Jump to content

Gamla övningsområden (militära)


Guest musse

Recommended Posts

Guest musse

Hejsan!

 

Skulle vilja veta vad som hänt med alla gamla militära övningsområden sedan de lagts ner.

Av största intressen är områden i/omkring Västerås.

 

Tack på förhand

Link to comment
Share on other sites

Hejsan!

 

Skulle vilja veta vad som hänt med alla gamla militära övningsområden sedan de lagts ner.

Av största intressen är områden i/omkring Västerås.

 

Tack på förhand

 

 

Hej.

Här runt Kristianstad och Hässleholm så det bara P2:s gamla övningsfält som Hässleholms kommun fick när P2 drogs in.

Link to comment
Share on other sites

Stockholm Västerås Airport

 

F 1 Hässlö, eg. F 1 eller Västmanlands flygflottilj, före detta flygflottilj.

 

1. flygkåren sattes upp 1 juli 1929 och var ett av Flygvapnets första förband. Från och med 1 juli 1929 var 1. flygkåren placerad först i I 18:s gamla kaserner i Viksäng, strax utanför centrala Västerås. Flygfältet på Hässlö togs i bruk i mitten av 1931. Här bedrevs verksamheten fram till nedläggningen 1983. Enligt 1936 års försvarsordning ombildades 1. flygkåren till medeltung bombflottilj, F 1. Flottiljens valspråk var "Per Aspera Ad Astra", "Genom mödor mot stjärnorna".

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Det finns några stycken i Västerås och trakten däromkring. Om man lånar (eller skaffar) Björn Holmbergs "Arméns regementen, skolor och staber" Luleå 1993, så har man en guldgruva iaf vad det gäller knekteriet.

 

Kgl Västmanlands Regemente I 18 (1628) hade sitt läger i Salbohed, numera använt inom vården. I 18 kasernerades på Viksäng 1906 och avvecklades 1928. Kanslihuset (Kaserngatan 12) finns bevarat tillsammans med två kaserner som används som bostäder. Kanslihuset används numera av sjukvården. En poäng här är att gamla officersmässen sedan många år disponeras av Sällskapet Länkarna. Allting har inte blivit sämre... Gamla ubefmässen finns också kvar och används som föreningslokaler.

Fo 48 fick 1991 namnet Västmanlands Regemente, men inget annat nummer. Detta var enbart en stabsorganisation, som snart åter inrangerades under S 1 i Enköping. Det nya hus som stod klart 1991 ägdes av Vasakronan och är nu helt ute i det civila mörkret. Huset ligger i ett hörn av gamla regementsområdet, så det finns faktiskt ett och annat gammalt förråd kvar sedan tiden. När jag tittar på min minnesmedalj står det Västmanlands Regemente 1625 - 2005. Kan inte verifiera årtalen, men det finns en historik över I 18 iaf.

Kgl Västmanlands Trängkår T 5 hade sitt urspung 1902 i Kgl Andra Svea Trängkår (Marieberg, Stockholm) och kasernerades i Sala 1906. Kåren avvecklades 1928. Lokalerna användes sedan som specialsjukhus för "kriminaldårar" (OBS EJ POLITISKT KORREKT BENÄMNING NUMERA) och övergick på senare dagar till att bli Rättspsykiatrisk klinik. Husen är rivna och på marken har man uppfört även ett stort fängelse (s.k. kriminalvårdsanstalt).

Sedan blir det lite knöligt. K 3 i form av Upplands ryttare, sedan Livregementet till häst K2 resp till fot I 3, huserade på Utnäs Löt intill Strömsholm på 1700-1800-talet. Reda då organiserade man om så kraftigt och ofta, så jag tvekar om det går att få rätsida på detta gamla förband. Besöker man minnesstenen vid högtidlighet, så fanns det att tag nästan tio regementen som ansåg sig bära traditionerna.

Men det finns byggnader kvar i form av stallar mm som tydligen drivs tillsammans med Flyinge.

Bortsett från vad jag glömt, så har vi haft Ridskolan i Strömsholm från 1868 (1957 Arméns Rid- och Körskola) Indragen 1970. Anläggningarna överlämnade till Ridfrämjandet, som fortfarande driver bl a folkhögskola där.

 

Im Memoriam, alltså.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...