammantaget ett smidigt bälte till ett pra pris.

Är bältet lika brett som Blackhawks bälte eller är det smalare?

Link to comment
Share on other sites

Snigels specialistryggsäck Small -10

 

Jag sökte en liten ryggsäck som är anpassad för att bära radio i och som smälter väl in i vårt uniformssystem. Efter att jag kollat runt fann jag så Snigels specialistryggsäck Small -10.

 

Jag har nu prövat den i fält och civilt och vågar mig därför på en recension efter fyra månader i min ägo.

 

img8734x.th.jpg

 

Bärsystemet

Det är väl anpassat för uppgiften. Axelremmarna är S-formade vilket gör att de alltid ligger bekvämt mot bröst och över axlar utan risk att halka av axlarna. Känslan är att den sitter helt rätt oavsett om det är utanpå en fullmatad stridsväst eller bäraren bara har en T-shirt på kroppen.

 

Jag lät Recon montera på ett enkelt avbärarbälte på säcken för att säkerställa att säcken inte slänger fram och tillbaka på ryggen. Detta bälte har jag aldrig behövt använda för att öka stabiliteten, utan det hänger mest där oanvänt.

 

Mitt avbärarbältet är trätt igenom en kanal längst ner på ryggsäcken innan för bärplattan och kan lätt tas bort.

 

img8727k.th.jpg

 

Huvudfacket

Facken är fyrkantiga och mycket praktiska. Alla fack har full ryggsäcks bredd och jag upplever alla som väl tilltagna.

 

Det huvudfacket, närmast ryggen, rymmer väl en radio 125/180. Den passar i diameter och lämnar utrymme över på sidorna utan att för den skull ge radion plats att fritt skramla omkring där inne.

 

Flera gånger har jag snabbt tvingats slänga ner en radio som tidigare varit fordonsmonterad i säcken och ge mig iväg utan att spänna den invändigt med remmar. Trots detta sitter säcken som den ska på ryggen och är följsam i rörelser. Därför spänner jag aldrig fast radion invändigt längre.

 

Vill man kan man enkelt dra åt kompressionsremmarna på sidorna för att höja stabiliteten.

 

Huvudfacket har en generös öppning som nästan går varvet runt. Som sagt den är gjord för att fungera i alla lägen och det går mycket snabbt att få i och ur saker ur säcken. Dessutom är det tänkt att prylarna ska stanna kvar i den. Därför finns det t.ex. tryckknappar på sidorna som hejdar den ivrige att dra ner dragkedjorna obetänksamt långt,. På så sätt ramlar det inte ut utrustning som ligger på botten och skramlar.

 

Med radio i huvudfacket finns det plats för eventuell ytterligare saker under/över den. En 90-tröja/regnställ går t.ex. utmärkt att få ner.

 

Civilt passar en bärbardator utmärkt i stora facket tillsammans med anteckningspapper i A4-format.

 

Invändigt finns en ficka likt alla övriga fack. Denna har dragkedja och är i vanligt tyg och går inte hela vägen ner till botten utan sluta halvägs upp. Bra för små smala grejer typ remmar som man vill ha koll på.

 

img8720x.th.jpg

 

Övre yttre fack

Ett behändigt utrymme för allt möjligt. Pennor, tejp rullar, anteckningsmateriel. Invändigt finns en mesh-ficka med dragkedja för de grejer man är extra rädd för att tappa. Typ powerbars…

 

Nedre yttre fack

Det rymmer betydligt mer än man tror. Brukar ha lunchlådan där till jobbet. Med radio på ryggen – alla förlängningskablar och andra grejer. Antennen med hyslor får tyvärr inte plats utan den får ligga i det stora facket med radion. Till denna antenn hade man önskat en liten kanal invändigt längst med säckens stora fack. Det är det enda jag kan komma på att förbättra.

 

Även detta nedre fack har en stor invändigt mesh-ficka med dragkedja.

 

Montering radio

Det finns fina genomlöpare för sladdar och antenner på ryggsäcken från huvudfacket. Jag har gjort som så att jag har låtit antennen gå genom ett sådant hål.

 

Handmikrotelefonen skulle naturligtvis kunna ledas igenom på samma sätt, men jag har funnit det smidigast att låta den gå ut genom dragkedjeöppningen. Sedan har den löpt över vänster axel och fäst den i hällan i axelremmen.

 

Även i de stunder man i strid varit helt vilse och inte vetat vad som varit upp eller ner under förflyttningar så har det fungerat med dragkedjan. Handmikrotelefonen har varit på utflykt men den har trofast hängt där och dinglat i sladden vid återfinnandet. Dragkedjan har hållit sig stängd.

 

img8709n.th.jpg

 

Andra funktioner

Alla remmar är generöst tilltagna i längd, men det finns kardborreband i ändarna som gör att de effektivt är ihopsamlade.

 

Axelremmarna går att knäppa isär vilket gör att ryggsäcken enkelt går att avlägsna från t.ex. en sårad för att bäras vidare av en annan soldat.

 

Invändigt i stora facket och på de yttre facken finns fästband för extra fickor och andra saker.

 

Vätskesystemet är möjligt att montera i ryggsäcken, men jag har alltid låtit det vara kvar i ryggen på stridsvästen. Fungerar utmärkt att bära säcken trots det.

 

Sammanfattning

Jag var ute efter en liten säck till radion i första hand. Jag anser att en stor säck bara gör att man plockar med sig onödiga saker. Därför hade jag faktiskt kunnat nöja mig med en säck i storlek x-tra small som har radions mått. Nu är denna säck större än så på höjden. Å andra sidan gör det att man kan få med sig det nödvändigaste av det man har i stridsäcken, vilket trots allt är positivt.

 

Snigel har tänkt till på alla punkter. Säcken är värd sitt pris.

 

Till Snigel Design

Edited by und
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • henke unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...