Jump to content

Utbildning på AK4B för avtalspersonal?


Recommended Posts

Har denna söndag tillbringat många timmar läsandes i en massa gamla trådar med spekulationer/kontrainfo om hur beväpningen av avtalspersonal ska och kommer att se ut. Gissningsvis är det väl ett tag kvar till något genomförande, speciellt i dessa tuffa spartider. Men jag utgår ifrån den senaste informationen.

 

Min fråga rör därför utbildningen på AK4B.

 

Vad kommer det att krävas för utbildning för avtalspersonal inom insatskomp. för att handa och kvittera ut AK4B?

Eller kommer endast lånevapen nyttjas?

Link to comment
Share on other sites

LGG order är inga vapen till avtalspersonal som ska beväpnas förrän deras personliga vapen levererats. Dessa kommer sedan kassunförvaras (men så gör redan 'mitt' kompani med allas vapen, så ingen skillnad där). Behöver man skjuta under övning lånas vapen av ngn annan ur personalstyrkan.

Edited by Sleipnir
Link to comment
Share on other sites

IP mellansverigeregionen typ.

Våra förare från bilkåren har egen utkvittad bössa som är personlig vid övning,, bl.a för vissa blir med kortare kolv.

För utombölingars läsning så är förvaring och sökerheten för vår pluton 100%. får Fort Nox att likna en happymeal box.

Glocken ligger väl i framtiden och prio på hund/MC& trp då hantering av "spettet" i hytten är begränsad.

 

Håller med satan att tänka på infon som läggs ut. hoppas min ligger inom "ramen" (ta gärna bort olämplig info och meddela berörda i så fall )

 

// Pax

Link to comment
Share on other sites

Nu får Fk_Satan hemskt gärna slå mig på fingrarna. Men har man säkerhet av typen "inlåst i kasun med vapenlås i källaren på kasern inne på regementet" (vilket nog är så säkert det kan bli). Då kanske det inte gör något om man skriver ut det? Det kanske tillockmed kan öka säkerheten för de som bor i städer där man förvarar vapen så om det blir vida känt att ansvaret för vapen som inte använts ligger på garnisons/regements vakten?

Link to comment
Share on other sites

Kanske en smula OT, men jag önskar ändå inkomma med lite rapport från en av våra senaste förbandsövningar.

 

Där hade MC-ordonnanserna blivit utrustade med låne-Ak. Är man kort om folk så blir det väldigt gärna så att ordonnanserna dubblerar som poster. Då är det bra att ha något mer än en m/88.

 

Till yttermera visso så blev stabsplatsen utsatt för eldöverfall under natten. Som sagt, kort om folk och tunt yttre skydd så de kom nära. Det som räddade dagen (tja, natten) var att två ordonnanser just var i färd med att tanka sina MC. En omfattning vänster från tankplatsen och två Ak i sidan på den anfallande gruppen och genast tyckte de att det var ett bra läge för att kanske samlas och överväga en annan taktik en bit längre bort. "Vi flyr inte, vi omgrupperar bara skyndsamt".

 

Skulle allt varit enligt boken hade dessa ordonnanser haft varsin m/88. Hade utfallet blivit detsamma?

 

 

Att sedan konceptet med lånevapen är helt vansinnigt är en annan femma. Att inte själv få skottställa det vapen som i värsta fall kan bli det sista skydd man har mot att bli offer för någon annans vapen är illa. Att stå post och måsta bruka ett vapen som man inte själv fått skottställa är också riktigt illa. Det är liksom bra att veta att kulorna hamnar där man siktar och inte någon annanstans. Om det inte är så noga med skottställning, siktande och var kulorna tar vägen kanske vi skulle börja använda automatläget lite flitigare och skippa allt vad PEK heter... men det tror jag inte att någon tänker förespråka.

 

 

Ge alla en egen Ak. Nu. Vi har inte råd att låta folk glassa omkring och bara sköta sin specialfunktion. Vi lär alltid vara korta på folk och då gäller det att utnyttja alla maximalt. Då behöver alla ha utrustning för att kunna verka även i andra roller än sin specialistkompetens.

Link to comment
Share on other sites

lär man nog få tid till att både skottställa sitt vapen

 

Min kursivering.

 

Jag instämmer, några askar ammo och något att sikta på är allt som krävs så det ordnar sig nog. Bara det finns ett vapen att skottställa - och där är den springande punkten. En Ak som inte fanns innan det blev skarpt lär inte magiskt dyka upp, hur trevligt det än vore. Och varför gå och vänta på att det skall bli skarpt läge? Varför öva på ett sätt som vi vet inte är bra om det en dag (gud förbjude!) inte skulle vara övning längre?

 

Vad gäller att ordna fram fulltaligt närskydd så blir det nog en nödvändighet, och det nödvändiga görs. Det kommer dock att svida att decimera plutonerna för det syftet, så ju färre man som behöver plockas för att stärka upp t ex stabens närskydd desto bättre.

 

Jag har dock fått sagt det jag ville ha sagt, och jag tror vi är överens, så den lilla halv-OT-parentesen kan vad mig anbelangar sluta här. Vad vi säger på detta forum är ointressant. Jag skulle dock bra gärna vilja veta vad de som fattar besluten om beväpning har att säga om saken...

Link to comment
Share on other sites

Ge alla en egen Ak. Nu. Vi har inte råd att låta folk glassa omkring och bara sköta sin specialfunktion. Vi lär alltid vara korta på folk och då gäller det att utnyttja alla maximalt. Då behöver alla ha utrustning för att kunna verka även i andra roller än sin specialistkompetens.

8-/:)8-/:worthy: :worthy: :worthy: :worthy: :worthy:

 

Förmodligen det mest insiktsfulla som skrivits här på länge.

 

Att ta fram ak-montage till mc kan omöjligt vara mer kostsamt än att ombeväpna.

Link to comment
Share on other sites

är vi inte alla soldater i första hand och mc förare, radiopratare osv i andra hand?

Ja, Ak till alla!

 

Nej, inom HV är det på många håll status att vara så dåligt beväpnad och så icke stridande som det bara är möjligt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...