Jump to content

Identifiering av fordon


Vildmannen

Recommended Posts

Japp! Den lille "gröne" 6-hjulingen är en GMC CCKW-353 (kan även vara en 352, svårt att se) som även kallades för "Jimmy" eller Duze and a half (pga av lastvikten 2½-ton). Dessa användes av de allierade under andra världskriget. Denna modellen föregicks av en lastbil med lite mer civil-aktig hytt (med tilläggsbeteckningen COE, vilket står för Cab Over Engine). Dessa COE bilar gick främst till Frankrike och andra Europeiska allierade. Den modellen på bilden var "arbetshästen" i Allierade/NATO armér långt in på 50-60 talen. Fanns som både täckt och öppen hytt. Vanligast var vanligt stålflak men även tipp, verkstadsskåp, grävmaskin och annat monterades på dessa lastbilar. Ersattes i US Army utav "Multifuel-" lastbilarna, typ Kaizer, Jeep och International mfl.

 

Svenskarna köpte in en drös GMC som bla annat försågs med otroligt fula & kantiga hytter. Var vanliga i Kustartilleriet som ersättare till Volvo TVC. GMC ersattes i KA utav Scania "Myrsloken". Militär beteckning i Svenska försvaret var Ltgb m/46. Är dock lite osäker på "historien/fakta" i Svenska armén då den inte är lika intressant för mig.

 

Noterat på bilden är att de skydd som sitter för lyktorna är vända upp och ner.

 

Om det är du som fotat bilarna så kan jag tipsa dig om att... Skrapa försiktigt i färgen på motorhuvens sida mot vent. plåtarna så kan du få fram amerikanska arméns registreringsnummer.

 

PS. Den bilen som det står "Volvo Sugga?" liknar en tidigare Volvo (är varesig "Taxisugga eller Terrängsugga") eller kanske en Opel... "

 

Nöjd med svaret? :D

Edited by Lfskbat
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...