Jump to content

NBC-befäl alt signalspaningsplutonsbefäl, hjälp?


Guest sfiap

Recommended Posts

Guest sfiap

Hej!

Jag har mönstrat och fått tjänsten signalspaningsplutonsbefäl i flottan, på korvett, och jag ska ev extramönstra för NBC-befäl på SkyddsC i Umeå.

 

Vore jättekul att höra från folk som har erfarenheter om dessa tjänster om vad man får göra, civilt meritvärde, hur ni upplevde det, positivt/negativt etc etc.

 

Sedan undrar jag lite om extramönstringen till NBC-befäl, hur går den till? Vad brukar de kräva? Jag går nvnv (har en bit över 18 i medel), hade 8 i befälslämplighet, men "bara" 7 på inskrivningsprovet. Läste att man behöver bra betyg i fy/ma/bi/ke..hur bra betyg menar dem ungefär? `Brukar det räcka med vg eller måste man ha mvg i allt? Hur stora är chanserna att komma in?

 

..och, pb sis kontra nbc-befäl, vad ska man satsa på? :camo:

 

Jättetacksam för svar!

Link to comment
Share on other sites

Tjena Sfiap!

 

Jag lumpade som PBSIS för ett par några sedan. Jag upplevde värnplikten som förbannat kul, (även om det fanns tillfällen då det var förbannat tråkigt också). Allt som hade med signalspaningen att göra var hur roligt som helst. Ha klart för dig att mycket annat ingår i tjänsten också: vakta på natten, rengöring, putsa på fartyget i hamn mm.

 

Vpl inleds med rekrytutbildning och där ingår det mesta utom specialiseringen på SIS. Civilt lär man sig att rengöra noga :D , men en hel del nyttigheter också. Man får utbildningen och examen som kustskeppare osv. Kraven är tyvärr lite för låga för att det ska vara kul.

 

Därefter följer specialistutbildningen som är av hög kvalité. Mycket av utbildningen går till att lära känna ev motståndare/medspelare och deras fartyyg, flyg map kapacitet, vapensystem, radarsignaturer mm. Riktigt kul, civilt meritvärde: tveksamt. Man kan peka ut och berätta om de ryska svävare man ser under semestern i St P. Radarlära, samband osv.

 

PBSIS (en per korvett) sitter verkligen mitt i smeten när det händer något roligt (dvs när man övar krig). Du placeras i stridsledningen ombord och tjänstgör blandat inom stridledning (inkl radar/samband) och taktisk signalspaning. Tyvärr är det så kul att signalspana, att officerarna gärna gör det själva. Om man tar/får utrymme att göra det, är det verkligen kul. På många sätt är väl PBSIS en av de "stridsnära" tjänsterna ombord. Jag tyckte om det. Vill man jobba i tex maskin, kan man ju lika gärna göra det civilt och få pengar för det. Som PBSIS vet du ofta tidigt vad som är på gång.

 

Man lär ju sig massor om fartyg och sjömanstjänst. Det är oftast en bra stämning ombord, man kommer mycket nära officerarna. Grad spelar mindre roll än på många andra ställen i försvaret.

 

Var du nu hamnar är ju mest upp till dig, men blir du PBSIS kan jag bara gratulera. Har du andra frågor om den tjänsten, kan du skriva här så ska jag försöka svara. (Tycker att NBC låter himla kul med, fast stridis som jag är, skulle jag nog valt PBSIS om jag var i ditt ställe.)

 

Hoppas ngn NBC-are hittar den här tråden och ger sina erfarenheter.

 

MVH/ Passare

Link to comment
Share on other sites

Guest sfiap

Tack för ett uttömmande och bra svar! 8-/ Det är ju trots allt störst sannolikhet att jag hamnar i flottan, eftersom man måste extramönstra...

 

Hur som helst tycker att tjänsten verkar riktigt intressant (därför jag sökte just den), och känner några som gör/har gjort lumpen i flottan (bl a en som har varit signalspaningsplutonsbefäl) som är otroligt nöjda. Anledningen att jag sökte vpl var ju egentligen för att hamna i flottan och få vara på båt, och korvett verkar inte helt fel.

 

Så är man bara en pb sis per korvett? Då man går sjövakt, är man rorgängare och hela det köret också, eller sitter man bara i stridsledningscentralen, för visst ingår man som alla andra i ett vaktkvarter?

Hur lång är befattningsutbildningen? Lär man sig mycket radar och sådant också då eller är det bara att plugga på att identifiera fartyg etc?

 

Var du på 3:sjöstrid? Isåfall, hur var det där? Tänker på logementen, maten, stämning etc..

Link to comment
Share on other sites

Man är normalt bara en PB SIS per korvett. Jag låg på HMS Sundsvall som då tillhörde 2.ysflj, men som nu ingår i 4.sjöstrid. Jag tror att 3.sjöstrid numera kör Stockholms-, Göteborgs- och Visby-klass-korvetter. SIS-systemet är detsamma på alla tre typerna, men andra saker som vakter mm kan ju skilja sig lite.

 

Stödfartyg som HMS Visborg och HMS Carlskrona ska ju också ha sin SIS-personal, så man kan ju hamna där också (jag gjorde ett par IKSer som SIS-op motsv på Visborg). Det är roligare på korvett, satsa på att bli duktig på befattningsutbildningen, så blir du placerad på korvett (befälen kanske säger att placeringarna inte beror av prestationer på det sättet, men det är inte helt sant).

 

Du kommer som alla andra att ingå i ett vaktkvarter (troligen som förmannen för något av kvarteren, så du basar över detta och skriver vaktlistor mm). Du gör nog inte sådant som att sitta till rors utan sitter nästan uteslutande i SLC. Möjligheten finns att du får en del uppgifter som är kopplade till skyddet (bekämpning av brand, vatteninträngning mm. Ev men inte troligt som rökdykare).

 

Befattningsutbildningen är ca 3månader (det var ju ett par år sedan, men det borde vara samma). Där ingår även en hel del radarlära och massor annat som är riktigt kul.

 

Kan tyvärr inte säga ngt om stämningen på 3:e. Det beror nog mer på fartyg än flottilj. Hoppas du får bra chefer, det spelar stor roll när man sitter som enda vpl på en tjänst. Man har ju liksom bara officerarna kring sig. Jag har upplevt hela skalan av chefer ombord: från riktiga vrak till riktiga guldkillar (med en tydlig övervikt åt guldkillar!).

 

Fair winds and a following sea / Passare

 

(numera mer :rockon: / :camo: än ,O )

Edited by Passare
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...