Jump to content

Regler för forumet


Kimster

Recommended Posts

 • Forumsledning

§14

 

Förtydligande av §14 

 

Det är svårt att sätta upp regler när man samtidigt vill vara en hyffsat öppen plats men ändå försöka bidra med någon sort säkerhet gentemot vissa saker.

 

Det finns ett antal delar eller enheter inom Försvarsmakten (och totalförsvaret för den delen) vars verksamhet av olika anledningar inte är offentlig. Dessa enheters verksamhet kan skadas allvarligt om information om dessa når offentligheten. Då vi inte har möjligheten, att läsa samtliga inlägg innan publicering kan vi inte heller garantera att skyddsvärd information skulle kunna diskuteras på forumet. Med anledning av detta har vi tidigare beslutat om särskild restriktion angående diskussioner om följande ämnen, delar eller enheter:

 • SOG och alla andre delar inom specialförbanden
 • MOT, SCOT
 • Enheter kopplade till den svenska underrättelse- och säkerhetstjänsten, som tex NIC
 • Enheter som ingår i ISR eller ISTAR-förband
 • Enheter som arbetar, leder eller inriktar med känslig teknik och/eller information, som tex. FRA, EW (Telekrigsförband), HMS Orion eller annan teknisk källa
 • Civila motsvarigheter inom underrättelseverksamhet
 • Detaljer om materiel som används i eller omkring ovannämnde enheter.
 • Geografiska platser av operativa och/eller aktiva förband under förflyttning, övning eller insats, som inte redan finns publicerad på eller i någon av Försvarsmaktens etablerade öppna kanaler.

 

Med särskild restriktion avser vi att vi manar till återhållsamhet i diskussioner för att efter förmåga bidra till säkerhetsskyddet genom att inte sprida onödig information. Om man är osäker på hur pass känslig informationen är så skriver du inget av den; "Better safe than sorry".

 

Att fråga om något som är publicerat på forsvarsmakten.se (som exempel) är oftast på rätt sida av säkerhetsspärren och därmed grönt.

 

Vidare är det inte tillåtet att diskutera någonting av operativ karaktär, specifika detaljer i arbetssättet, ingående personal, m.m. gällande aktiva och insatta förband inom Försvarsmakten. Förbandslistan ovan skall anses som levande och nya förband kan tillkomma. Värderingen av vad som kan anses vara skyddsvärt avgörs genom diskussion hos forumets moderatorer med stöd av sakkunniga och är inte förhandlingsbar från medlemmarnas sida.

 

Vid bedömning av inlägg enligt reglernas §14 och denna tolkning kommer moderatorerna att vara tämligen hårda. Överträdelser kommer att beivras av forumsledningen. Av den anledningen ber vi er medlemmar att vid tveksamhet först höra efter med någon av oss innan ni postar någonting som ni känner kan vara olämpligt.

 

Slutligen så ber vi också samtliga medlemmar att använda ert egna förnuft när ni skriver. Denna regel förändrar egentligen inget på forumet då säkerhetstänkandet hos de flesta medlemmar redan är gott. Vi vill dock på detta sätt vara något proaktiva när Försvarsmaktens verksamhet blir mer och mer skarp.

 

Tänk på att det kan vara din eller din kompis verksamhet i ett land långt borta som diskuteras på forumet.

 

Med hänsyn till §14 önskar vi även förtydliga att eventuella begränsningar i vad som får skrivas på forumet, med hänsyn till sekretess och skyddsvärdhet, bestäms av BlåGul internt baserat på vår egen analys. Huruvida information är tillgänglig för gemene man via ex. Google eller wiki är således inte en faktor som är avgörande för eventuellt begränsning på forumet.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom vi diskuterar reglerna i denna tråden så kan det vara lämpligt att observera §9 i reglerna. Denna regel och alla andra gäller naturligtvis även i denna tråd.

 

§ 9. Inlägg av typen "coolt", "jag håller med", eller inlägg med bara smilies etc. som inte driver debatten framåt undanbedes och kommer att tas bort utan förvarning om BlåGul så anser det lämpligt.

 

/BlåGul

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Jag funderar lite över formuleringarna i § 8.

 

§ 8. Du skall inte göra inlägg som är falska eller vridna, felaktiga, grova, vulgära, hatiska, förföljande, obscena, hädiska, sexuellt inriktade, hotande, inskränkande på en persons privatliv, eller på annat sätt bryta mot lagen.

-Till att börja med, vad menas med "falska" och hur skiljer sig detta från "felaktiga"?

-"Hädiska" kan även ges en väldigt vid tolkning. Det finns säkerligen de som skulle hävda att all kritik mot (deras) religion är hädisk. Jag förmodar att detta inte är syftet? Vad fångar "hädiska" upp, som inte täcks av "grova, vulgära, hatiska"? (OT: Lite lustigt att § inleds som ett budord :D )

-Vidare undrar jag hur man "förföljer" någon genom att posta ett inlägg.

-Borde det inte "inkräktande" istället för "inskränkande på en persons privatliv"

-Skall man vara riktigt petig är "på annat sätt bryter mot lagen" något missvisande, då det knappast är olagligt att skriva hädiska eller felaktiga inlägg.

Link to comment
Share on other sites

Jag funderar lite över formuleringarna i § 8.

 

§ 8. Du skall inte göra inlägg som är falska eller vridna, felaktiga, grova, vulgära, hatiska, förföljande, obscena, hädiska, sexuellt inriktade, hotande, inskränkande på en persons privatliv, eller på annat sätt bryta mot lagen.

-Till att börja med, vad menas med "falska" och hur skiljer sig detta från "felaktiga"?

 

-Skall man vara riktigt petig är "på annat sätt bryter mot lagen" något missvisande, då det knappast är olagligt att skriva hädiska eller felaktiga inlägg.

Jag anser att ett falskt inlägg är ett inlägg som du vet är felaktigt och som du ändå väljer att skriva som sant. Ett inlägg som är felaktigt och där inläggsskrivaren inte är medveten om det, bryter mao även det mot §8. Jag antar att det är för att få oss att faktiskt inte bara skriva gissningar utan att gärna basera det på fakta i de fall där det är tillämpbart. Då kan BlåGul med hänvisning till §8 gnälla på folk som bara sitter och skriver en massa felaktiga saker (som de tror är sanna) och som inte ens orkat sätta sig in i ämnet.

 

Eller på annat sätt bryter mot lagen anser jag inte implicerar att det som står innan också bryter mot lagen. Men det kanske bara är jag som läser det så.

 

/D

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • Forumsledning

Förtydligande av Forumsregler §19 i samband med avataruppladdning

 

FÖRE:

§ 19. Personlig bild SKALL vara en Personlig på bild på en själv eller i undantag på en sak som är mycket personlig. Övriga bilder tas bort av BlåGul utan förvarning.

 

 

NU:

§ 19a. Personlig bild SKALL vara en Personlig på bild på dig själv eller i undantag på en sak som är mycket personlig. Olämpliga bilder tas bort av BlåGul utan förvarning.

 

§ 19b. Avatar får väljas ur våra avatargallerier eller laddas upp. I enlighet med §16 måste du äga upphovsrätten för verk du laddar upp, därför kommer avatarer som föreställer seriefigurer, kända varumärken eller på annat sätt anses olämplig eller stötande att utan förvarning tas bort.

Max dimensioner (bxh): 80x100 pixel, Max filstorlek: 15 kB.

Möjligheten att nyttja länkad avatar (bild på annan webbplats) kommer i ett senare skede att tas bort.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

För att göra det tydligare när BlåGul gör tjänsteärende så kommer i fortsättningen de inläggen innehålla denna vimpel samt text i rött.

 

När en person i BlåGulteamet skriver på forumet utan att använda den blågula vimpeln så är det att räkna som ett vanligt inlägg.

 

bg_band2.jpg

 

Åter till ämnet!

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Fråga - vart är regel nummer 11? Permission? :)

 

§ 10. Starta inte en ny tråd utan att ha kollat upp att ämnet inte har behandlats. Skriv i så fall ett nytt inlägg i den tråden och den kommer automatiskt att visas längst fram igen.

 

§ 12. Ingen politik får diskuteras då de har en tendens att spåra ur. Undantag kan beviljas av BlåGul och det kommer isåfall meddelas i respektive tråd.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Får jag föreslå ett tillägg till listan över enheter med särskilda restriktioner:

 

Enheter med uppgift att bedriva skarp bevakningsverksamhet hos Försvarsmakten (bevakning/insats/andra skyddsvakter/vakter, med andra ord)

 

Jag har själv sett att artiklar på mil.se där man till exempel namngett insatssoldater som är i tjänst under storhelger och/eller avslöjat andra detaljer som inte är av intresse för allmänheten men kanske för individer med ambitioner som svårligen förenas med FM säkerhetstjänst dito.

 

Bevakning är en del av vårt säkerhetsarbete, även om utseendet på soldater som bedriver det ibland kan ge intryck av motsatsen.

 

//Ormtunga, mest misstänksam i vaktkuren

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Problemet är inte vilka enheter man pratar om, utom vad mot resp enhet man pratar om.

 

Om det nu är min låsning om vakanser i ett insatsförband som har beredskap som ligger under R10...

 

Fk Satan

Mindre blågul än Krook

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • Forumsledning

§14 förbandsnamn uppdaterade enligt önskemål.

 

Eftersom avatar och personlig bild numera är samma är reglerna för det upplättade

Ny lydelse

 

§ 19. Personlig bild/Avatar är numera en och samma. Den bör helst vara en bild på dig själv. Olämpliga bilder tas bort av BlåGul utan förvarning.

 

Vissa medlemmar skapar flera konton för att de valt ett dåligt nickname förstagången eller ett nickname som för enkelt kan kopplas ihop med deras riktiga namn.

Kontakta oss för ev. byta av nickname istället för att skapa nytt konto.

 

§ 18. Det är förbjudet att ljuga om sin identitet och tjänstgöring, däremot är det tillåtet att vara anonym. Profilen är en viktig del för att få respekt och förtroende. Vi på forumet ser helst gärna att ni fyller i så mycket som möjligt då detta ger ökad trovärdighet för dina inlägg.

Det är även förbjudet att skapa fler än en användare utan särskilt tillstånd. Kontakta oss för ev. byte av synligt användarnamn/nick.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Såg en hänvisning till § 11 och undrade vad det var. Efter många om och men så hittade jag inga regler i någon tråd. Va f... ? Till slut, längst ner på varje sida, en liten Regler. Men inget här. Kanske vore en ide att lägga in den i tråden som faktiskt heter REGLER?

 

För övrig gillar jag § 11 skarpt.

Edited by 709
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ang. §11 så reglerar den information kring vissa förband inom FM som kan anses mer skyddsvärda än de som nämns i tillägget till §14. Efter en analys, genomförd gemensamt med berörda förband och operativa enheter, har vi helt enkelt valt att även klassa §11 skyddsvärd och således faller den under sekretess och visas inte, men kan komma att användas.

 

GMY

Link to comment
Share on other sites

 • henke changed the title to Regler för forumet
 • 10 months later...

Jag kanske är för misstänksam, men jag har en känsla av att olika inlägg under senare tid givet dagsläget antingen är för naivt öppenhjärtiga med information, eller i vissa fall ställer lite för informationssökande frågor som andra obekymrat svarar på. 
Som man skrev i kampanjer under andra världskriget: ”Spionen lägger pussel - behåll din bit!” :camo:

Edited by jonar242
Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...
 • Forumsledning
On 1/27/2022 at 4:21 PM, jonar242 said:

Jag kanske är för misstänksam, men jag har en känsla av att olika inlägg under senare tid givet dagsläget antingen är för naivt öppenhjärtiga med information, eller i vissa fall ställer lite för informationssökande frågor som andra obekymrat svarar på. 
Som man skrev i kampanjer under andra världskriget: ”Spionen lägger pussel - behåll din bit!” :camo:

Om du misstänker att något skrivits som är hemligt, vänligen rapportera inlägget så tittar vi på det. 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Något som också berördes i statsministern berörde i sitt tal igår.

Quote

Sprid heller inte information om Sveriges försvar. Varje enskild uppgift om övningar och förflyttningar är pusselbitar för utländska aktörer.

 

Det jag tänkte på närmast rörde en diskussion i vilken takt ny version av Ak 4 skulle rullas ut inom Hemvärnet (som jag inte längre kan hitta, så den kanske tagits bort) - det är något som jag är lite tveksam till att lyfta på ett öppet forum.

Allt information som rör mängd, placering, versionsuppdateringar, ännu inte genomförda genomförda anskaffningar och utrullningar m.m. borde man i större utsträckning vara mer försiktig att lyfta i det nya världsläget. Allt som sägs, vad och hur samt även det som inte sägs - är intressant för den som vill Sverige illa.

Link to comment
Share on other sites

 • Forumsledning
On 3/2/2022 at 3:15 PM, jonar242 said:

Något som också berördes i statsministern berörde i sitt tal igår.

 

Det jag tänkte på närmast rörde en diskussion i vilken takt ny version av Ak 4 skulle rullas ut inom Hemvärnet (som jag inte längre kan hitta, så den kanske tagits bort) - det är något som jag är lite tveksam till att lyfta på ett öppet forum.

Allt information som rör mängd, placering, versionsuppdateringar, ännu inte genomförda genomförda anskaffningar och utrullningar m.m. borde man i större utsträckning vara mer försiktig att lyfta i det nya världsläget. Allt som sägs, vad och hur samt även det som inte sägs - är intressant för den som vill Sverige illa.

 

Vi, som driver denna sida, följer givetvis utvecklingen noga, och som många andra organisationer så kommer även vi se över hur saker sköts och vilka rutiner och regler som finns och om vi behöver tillföra något för att kunna både möta en ev. förändrad hotbild men även samtalston och användares beteende i t.ex. vilka fråga som ställs osv.

 

Men återigen, som vi alltid uppmanat kring, och som Henke nämner, hjälp oss med att rapportera misstänkta eller olämpliga beteenden. Ibland är det snabbheten som är avgörande.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • Forumsledning

Vi tittar på revidering av regel §10 som handlar om att inte starta en ny tråd det redan finns en äldre tråd i samma ämne. Anledningen är att informationsflödet på forumet har minskat och uppdateringar sker mycket mer sällan, och att många trådar är så pass gamla att de är "out of date" på flera sätt och det skulle inte vara praktiskt möjligt att ögna igenom dem för att 26 sidor senare skriva något.

 

Förslaget är att det kommer vara tillåtet att starta en ny tråd även om det finns en tråd om samma ämne sen tidigare. förutsatt att den gamla tråden är minst ~6 år gammal sen sista inlägget.

 

Det kan finnas rimliga orsaker till att fortsätta köra på den gamla lite beroende på ämnets art. Men i stort tror jag det kommer vara lugnt att få starta nya. Det man skulle kunna göra är att i sin nya tråd så kan man länka till den gamla bara för att visa respekt till den gamla tråden och för att visa andra att det finns mycket skrivet i ämnet sen länge. Vi får se hur det blir. 

Har man synpunkter och förslag så är de givetvis alltid välkomna!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...