Jump to content

Skärmen i dagens läge??


Stella-Polaris

Recommended Posts

Den gamla skarpskytte/prickskytte skärmen är i det närmaste ett bortglömt begrepp.

 

Skärmen som kamoflage torde dock även kunna minska risken för upptäckt om Fi har IR sikten. Detta då den även skärmar av Ir strålning.

 

Skärmens användning kan ses i den gamla utmärkta Tyska utbildnings film, för skarpskyttar, som finns på youtube. 7 delar och över en timmes trevlig film.. I den tredje delen kan den ses som hastigast ( mer om den i andra delen med då måste ni titter några minuter) http://www.youtube.com/watch?v=eY5ySJsaby0...ted&search=

 

Är det någon som har erfarenhet om hur den funkar mot IR. För skarpskyttar är den ju en självklarhet men borde inte den vanliga infanteristen kunna ha nytta av den idagsläget? Har någon fått utbildning på skärmar eller dyl?

Link to comment
Share on other sites

Var i filmen är skärmen du pratar om?

 

 

Det är den du ser i slutet på andra delen och i början på tredje. Den ställningen man kamoflerar med gräs för att sedan dölja sig bakom vid krypande framryckning. En skärm kan vara en tråd/nätställning som man kamoflerar med material på platsen eller i tyg alt trä. Under WWI användes även skärmar i pansarplåt. Tyg och träskärmar användes mest för att skärma av ksp, vid fast eldgivning, för att undvika upptäckt vid eldgivning.

 

Den typ av skärm jag avser här är de rörliga trådskärmar och "Halvparaply" du ser i filmen för att dölja framryckning samt dölja användaren i öppen terräng. Du ser både en variant med ställning för geväret samt en paraplyliknande variant utan ställning för vapnet. Förevisningen med de tre klykorna är hur man kan göra en stomme till en skärm av tillfälligt material.

Link to comment
Share on other sites

Var i filmen är skärmen du pratar om?

 

Så välcammoflerad var den väll ändock inte? Den e ju där - Fritz håller som bäst på och sätter blommor i den i början på filmen :D

 

 

Ringo, du bör ju ha tittat i ett Ir sikte. Hur stor skillnad gör det för en soldat om han ligger bakom en dyl skärm och siktar jämfört om han ej har en skärm. Enligt min mening torde hans Ir signatur minskas avsevärt.

 

Om skillnade kan vara så stor som en HE så kan skärmen vara klart användbar för infanteristen...

Link to comment
Share on other sites

Jo det är jag beredd att hålla med om! Över huvud taget gör avskärmning med nät etc mycket för IR-signaturen. Finns en rätt bra IR-bild nånstans på en varmkörd 11-bil med och utan cammonät. Rätt talande tycker jag.

 

Kommer osökt in på en liten anekdot från min värnplikt. Vi var på Kråks skjutfält och hade en veckolång skjutning. En grupp jägare från Karlsborg kom marscherande förbi och deras befäl kom överens med våra stjärnor att jägarna skulle få klämma lite på vagnen samtidigt som de ställde diverse frågor till oss hur vagnen funkade.

 

En av jägarna ställde frågan hur bra värmesiktet var och vi förklarade utan överdrift att man faktiskt kunde se sorkar kila över vägen man körde på ibland. Han var dock inte riktigt klar över siktets funktion utan frågade om vi då kunde se honom om han ställde sig bakom ett träd. Innan vi hann svara honom hann en annan kille ur begåvningsreserven på Karlsborg svara på frågan med följande ord: ”De e klart de kommer se dig – Det är ju ett IR-sikte det här – De ser ju rätt igenom en skog med ett sikte som detta.

 

Vi i besättningen kollade på varandra och nickade medhållande. Är det vad jägarna tror om IR-sikten så fine by us. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...