Jump to content

INFO: Mönstra sent på året


Guest ruttenkiwi

Recommended Posts

Guest ruttenkiwi

Hejsan allihopa!

 

Jag fyller 18 år nu i december och kommer alltså med stor sannolikhet att mönstra i november/december (sade de på pliktverket när jag frågade). Det är ju ganska sent på året och jag har hört (ryktesvägen i skolan) att de flesta befattningar är slut då. Är det så eller har de på pliktverket sett till att ens födelsedag inte ska påverka vad man kan bli?

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Högljudda kamrater med mindervärdeskomplex och dåliga mönstringsresultat kommer berätta för dig att de olyckligtvis mönstrade rätt sent på året - och därför inte kunde bli jägare som planerat eftersom alla populära tjänster tillsätts första två veckorna i januari varje år. Verkligheten förhåller sig emellertid annorlunda - som jag förstått det söker man en tjänst vid mönstringen varpå Pliktverket jämför dina resultat med övriga mönstranden och avgör var du ska bli placerad. Det ska således inte spela någon roll när man mönstrar, även om en stor del av utbildningsreserven förklarar sin uteblivna värnplikt just så.

 

Beklagar eventuell avsaknad av ödmjukhet men ovan inlägg är baserad empiri.

Link to comment
Share on other sites

Det verkar som att pliktverket är bättre på att göra utval nu än tidigare så att folk bättre får en tjänst som de är lämpande för.

Men jag tror ett en parameter som kommer in också är hur stor kull som mönstrar under året. Många mönstrande stor konkurrens och tvärtom.

 

Är du bara väl förberedd så ökar du dina chanser.

Link to comment
Share on other sites

Tål att påpekas, mönstrade i Feb06, av 60st mönstrade fick 2st platser och det var 2st för nästa kull (jag och en till), men det var med kullen före som jag mönstrade med.

 

I praktiken så är det inte bra att mönstra i slutet av året, platserna tillsätts varje kvartal.

Link to comment
Share on other sites

Alla jägar platser är typ slut? Titta på www.Lumpen.se så när du ska läsa om jägarsoldat/specialist så står det att det inte finns platser kvar..

 

Och att alla som mönstrat i år och valt en plats i Boden får den direkt utan att vänta..

Link to comment
Share on other sites

Okej, jag hade visst fel :D men när jag gjorde tränings testet på lumpen sidan då stog vilka tjänster jag var lämpad till där stog det jägarsoldat, men när jag klicka på länken kom det upp en text " inga utbildnings platser kvar på denna befattning" säkert ett länk fel :D

 

Men alla som ska till boden fick iallafall platsen direkt garanterad hos Inskrivningsförättarn..

Edited by Fältis
Link to comment
Share on other sites

Med tanke på att jag aldrig träffat/hörtav någon som blivit av med sin plats som jägarsoldat et al pga av att bättre sökande anträffats senare på året, så kan man nog tänka sig följande scenario:

 

Pliktverket fyller på platserna allteftersom de mönstrande kvalificerar sig och när det är fullt är det fullt. Någon orsak, frånsett lathet, måste det finnas till att 75%, ej överdrift, av de jag mönstrade med blev uttagna som lastbilschaufförer i någon form (sent på året). DOCK om du har väldigt bra mönstringsresultat kan du erbjudas att göra lumpen på "rätt" förband om ett till några år senare.

 

Konkurrensen om ALLA befattningar, söder om boden?, borde vara mördande med tanke på andelen mönstrande som uttas till tjänstgöring. Min högst begränsade insyn säger mig dock att detta ej avspeglas i soldatmaterialet.

 

Detta leder mig slutsatsen att pliktverket gör jobbet så fort som möjligt, utefter de ramar och krav som satts, och inte utefter vem som är bäst lämpad, till vad, av de som mönstrar under helåret. Kostnadseffektivt, om inte annat. Annars vore det en orimlighet att få sin tjänstgöring mera preciserad vid mönstringstillfället, eller hur?

Alltså, mönstra tidigt om du verkligen vill välja tjänst, tjata eller ha ubervärden...

 

Min åsikt, inte kunskap.

 

Tillägg: Militära kontakter kan ge dig tjänst som åtminstone Bev/insats även om du inte uppfyller kraven. Fakta.

Edited by Munin
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att hur man gör urvalsprocessen varierar lite mellan de olika regionkontoren, på gott och ont.

 

Men i teorin så ska det inte löna sig att mönstra tidigare på året än sent. Det finns sk. "mönstringsperioder" jag vet inte riktigt hur många det finns men för exemplets skull säg att det finns fyra stycken. Om pliktverket har fått i uppgift att skriva in ex. 100 pansarskyttesoldater på P4 så kommer alltså dessa 100 tjänster delas jämnt på varje mönstringsperiod: 100/4 = 25 platser per mönstringsperiod.

 

Alltså mönstrar man under period ett och bestämmer sig för att söka pansarskytte så finns det alltså 25 platser dit under din period. Observera också att man på mönstringen, nästan, alltid bara blir preliminärt inskriven på en tjänsten du vill ha, du söker alltså tjänsten. Sedan i slutet av varje period så är det "survival of the fittest" som gäller och tjänsterna kommer gå till de med bäst resultat som sökt tjänsten. Inskriven för värnplikt blir du alltså först ett X antal veckor efter du mönstrat, om du överlever gallringen!

 

Sen så har jag uppfattat det som att om man har riktiga herkules resultat så kan man bli inskriven direkt alt. att man söker en tjänst som de verkar har problem att fylla.

 

Iaf så är det 'ungefär' så här det ser ut. Rätta mig gärna om jag har fel!! Men mitt svar på frågan är NEJ, det ska inte vara någon skillnad på att mönstra tidigt kontra sent på året.

 

Fan va alla verkar hitta balla funktioner på luckan.nu som inte jag hittar... ... ... ... :D

Edited by Hedin
Link to comment
Share on other sites

Vet inte om jag ska spä på med gammla fakta men detta kanske fortfarande sker?

 

Vi mönstrade "hela" skolan när jag gick flygmek.

Dvs 2-3klasser som gick Flygmek och cirka 60% av den praktiska studetiden gick åt att skruva på militära flygplan..

Eftersom dom fick dessa från Flygvapnet ;)

 

Iaf när vi väl får besked om var vi ska göra VPL eller tjaa deras förslag så är det som kockar, lastbilsförare mm..

Många av oss frågade såklart varför dom inte sätter oss på tjänster som stämmer överens med våran kompetens.

Svaret var då att dom har ett visst antal platser att tillsätta inom sin "region".

Dom flesta av dom platserna hade dom redan tillsatt fastän dom visste om busslasten med flygmekar under utbildning som alltid kom under våren. :lala:

 

Jag hade dock tur eftersom det var mönstringskontoret i boden som tillsatte min tjänst således kunde förättaren "rekommendera" mig till tjänsten flygmek och sedan gjorde boden en bedömning.

Via en jag känner så tyckte dom på mönstringskontoret där någonting i stil med "är dom helt puckade!?!?"

 

OBS!

Detta var 1991 så allt stämer nog inte med idag, men det skulle inte förvåna mig om det fortfarande förekommer. Deras kanpanj "rätt man på rätt plats" tjaa den körde dom just innan vi mönstrade :P

 

Sedan är det nog som någon annan säger, dom har fler platser på samtliga befattnigar om man kan vänta med att rycka in något år eller 2...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...