Jump to content

KFORsvenskar i hjälteinsats


Recommended Posts

Såsom jag tolkade det så hjälpte Svensk KFOR personal till vid en humanitär akut situation, varför skulle de få "skit" för det. Den Serbiska pressen skrev en hel del hårresande saker om oss redan under KS02´s tid..det är väl som man säger inget är nytt under solen...

Link to comment
Share on other sites

Kul att även migrationsverkat kan jobba snabbt.

 

Sån här "skit" som den serbiska pressen skrivit om, tror alla på det rakt av eller?

Har de svenska pressfolket någon "kontra-information" på sådant eller är det inget att bry sig om?

 

Man blir ju lite småförbannad...

Link to comment
Share on other sites

@Kenta

-Ja, svenskarna har ett detachement i Skopje i Makedonien. KFOR har enligt en resolution rätt att verka i Makedonien mycket beroende på att Makedonien i konfliktens inledning var högst inblandat.

 

Det finns två sätt att passera gränsen legalt:

-KFOR har helt fri passage över gränsen Kosovo-Makedonien. Att medföra civila (=ej kfor-id) i KFOR-transporter är dock inte tillåtet vilket makedonier men främst KFOR själva kontrollerar vid gränsen.

 

-Man kan dock passera gränsen på det "vanliga sättet" utan militär inblandning. Tullstationen på Kosovosidan, General Jankovic, är FN-administrerad så det finns ingen chans för ngn etnicitet att förfölja/stoppa medborgare där. Vad makedonerna säger på sin sida av gränsen, Blace, är dock oklart. Civila från alla möjliga länder passerar där dagligen även människor från de gamla Jugoslavstaterna. Dock har Makedonien ett känsligt förhållande till Albanien och albaner finns det gått om i Kosovo så det kan tänkas att de är restriktiva då.

 

Möjligt scenario:

Svenska diplomater bedömde det som troligt att den flyende familjen inte skulle släppas in av makedonerna den vanliga vägen, eller så hade de redan blivit stoppade, så de åkte genom KFOR-bypassen (där de följaktligen torde ha gömts för att klara kontrollen eller släppts igenom pga KFOR-kontrollanterna fått order uppifrån.) Därpå åkte de till flygplatsen där tullen när de stämplar ut passen givetvis kollar om det finns ngn inpasseringsstämpel. Det gjorde det inte eftersom de ju kringränt kontrollen i Blace. Efter det övertrampet utvisas de rutinmässigt, så långt inga konstigheter.

....Här kommer dock det kluriga. Åter i Blace "flyr" de in i Kosovo vilket verkar knepigt då det är deras hemland och de är medborgare där. Anledningen verkar oklar men jag spekulerar vidare...

Troligen förde makedonska myndigheter dem till den civila delen av gränspassagen där jag kan tänka mig två möjliga problem:

1) Makedonsk tull håller på och kinkar om den olovliga inpassagen och släpper inte iväg dem till Kosovotullen. Man vill undvika käbblet och kör iväg, kanske pga det tar lång tid Blace.

2) Man klarar sig ur Blace (makedonerna vill ju ändå avhysa och bli av med sällskapet) men man kör igenom kosovotullen för att undvika att ryktesspridning bland de lokalanställda där (kosovoalbaner) röjer att de skyddsvärda personerna är på resande fot.

 

Alt. 2) är dock mindre troligt då man inte gärna forcerar en FN-administrerad tull och problemen verkar enligt media mest ha rört makedonerna.

 

Ett riktigt förfarande av svenskarna kopplat till det uppdrag man hade, men givetvis känner sig också makedonerna trampde på fötterna med rätta.

 

/RP

Edited by Racoon Pioneer
Link to comment
Share on other sites

Vete sjutton om man kan kalla det här hjälteinsats...

Visst, Sverige hjälpte den här familjen till en säkrare plats men man kunde enligt mig skött det hela på ett mycket bättre sätt. D.v.s. utan att göra Makedonska regeringen fly förbannad, sätta KFOR i skiten och kanske framför allt; Avslöja den gömda familjens identitet för hela Balkan...

 

 

//AD

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...