Jump to content

Bas/Strilsäk 2009


Recommended Posts

Hej.

Jag rycker in som Bas/Strilsäkgruppchef på LSS januari 2009.

 

Tänkte att vi här skall komma i kontakt med andra som också skall rycka in som Bas/Strilsäk.

 

Så jag börjar med att fråga, Vilka mer kommer rycka in som detta?

 

Med vänlig hälsning MikaelD

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 3 weeks later...
Jag rycker in som Bas/Strilsäkgruppchef på LSS januari 2009.

Hmm. Antingen rycker du in som insatsgruppbefäl i januari eller också rycker du in i augusti. Vilket är det?

 

När tråden skapades fanns fortfarande tjänsten Bas/strilsäkgrippchef, jag rycker in i Augusti.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag rycker in som Bas/strilsäkgruppchef i augusti om det inte blir FJS. Det verkar ganska roligt! Däremot undrar jag om vi kommer heta det eller flygbassäk som det står på lumpen.nu? I inkallelsen står det ju FBS... Nåja, i vilket fall blir det LSS och det blir roligt!

Link to comment
Share on other sites

Ja då kan jag ju skriva här också, Bas/Strilsäktroppchef LSS aug 2009 om det nu inte blir TolkS.

För er som rycker in då och ej är inne på lumpen.nu på luckan och ej har pratat med Christoffer så var det tänkt att alla som vill ses den 17 jan i sthlm, bara på kul. Nån som inte hört om detta och vill med pma mej isåfall!

 

Vet vi hur många tjejer det blir? Jag vet tre eller om det var fyra med mig inräknat, samtliga troppchefer om jag inte missminner mig... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hallå igen!

 

Har nu haft mailkontakt med LSS och tänkte dela med mig av det då det var givande och informativt.

 

Mitt mail såg ut såhär;

Hej!

 

Jag och några av mina vänner har några frågor angående den i ämnesraden nämnda befattningen! Det cirkulerar nämligen en hel del uppgifter på internet från nyss muckade soldater från LSS, där det hävdas att vår utbildning (GA724/824/924) kommer vara väldigt mycket inriktad mot högvakt och att tjänsten inte kommer att bli lik den som tidigare har hetat bas/strilsäk. Stämmer detta? Vi har läst befattningsbeskrivningarna på er hemsida, som för övrigt är mycket bra, men undrar ändå.

 

Vi är kallade till informationshelgen men är för ivriga och exhalterade inför lumpen, så vi frågar gärna en gång för mycket!

 

Med vänliga hälsningar,

(jag är anonym, fniss!)

 

Svaret blev som följer;

Hej Marcus!

 

Roligt att du och dina blivande "lumparkompisar" är på hugget. Jag skall försöka ge en enkel och tydlig bild av vad som gäller för er när ni väl skall tjänstgöra.

 

1. Befattningsbeskrivningarna på hemsidan stämmer, ni är uttagna mot Lätt Infanteri med en skattning som motsvarar (GA724/824/924) eftersom vi vet att då är ni både motiverade och fysiskt/psykiskt rustade för att klara av tjänsten.

 

2. Ni kommer att göra ungefär 20 dygn högvakt per pluton vilket inte är mer än vanligt för plutoner i flygvapnet.

 

3. Tjänsten liknar inte den som heter bas/strilsäk eftersom ni utbildas mot lätt infanteri och striden med tunga vapen står i fokus. Däremot så är striden anpassad för att ni skall kunna göra insats/eskort mot sensorer och anläggningar.

 

4. Ni är våra första soldater mot Lätt Infanteri och det är ingen av de tidigare eller nu inneliggande omgångarna som har koll på vad ni kommer att utbildas mot och hur utbildningen är upplagd.

 

Avslutningsvis så hälsar jag dig och dina kamrater välkomna till LSS/Utbildningsenheten på vår infohelg och då kommer allt att klarna.

 

Mvh

(anonym, det känns bäst så, fniss igen!)

 

Ett bra svar måste jag säga, credd till LSS :lala:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

.... Vilket är precis vad jag också anar. Förhoppningsvis så försämras inte vår utbildning alltför mycket av denna högvaktsspecialisering. Vad som däremot känns sämre är att jag fick veta att min inskrivning ändrats ryktesvägen istället för genom ett formellt brev.

 

EDIT: Förresten, du nämner att lätt infanteri knappast är något nytt. Jag har också hört talas om benämningen förut men har efter "googling" inte hittat något, kan du upplysa mig?

Edited by macki-s
Link to comment
Share on other sites

Och svårare än så var det inte!

 

Spekulation

 

Kan det vara så att en lätt infanteri-utbildning kostar mindre än en bas/strilsäk och att det är därför FV har gjort denna ändring?

 

Spekulation slut

 

Varför tror ni att FV har gjort som dom har gjort?

Link to comment
Share on other sites

Varför tror ni att FV har gjort som dom har gjort?

LSS så utbildades värnpliktiga till strilbataljonen, bland annat strilsäkplutoner för att skydda ledningscentraler.

 

I den senaste utformningen av strilbataljonen så har de värnpliktiga strilsäkplutonerna tagits bort. Det finns alltså inte något behov av att utbilda strilsäk längre. Samtidigt har det uppstått ett behov av särskilda förband för att lösa högvakten eftersom FMs numerär nu är så liten. Eftersom LSS ligger i Uppsala och Uppsala ligger nära Stockholm så passade det bra att ett av dessa förband förlades till LSS. Det blir nämligen billigare att skicka soldater från Uppsala till Stockholm för att gå högvakt än att skicka dem från t ex Boden till Stockholm.

 

Eftersom FM inte får utbilda soldater bara för att gå högvakt (det kallas grå arbetskraft) så måste man ge dem någon annan utbildning också. Därav valet på "lätt infanteri".

 

Sammanfattningsvis, det handlar inte om ett val mellan strilsäk eller lätt infanteri. Strilsäk med värnpliktig personal finns helt enkelt inte längre.

Link to comment
Share on other sites

Juste, det hade jag ju faktiskt läst, attans att jag inte kom ihåg det. Tråkigt att man rycker in som "halvgrå" arbetskraft då. Förhoppningsvis kan den tid som inte ägnas åt högvakt användas åt en nyttig utbildning så vi slipper stå där utan någon riktig utbildningsplan.

Link to comment
Share on other sites

Jag var och mönstrade för en vecka sen, blev inskriven som flygbassäkerhetsgruppbefäl inryck 2010 augusti.

Däremot fick jag veta av min mönstringsförrättare att det skulle ske vissa förändringar av tjänsten som sådan.

 

Dessa förändringar som han sa till mig var att vi inte skulle använda oss av någon hund samt att vi skulle gå runt 20 högvaktsdygn per pluton.

Glad i hågen över att blivit preliminärt inskriven på en tjänst som jag tidigare tyckt varit mycket intressant, blev jag förstås ganska paff

när jag väl kom hem och läste på lite grann om vad dom här förändringarna innebar rent praktiskt. Jag hade ju fått en helt annan tjänst än den som stod på pappret,

nämligen lätt infanteri/bevakning!

 

Men efter ha läst på lite grann om den så har jag funnit den ganska så intressant,

och jag tror att det kommer bli bra till slut. För de som är intresserade kan man läsa om den här

http://www.mil.se/sv/I-Sverige/Skolor/Luft...ridsskolan-LSS/

 

Blir intressant att se hur det kommer att gå med er som rycker in 2009 i och med att ni är de första som får den här utbildningen.

Jag ser fram emot att höra era kommentarer om den, så att jag vet ungefär vad som komma skall för min del 2010 (om jag får tjänsten dvs).

Link to comment
Share on other sites

Ett mail till F21 kan vara på sin plats. Det jag vet är att detta (i alla fall planerat) berör alla som ska rycka in på Luftstridsskolan

i Uppsala 2009 och 2010 som flygbassäkerhetssoldater har fått sin tjänst ändrad till lätt infanteri/bevakning då

bas/strilsäksoldater inte kommer att utbildas.

Link to comment
Share on other sites

Av ren nyfikenhet, är det en svart basker man kommer att få ut som lätt infanteri/bevakning?

Hela den här baskersaken är rätt uttjatad, men det ligger ändå något speciellt över det här med basker

(i alla fall då man får kämpa för den). Vad är det för märke som kommer att pryda baskern sedan?

Antar att det finns fler än jag som åtminstone är lite intresserade av detta.

Link to comment
Share on other sites

Flygvapnet bär mörkblå basker med flygvapnets bevingade propeller inom en lagerkrans som baskermärke. Undantagen är Helikopterflottiljen samt Flygbasjägarskolan.

 

Baskern brukar i vanliga fall delas ut efter GSU, jag vet inte om det kan kallas för att kämpa för den.

Edited by dieseltrollet
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Hej!

 

Som det diskuterats har utbildningen Bas-Strilsäk vid Luftstridsskolan bytts ut mot "Lätt infanteri/bevakning". Vi, den första kullen som ryckte in i augusti 2009 har nu legat inne i ett halvår.

För att döda lite rykten och informera till nästa kull lätta infanterister:

 

Det lätta infanterikompaniet är ett högvakts- och skyttekompani. Plutonerna gör ca 25 dygn högvakt vardera.

 

Utbildningen kretsar främst kring striden. Soldaterna skall kunna strida i allt från stridspar till kompani- och eventuellt bataljonsstorlek. Plutonerna är uppdelade i skyttegrupper, utrustade med TGB13, samt en stab i 11bil och tross i 40bil. Grupperna är utrustade med AK5C, KSP 58, GRG M/48 och Pskott.

 

Jag kan inte göra allt för stora jämförelser mellan oss och andra förband, men jag upplever att det lätta infanteriet på Luftstridsskolan håller en hög kvalité. Soldaterna är motiverade och vi har väldigt kompetenta befäl. Materielbristen är rätt påtaglig, men är sällan ett hinder i utbildningen utan skapar snarare en miljö där problemlösning framtvingas. En faktor som gör tjänsten rolig är det lillebrorskomplex vi har, då vi inom försvarsmakten är något av en bastard - ett skyttekompani i flygvapnet.

 

Tjänsten kan inte jämföras med Bas-Strilsäk, som löser en helt annan uppgift under helt andra premisser. Som lätt infanterist kommer du inte att agera självständigt i den utsträckning som Bas-Strilsäk gör, men du kommer att ha offensiv strid som huvuduppgift. Jag kan inte jämföra tyngd mellan de olika tjänsterna, men jag upplever att Bas-Strilsäk har det jobbigare.

 

Som lätt infanterist har du i vilket fall en spännande och dynamisk tid som värnpliktig (eller snart frivillig) i FM. Ibland upplever jag tjänsten som köttig och föga motiverande, men jag tror att det är mucksjuka som smyger sig på. Ska jag ta på mig objektivismglassögonen så anser jag att lätt infanteri är:

 

En utbildning som känns rätt i tiden, med motiverade befäl och överlag motiverade soldater. Mycket strid, men även annan intressant utbildning. Högvakten är en intressant blandning av stolthet och nötande.

 

Har ni frågor får ni gärna ställa dem, jag vet att jag som inryckade hade tusen grejjer jag undrade över angående tjänsten och då fanns det föga information tillgänglig.

 

Väl mött!

VPL Christofferson, 31 Pluton.

Link to comment
Share on other sites

Låter som att ni har fått en helt okej tjänst. Mängden högvakt verkar inte ligga så mycket över vad som verkar vara "standard" för skytte överlag (vi hade ungefär två veckor 2009, och Amfibie 09/10 har ungefär samma mängd). Tänk på Helikotperflottiljen som tydligen fick göra 70-80 dygn. Kul att höra att ni är motiverade och att tjänsten fungerar, även om materielbiten kan vara sådär.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...