Jump to content

Vaktar svenska soldater svenska ambassader?


Recommended Posts

Hej.

 

Jag undrar om det är svenska soldater som vaktar och sköter säkerheten på svenska ambassader utomlands?

OM, hur sker denna rekrytering?

 

 

Jag läste i DN härom dagen att Amerikanska Marinkåren sköter kameraövervakningen på Amerikanska Ambassaden i Stockholm.

Tänkte om det är något liknande som gäller på svenska ambassader fast med svenska soldater.

Link to comment
Share on other sites

Vilket slöseri på "Marines"! Kolla kameror kan vem som helst göra ffs...

 

Sure, men dom har lite andra duties också

MSGs focus on the interior security of a diplomatic post's building(s). In only the most extreme emergency situations are they authorized duties exterior to the building(s) or to provide special protection to the senior diplomatic officer off of the diplomatic compound. MSGs carry a certain level of diplomatic immunity in the performance of their official duties.

Finns mycket info har, Gerle kan val ge lite mer info.

Link to comment
Share on other sites

Är inte helt enkelt att få vara med dock

In the past, less than 1% of all Marines have qualified and completed this duty

Det handlar mer om vad som händer när det händer något på

Marine Security Guard duty can be dangerous; there have been instances where Marines have been killed during this duty (most recently, Sergeant Jesse Aliganga in 1998). In 1979, Corporal Steve Crowley was shot and killed by sniper during an attack by a rampaging mob, which had set fire to the U.S. Embassy in Islamabad, Pakistan.[1]

verkar vara mindre slöseri än att vakta ett slott ijallefal :D

källa: Wikipedia om Marine Corps security Guard

 

edit: skriver man förlångsamt så

Link to comment
Share on other sites

Har det inte alltid varit så att Marines bevakar/skyddar USAs ambassader. Varför det är just de och inte det vanliga knekteriet vet jag inte. Det är säkert någon urgammal tradition som styr upp det.

 

Sveriges ambassad i Bagdad skyddades ju av en gammal halvpensionerad vaktmästar-local med sådan skicklighet och frenesi att han senare belönades med Sverigeresa och medalj av Kungen. Det är lojalitet mot arbetsgivaren det :D

Frågan är hur man skulle rekrytera till en sådan skyddstjänst, från vissa förband, från alla förband, från allmänna populasen som inför vanliga US? Frivilligt eller som en obligatorisk av officersutbildningen. Som belöning för väl gjort jobb. Sista året innan pensionen får man smörtjänst utomlands. Alternativt kan det vara en strafftjänst. Vi kan inte sparka kn Klant, men vi kan skicka honom som ambassadvakt i Mongoliet.

 

Det kanske är idé att lämna in ett förslag om sådant till HK?

I Sverige så är det, eller var förr åtminstone, ett vanligt vaktbolag som skötte första filtret, för att komma in på området och sedan en Marine Sergeant i receptionen i själva huset. Det finns ju en Security Detail också, men det är kanske Secret Service som sköter de svarta bilarna.

 

Men, det finns ju ingen hotbild mot svenska ambassader, förutom då om de råkar samlokalisera med danskarna.

 

Hur skulle det se ut rent praktiskt. T ex Sv. ambassaden i Sarajevo ligger mitt ibland gamla fina hus, typ Strandvägen, och har ingen stor tomt med staket runt. Det finns liksom inget svenskt ''territorium'' förrän du kommit innanför porten. Att då ha en svensk vakt med eller utan vapen i en liten vaktkur anno 1878 utanför blir ju liksom bara show. Så fort han sticker med bajonetten så sticker han ju någon I Bosnien.

 

Det skulle ju naturligtvis bli bra reklam för svensk vapenindustri med en eller två STRF 90 parkerade innanför grindarna på svenska ambassaden i Washington. Låg förresten inte det stället nära vatten? Naturligtvis behövs då en Strib 90, man vet ju aldrig om vad som kan hända. Det skulle ju definitivt bli bra TV om man dessutom gjorde en vägbas utanför. Helt plötsligt bogseras ett Gripen ut genom grindarna, klargörs och drar iväg utmed gatan när det blir grönt :banghead: Jääävligt bra TV.

 

Men det finns inen hotbild som motiverar att ha kustjägare som vaktar lite här och där....... eller de kanske redan gör det men det är hemligt hyyyyyysch! :rolleyes:

Killen med PRAO-brickan på magen är inte från klass 9B om jag säger så :dribble:

Link to comment
Share on other sites

Men, det finns ju ingen hotbild mot svenska ambassader, förutom då om de råkar samlokalisera med danskarna.

 

Hur skulle det se ut rent praktiskt. T ex Sv. ambassaden i Sarajevo ligger mitt ibland gamla fina hus, typ Strandvägen, och har ingen stor tomt med staket runt. Det finns liksom inget svenskt ''territorium'' förrän du kommit innanför porten. Att då ha en svensk vakt med eller utan vapen i en liten vaktkur anno 1878 utanför blir ju liksom bara show. Så fort han sticker med bajonetten så sticker han ju någon I Bosnien.

 

Killen med PRAO-brickan på magen är inte från klass 9B om jag säger så :rolleyes:

 

Jag delar inte riktigt din uppfattning...

 

Är själv diplomatbarn och har växt upp på ambassader jorden runt, där förekommer definitivt en hotbild även om den inte är lika extrem som för amerikanerna. Generellt så kan man säga att jänkarna har alltid en jätteambassad med stängsel, vakter och säkerhet in absurdum. Den amerikanske ambassadören har alltid säkerhetsparanojja som gränsar till den sjukliga och dennes barn går ytterst sällan i skola med andra diplomatbarn.

 

Resten av ambassaderna har någon form av grundsäkerhet med pansar-Volvo och väl intrångsskyddad residens/ambassadbyggnad, hela poängen med att tillhöra en diplomatisk beskickning är ju att man står under beskydd från staten man är utsänd till. För de diplomater som är utsända till Sverige fungerar det vanligen så att de bär omkring paniklarm med positioneringsutrustning och trycker man på knappen kommer SÄPO/vanliga polisen per express. Hur det fungerar i utlandet varierar men många länder har en "lite häftigare" polisenhet som skyddar utländska dipomater.

I de fall säkerheten i landet är lite tveksam men man ändå beslutar sig för att ha en beskickning där så har det hänt att man av någon outgrundlig anledning har en militärattaché med onödigt många underhuggare utsända *host*. Någon reguljär vaktstyrka har det dock aldrig handlat om utan mer att i händelse av statskupp och anarki ha möjlighet att skjuta tillbaka.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jag jobbar med ett antal fd. MSGs och det ar inget som sarskiljer dem fran vanliga "grunts".

Snarare ar det sa att en vanlig Marine som varit i en infanterienhet, speciellt udner de senare aren har betydligt mer utbildning och speciellt erfarenhet an MSGs..

 

MSG ar poppis for att det ar en relativt lokig och glidig tjanst.. ( Aven om de sa klart inte medger detta. Haha )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...