Jump to content

Drag och lastfordon till koket


Recommended Posts

Hej!

Jag har en fundering.

Hur är det tänkt att kokgrp skall förflytta sig med all mtrl, livsm och kokvagnen?

I utrustningslistan så finns det inget sådant fordon uppsatt. Enl u-listan så står det traktorkok men ingen traktor.

På ett komp i HV så har vi MC och persbil på sin höjd. Någon som kan komma med tips och idéer.

Som orientering så finns jag och verkar i Norrland.

Link to post
Share on other sites
På mitt Hvkomp så finns traktorn ....

Du får sparka uppåt så traktorn kommer fram tex på en Batrapport .

Men nu är det så att få fram en traktor med militär koppling för militärt släp inte är alldeles så lätt att fixa.

Dessutom är det så att vi här uppe i den väglösa terrängens hemland behöver ha Bv. Drag- fordonet måste kunna lasta allt det kokgrp behöver.

Under den tid jag jobbade som Yoff på brigaden så hade kokgrp ett eget fordon enbart vikt för gruppens specifika ändamål.

Link to post
Share on other sites

Nog inte fastställt, men detta kan bli så på grund av Lottornas oförmåga att fylla 'sina' slottar. Organsiatoriskt så finns det inget dragfordon, ännu en av många missar i HV efter 2004. Jag förordar BV206 alternativt lastbilskok, traktorvarianten är kass.

Link to post
Share on other sites
Ska inte kokgrp bort från kompanier och samlas i bataljonerna?

 

Koket är fortfarande placerat på kompanierna, dock utan lämpligt fordon, TOEM ska uppdateras i år så vi får väll se om det kommer till någon traktor eller motsvarande.

Bataljon stab har inget eget kok och får således snylta på kompaniernas resurser eller beställa från lokala restaurangen..

Link to post
Share on other sites

Ska inte kokgrp bort från kompanier och samlas i bataljonerna?

 

Koket är fortfarande placerat på kompanierna, dock utan lämpligt fordon, TOEM ska uppdateras i år så vi får väll se om det kommer till någon traktor eller motsvarande.

Bataljon stab har inget eget kok och får således snylta på kompaniernas resurser eller beställa från lokala restaurangen..

 

Det senaste jag hörde var att koken skulle bli placerade på batnivå och ha kok-containrar. Allt för att bl.a. underlätta logistik osv. Men jag kanske ligger lite för långt framme jmf med hur det är idg :=o

Link to post
Share on other sites

vad jag själv har för erfarenheter av kok på hjul är det att fördra med koket monterat antingen en TGB30 alt. en vanlig lastbil. vet att dom som hade kokcontainrar hade 10ggr mer arbete med att sätta upp och få igång skiten.

containrar har den stora nackdelen att dom inte gå att placera i grovare terräng än en grusplan, vilket är direkt olämpligt.

Edited by NordicFear
Link to post
Share on other sites
På ett komp i HV så har vi MC och persbil på sin höjd. Någon som kan komma med tips och idéer.

 

Svetsa omedelbart ihop de prylar som krävs för att dra koket med en slumpmässig civil traktor. Se till att det görs av en duktig smed så det håller. Göm sedan prylarna i något hörn där de kan plockas fram snabbt om behovet blir akut.

 

När ni sedan har lyckats med de andra bättre tipsen kan ni skippa skrotet då det är en dålig lösning på problemet.

Link to post
Share on other sites
vad jag själv har för erfarenheter av kok på hjul är det att fördra med koket monterat antingen en TGB30 alt. en vanlig lastbil. vet att dom som hade kokcontainrar hade 10ggr mer arbete med att sätta upp och få igång skiten.

containrar har den stora nackdelen att dom inte gå att placera i grovare terräng än en grusplan, vilket är direkt omlämpligt.

Jag var i Skövde för 2 år sedan på utbildning när det gäller containerkoket. Där sas det att kockarna inte skall vara längst fram, och att dessa enbart skall syssla med sin huvudtjänst vilket är bra. Dessutom så är containern en bra plattform att använda som batkok och att använda för stöd till civila samhället.

Men det kräver sitt folk. 10 st (2+8) d.v.s. 2 arbetslag. Dessa måste också vara utbildade för att sköta ett 70 kva elverk.

Med det menas att man skall kunna laga mat dygnet om och på det sättet också kunna ha en god uthållighet på kokpersonalen.

När det gäller grupperingen så skall koket stå så långt bak som möjligt för att kunna få livsmedelsleveranser och kunna arbeta ostört.

 

På ett komp i HV så har vi MC och persbil på sin höjd. Någon som kan komma med tips och idéer.

 

Svetsa omedelbart ihop de prylar som krävs för att dra koket med en slumpmässig civil traktor. Se till att det görs av en duktig smed så det håller. Göm sedan prylarna i något hörn där de kan plockas fram snabbt om behovet blir akut.

 

När ni sedan har lyckats med de andra bättre tipsen kan ni skippa skrotet då det är en dålig lösning på problemet.

Varför är det så att HV alltid ska uppfinna hjulet som har funnits i mer än 5000 år?

Link to post
Share on other sites
Varför är det så att HV alltid ska uppfinna hjulet som har funnits i mer än 5000 år?

 

Vad skall man annars göra när man bara får ett nav och ett krav på att kunna rulla?

 

Att ha ett rejält modernt kok organiserat och övat för att kunna arbeta kontinuerligt är givetvis utmärkt.

 

Om jag skulle önska skulle jag inte önska mig något kok alls för vardagsbestyren långt ned i HV organisationen utan konserver, frystorkat, knäckebröd, räkosttuber osv och välspridd förmåga att koka vatten. Detta är troligtvis en synnerligen impopulär tanke då det är gott och populärt med färsklagad mat men tråkig mat krånglar inte när det är bråttom och rörigt.

 

Sedan skulle jag vilja ha en rejäl central kokförmåga övad för att försörja en bataljon eller 500 flyktingar under lång tid, helst båda delarna på samma gång.

 

Min våta dröm är egentligen en civilförsvarsförmåga som kan göra korv av alla sorters husdjur från gris och uppåt, gott om mobila kraftverk för att driva pizzerior som redan finns överallt och beredskapslager med matolja, socker, vitaminer och spannmål inklusive kvarnar för fullkornsmjöl så det går att hålla riktigt stora mängder människor från att svälta om saker går fullständigt åt skogen. Kanske även potatis och en del annat som är skörare att lagra men billigt. Beredskapsvaror med utgånget datum mal man sedan ned till biobränslen i etanolfabriker eller biogasfabriker så den ordinarie livsmedelsmarknaden inte störs eller folk prackas på halvunkna produkter. Sedan kan HV vid behov låna kok osv från en rejäl civilförsvarsorganisation dimensionerad för att ta emot en flyktigström motsvarande 10% av befolkningen från en kärnvapenterroriserad stad i norden eller ett krig i baltikum. Men det är som sagt var bara en våt dröm som har att göra med var man borde ha en rejäl nödförsörjningsförmåga. Detta kunde föresten ha byggts upp med materiel och personal från det skrotade invasionsförsvaret.

Link to post
Share on other sites

Varför är det så att HV alltid ska uppfinna hjulet som har funnits i mer än 5000 år?

 

Vad skall man annars göra när man bara får ett nav och ett krav på att kunna rulla?

 

Att ha ett rejält modernt kok organiserat och övat för att kunna arbeta kontinuerligt är givetvis utmärkt.

 

Om jag skulle önska skulle jag inte önska mig något kok alls för vardagsbestyren långt ned i HV organisationen utan konserver, frystorkat, knäckebröd, räkosttuber osv och välspridd förmåga att koka vatten. Detta är troligtvis en synnerligen impopulär tanke då det är gott och populärt med färsklagad mat men tråkig mat krånglar inte när det är bråttom och rörigt.

 

Sedan skulle jag vilja ha en rejäl central kokförmåga övad för att försörja en bataljon eller 500 flyktingar under lång tid, helst båda delarna på samma gång.

 

Min våta dröm är egentligen en civilförsvarsförmåga som kan göra korv av alla sorters husdjur från gris och uppåt, gott om mobila kraftverk för att driva pizzerior som redan finns överallt och beredskapslager med matolja, socker, vitaminer och spannmål inklusive kvarnar för fullkornsmjöl så det går att hålla riktigt stora mängder människor från att svälta om saker går fullständigt åt skogen. Kanske även potatis och en del annat som är skörare att lagra men billigt. Beredskapsvaror med utgånget datum mal man sedan ned till biobränslen i etanolfabriker eller biogasfabriker så den ordinarie livsmedelsmarknaden inte störs eller folk prackas på halvunkna produkter. Sedan kan HV vid behov låna kok osv från en rejäl civilförsvarsorganisation dimensionerad för att ta emot en flyktigström motsvarande 10% av befolkningen från en kärnvapenterroriserad stad i norden eller ett krig i baltikum. Men det är som sagt var bara en våt dröm som har att göra med var man borde ha en rejäl nödförsörjningsförmåga. Detta kunde föresten ha byggts upp med materiel och personal från det skrotade invasionsförsvaret.

Var det detta ni fick lära er i Kungl. Flygvapnet???

Link to post
Share on other sites
Har inget kok på mitt kompani idag. Och oj oj oj vad det äter budget att ta maten från MR K-ÄNGEN.

Fältransonerna (eller vad de där gröna påsarna nu heter) kostar väl en del?

 

[gnäll]

Dessutom så var de vi fick på batövningen felmärkta. Det stod kyckling curry på påsen, men kan svära på att det var korv stroganoff innuti.

[/gnäll]

;)

Link to post
Share on other sites
Var det detta ni fick lära er i Kungl. Flygvapnet???

 

Det vi fick var en kortkurs i att skjuta k-pist, ta på skyddsmask och bo i tält strax över malajnivå. Det följdes för egen del av en längre utbildning i hur man servar Viggenplan och ett halvårs tjänst med enklare flygplansunderhåll, skicka och ta emot flygplan. Jag passade som en sexkantig pinne i ett runt hål och hade nog fått frisedel om jag inte hade haft motivation att försöka göra något trotts att jag inte passade speciellt bra i den gröna världen. Krigsplaceringen vart som assistent till kompanichefen för klargörningen av flygplanen och jag var med om en KFÖ med en nyomorganisera komplett bas-90 bas. Det var en omtumlande upplevelse där jag 1/3 del av tiden i princip kunde promenera in i en dörr medan jag funderade på vad som hände, hur det funkade och hur det borde vara för att se om det var så det var. Tyvärr vart det ingen mer KFÖ utan nedläggning. Koket fungerade bra under KFÖ:n och jag har för mig att vi hittade en civilt övercertifierad tankbilsförare bland kockarna som vi snodde till flygplansklargörningen. Jag har ingen aning om var koket utbidlades, skulle gissa på något armeregemente som för luftvärnet.

 

Sedan har jag en irriterande tendens att svara på retoriska frågor.

 

I HV har jag jämfört mina krigsmannaförmågor och kommit fram till att de är små och jag har mycket tunn utbildning för skyttesoldatstjänst, troligtvis når jag aldrig en nivå i närheten av medel soldf hemvärnssoldaten. Om ett halvår är jag förhoppningsvis en färdig kugge i en stödfunktion så ni får lite nytta av mig, en vill mycket men kan lite.

 

Det jag har hunnit få enstaka mätpunkter på inom diskusionens ämne är mina medsoldaters ambitionsnivå för att ta med livsmedel i packningen (låg), hur fort ett välorganiserat kok får ut mat när inget strular(ett par timmar är ingen försening), några enstaka exempel på förseningsreaktion (gnäll), att maten är god och vad som händer när man sprider bataljonen över 1,5 landskap så transporttid och strul gör frukosten till lunch, lunchen till middag och IP köper pizza på kvällen. Min personliga slutsats är att fylla en ficka med billiga chokladgodisblock för egen förbrukning och att bjuda de som verkar hungrigast eller med lägst blodsocker.

 

Jag är absolut ingen expert på underhållstjänst, jag har bara som läggning och hobby att vara en hyfsat logisk åsiktsmaskin. Mycket skojigare än att titta på TV och kan kanske tom vara till lite nytta.

 

I detta ärende har jag grundåsikterna:

 

1. Jag vill ha fungerande HV nu, överallt, och skall det ta sådan tid? Helst med utrustning, ordrar och klosstänkande uppifrån men kommer det inte i dag improvisera tills det kommer.

 

2. Hellre lite och enkel mat nära i rum och tid och mycket bättre långt bort i rum och tid från en plats där förmågan samlas än ett mellanting som strular och som det saknas folk för att bemanna.

 

3. Jag älskar lagrad försvarsförmåga, civil som militär. Ge mig en anledning och jag drömmer mig bort till hur kalla kriget organisationen som imponerar mer på mig år för år borde ha förvaltats i stället för att förslummas för fel syften och sedan akutskrotas.

Link to post
Share on other sites

Bat jag har tillhört har sagt att soldaterna ute vid objekten kan räkna med ett varmt mål mat/dygn från koket. Övrig mat får de tillaga själva i troppkök, enmanskök etc. I samband med att den varma maten kommer ut kommer även en hel del "kall" mat ut i form av frystorkat, konserver etc.

 

En princip som jag tror mer och mer på är att ha koken centralt grupperade på bat-nivå. Och på plutonsnivå finns troppkök & enmanskök.

Link to post
Share on other sites
Bat jag har tillhört har sagt att soldaterna ute vid objekten kan räkna med ett varmt mål mat/dygn från koket. Övrig mat får de tillaga själva i troppkök, enmanskök etc. I samband med att den varma maten kommer ut kommer även en hel del "kall" mat ut i form av frystorkat, konserver etc.

 

En princip som jag tror mer och mer på är att ha koken centralt grupperade på bat-nivå. Och på plutonsnivå finns troppkök & enmanskök.

Hm ett mål lagat mat / dygn :banghead:

 

Se på geografin över tex Västerbotten tre bataljoner ska vi då ha tre bataljonskok igång så är det förmodligen bara bataljonsstaben som kommer att få mat (eller den enhet som råkar befinna sig närmast koket) tex 612 bataljon grupperar koket i Gunnarn (FLPL) vi ska ha ett kompani som skyddar gränsen mot Norge grupperat i Hemavan. Då är det bara 19 mil enkel resa som skiljer dem åt. då blir det att stanna i Strömsund och slänga maten för då är den kall :( så att räkna med ett mål mat/ dygn kanske funkar i södra Sverige men inte i Västerbotten.

 

Bättre då att nyttja ortens lokala resurser till det inte funkar längre och då har man tid på sig att lösa inte bara den materiella biten utan också den personella. Varför inte erbjuda personalen i skolköket att jobba på militära koket? kanske är en funkis lösning. Dessutom så är inte HV ett mobilt förband i den omfattningen att det kommer att behövas omgrupperingar varje dygn.

Link to post
Share on other sites

Bat jag har tillhört har sagt att soldaterna ute vid objekten kan räkna med ett varmt mål mat/dygn från koket. Övrig mat får de tillaga själva i troppkök, enmanskök etc. I samband med att den varma maten kommer ut kommer även en hel del "kall" mat ut i form av frystorkat, konserver etc.

 

En princip som jag tror mer och mer på är att ha koken centralt grupperade på bat-nivå. Och på plutonsnivå finns troppkök & enmanskök.

Hm ett mål lagat mat / dygn :D

 

Se på geografin över tex Västerbotten tre bataljoner ska vi då ha tre bataljonskok igång så är det förmodligen bara bataljonsstaben som kommer att få mat (eller den enhet som råkar befinna sig närmast koket) tex 612 bataljon grupperar koket i Gunnarn (FLPL) vi ska ha ett kompani som skyddar gränsen mot Norge grupperat i Hemavan. Då är det bara 19 mil enkel resa som skiljer dem åt. då blir det att stanna i Strömsund och slänga maten för då är den kall :( så att räkna med ett mål mat/ dygn kanske funkar i södra Sverige men inte i Västerbotten.

 

Bättre då att nyttja ortens lokala resurser till det inte funkar längre och då har man tid på sig att lösa inte bara den materiella biten utan också den personella. Varför inte erbjuda personalen i skolköket att jobba på militära koket? kanske är en funkis lösning. Dessutom så är inte HV ett mobilt förband i den omfattningen att det kommer att behövas omgrupperingar varje dygn.

:banghead: Jag håller helt med i vissa stycken II63. Men man skall sträva efter färdiglagad näringsriktig kost så långt detta är möjligt då detta krävs för att upprätthålla uthålligheten.

Link to post
Share on other sites

Äh, bara se till att ge oss gott om CV9030 portioner och ett Kök 10/s, eller vad det heter, + en dunk fotogen så klarar vi oss oavsett var i Sverige vi befinner oss.

 

(Under övningarna kommer det iallafall att vara avsevärt mer funkis än Batkoket i Helsingborg...)

 

 

Edit: tillägg länkar

Edited by 709
Link to post
Share on other sites
Äh, bara se till att ge oss gott om CV9030 portioner och ett Kök 10/s, eller vad det heter, + en dunk fotogen så klarar vi oss oavsett var i Sverige vi befinner oss.

 

(Under övningarna kommer det iallafall att vara avsevärt mer funkis än Batkoket i Helsingborg...)

 

 

Edit: tillägg länkar

Din erfarenhet av UH-tj är väl inte så lång antar jag.

Drytec är nog bra, men lagad mat av färskvaror är mycket bättre för magen.

Dessutom så är det så att troppkök 10 enbart är till för 10 man.

 

Var det detta ni fick lära er i Kungl. Flygvapnet???

 

Det vi fick var en kortkurs i att skjuta k-pist, ta på skyddsmask och bo i tält strax över malajnivå. Det följdes för egen del av en längre utbildning i hur man servar Viggenplan och ett halvårs tjänst med enklare flygplansunderhåll, skicka och ta emot flygplan. Jag passade som en sexkantig pinne i ett runt hål och hade nog fått frisedel om jag inte hade haft motivation att försöka göra något trotts att jag inte passade speciellt bra i den gröna världen. Krigsplaceringen vart som assistent till kompanichefen för klargörningen av flygplanen och jag var med om en KFÖ med en nyomorganisera komplett bas-90 bas. Det var en omtumlande upplevelse där jag 1/3 del av tiden i princip kunde promenera in i en dörr medan jag funderade på vad som hände, hur det funkade och hur det borde vara för att se om det var så det var. Tyvärr vart det ingen mer KFÖ utan nedläggning. Koket fungerade bra under KFÖ:n och jag har för mig att vi hittade en civilt övercertifierad tankbilsförare bland kockarna som vi snodde till flygplansklargörningen. Jag har ingen aning om var koket utbidlades, skulle gissa på något armeregemente som för luftvärnet.

 

Sedan har jag en irriterande tendens att svara på retoriska frågor.

 

I HV har jag jämfört mina krigsmannaförmågor och kommit fram till att de är små och jag har mycket tunn utbildning för skyttesoldatstjänst, troligtvis når jag aldrig en nivå i närheten av medel soldf hemvärnssoldaten. Om ett halvår är jag förhoppningsvis en färdig kugge i en stödfunktion så ni får lite nytta av mig, en vill mycket men kan lite.

 

Det jag har hunnit få enstaka mätpunkter på inom diskusionens ämne är mina medsoldaters ambitionsnivå för att ta med livsmedel i packningen (låg), hur fort ett välorganiserat kok får ut mat när inget strular(ett par timmar är ingen försening), några enstaka exempel på förseningsreaktion (gnäll), att maten är god och vad som händer när man sprider bataljonen över 1,5 landskap så transporttid och strul gör frukosten till lunch, lunchen till middag och IP köper pizza på kvällen. Min personliga slutsats är att fylla en ficka med billiga chokladgodisblock för egen förbrukning och att bjuda de som verkar hungrigast eller med lägst blodsocker.

 

Jag är absolut ingen expert på underhållstjänst, jag har bara som läggning och hobby att vara en hyfsat logisk åsiktsmaskin. Mycket skojigare än att titta på TV och kan kanske tom vara till lite nytta.

 

I detta ärende har jag grundåsikterna:

 

1. Jag vill ha fungerande HV nu, överallt, och skall det ta sådan tid? Helst med utrustning, ordrar och klosstänkande uppifrån men kommer det inte i dag improvisera tills det kommer.

 

2. Hellre lite och enkel mat nära i rum och tid och mycket bättre långt bort i rum och tid från en plats där förmågan samlas än ett mellanting som strular och som det saknas folk för att bemanna.

 

3. Jag älskar lagrad försvarsförmåga, civil som militär. Ge mig en anledning och jag drömmer mig bort till hur kalla kriget organisationen som imponerar mer på mig år för år borde ha förvaltats i stället för att förslummas för fel syften och sedan akutskrotas.

Vilken stödfunktion?

Edited by Bumpakvm
Link to post
Share on other sites
Äh, bara se till att ge oss gott om CV9030 portioner och ett Kök 10/s, eller vad det heter, + en dunk fotogen så klarar vi oss oavsett var i Sverige vi befinner oss.

 

(Under övningarna kommer det iallafall att vara avsevärt mer funkis än Batkoket i Helsingborg...)

 

 

Edit: tillägg länkar

 

 

Riktigt lagad mat är en betydligt mer stridshöjande faktor än vad frystorkat.

Hur sugen är du på att käkafrystorkat i 3ggr om dan i ett år. En/två veckor funkar men sen börjar det trytta med suget efter frystorkat

Link to post
Share on other sites

Äh, bara se till att ge oss gott om CV9030 portioner och ett Kök 10/s, eller vad det heter, + en dunk fotogen så klarar vi oss oavsett var i Sverige vi befinner oss.

 

(Under övningarna kommer det iallafall att vara avsevärt mer funkis än Batkoket i Helsingborg...)

 

 

Edit: tillägg länkar

 

 

Riktigt lagad mat är en betydligt mer stridshöjande faktor än vad frystorkat.

Hur sugen är du på att käkafrystorkat i 3ggr om dan i ett år. En/två veckor funkar men sen börjar det trytta med suget efter frystorkat

Äntligen någon som förstår kok & livsmtjänstens filosofi.

 

Har inget kok på mitt kompani idag. Och oj oj oj vad det äter budget att ta maten från MR K-ÄNGEN.

Fältransonerna (eller vad de där gröna påsarna nu heter) kostar väl en del?

 

[gnäll]

Dessutom så var de vi fick på batövningen felmärkta. Det stod kyckling curry på påsen, men kan svära på att det var korv stroganoff innuti.

[/gnäll]

;)

Det är mycket riktigt så att drytecen är dyr. Den kostar om jag inte kommer ihåg fel ca. 250 kr/p/dygn. ,O

Link to post
Share on other sites

@bumpaqm

Din erfarenhet av UH-tj är väl inte så lång antar jag.

Drytec är nog bra, men lagad mat av färskvaror är mycket bättre för magen.

Dessutom så är det så att troppkök 10 enbart är till för 10 man.

 

Kan inte få "bra för magen" ur tankarna. Säg någon militärmat som är "bra för magen".

Dessutom är det så att troppkök 10 enbart är till för .... det kokar iallafall vatten till avsevärt fler än 10, så två stycken räcker till en pluton med frystorkat.

Min erfarenhet är inte lång, bara styvt 10 år i Hv. Räcker för mig.

 

 

Riktigt lagad mat är en betydligt mer stridshöjande faktor än vad frystorkat.

Hur sugen är du på att käkafrystorkat i 3ggr om dan i ett år. En/två veckor funkar men sen börjar det trytta med suget efter frystorkat

 

Så kriget ska vara i ett år? Hmm. Visst, möjligt, men inte troligt.

Link to post
Share on other sites
Min erfarenhet är inte lång, bara styvt 10 år i Hv. Räcker för mig.

Och under de tio åren har du käkat frystorkat tio dagar i sträck hur många gånger då?

Link to post
Share on other sites
@bumpaqm

Din erfarenhet av UH-tj är väl inte så lång antar jag.

Drytec är nog bra, men lagad mat av färskvaror är mycket bättre för magen.

Dessutom så är det så att troppkök 10 enbart är till för 10 man.

 

Kan inte få "bra för magen" ur tankarna. Säg någon militärmat som är "bra för magen".

Dessutom är det så att troppkök 10 enbart är till för .... det kokar iallafall vatten till avsevärt fler än 10, så två stycken räcker till en pluton med frystorkat.

Min erfarenhet är inte lång, bara styvt 10 år i Hv. Räcker för mig.

 

 

Riktigt lagad mat är en betydligt mer stridshöjande faktor än vad frystorkat.

Hur sugen är du på att käkafrystorkat i 3ggr om dan i ett år. En/två veckor funkar men sen börjar det trytta med suget efter frystorkat

 

Så kriget ska vara i ett år? Hmm. Visst, möjligt, men inte troligt.

@nordicFear: Kan nog inte hålla med dig mer vet av egen erfarenhet att efter 5 veckor med dryteck så mår magen urk

 

@709 Har du ätit dryteck någon längre tid än en vecka? det funkar ett tag men sen blir man less som f*n på dessa gröna förpackningar. Tacka vet jag lagad mat i fält då detta är mycket bättre för det allmänna välbefinnandet. finns det lagad mat så äter man det och inte dryteck.

/II63

Link to post
Share on other sites

@bumpaqm

Din erfarenhet av UH-tj är väl inte så lång antar jag.

Drytec är nog bra, men lagad mat av färskvaror är mycket bättre för magen.

Dessutom så är det så att troppkök 10 enbart är till för 10 man.

 

Kan inte få "bra för magen" ur tankarna. Säg någon militärmat som är "bra för magen".

Dessutom är det så att troppkök 10 enbart är till för .... det kokar iallafall vatten till avsevärt fler än 10, så två stycken räcker till en pluton med frystorkat.

Min erfarenhet är inte lång, bara styvt 10 år i Hv. Räcker för mig.

 

 

Riktigt lagad mat är en betydligt mer stridshöjande faktor än vad frystorkat.

Hur sugen är du på att käkafrystorkat i 3ggr om dan i ett år. En/två veckor funkar men sen börjar det trytta med suget efter frystorkat

 

Så kriget ska vara i ett år? Hmm. Visst, möjligt, men inte troligt.

@nordicFear: Kan nog inte hålla med dig mer vet av egen erfarenhet att efter 5 veckor med dryteck så mår magen urk

 

@709 Har du ätit dryteck någon längre tid än en vecka? det funkar ett tag men sen blir man less som f*n på dessa gröna förpackningar. Tacka vet jag lagad mat i fält då detta är mycket bättre för det allmänna välbefinnandet. finns det lagad mat så äter man det och inte dryteck.

/II63

Frystorkat eller konserver kan nog vara praktiskt att ta till om det inte finns mat lagat på färskvaror. Men strävan måste alltid vara från underhållets sida att fixa lagad ordentlig mat.

Link to post
Share on other sites

Vad jobbigt det kan bli ibland.

 

Kolla mitt inlägg nr 22, se den glada gubben, läs första ordet "Äh", samt se det i kontentan att Batkoket häromkring inte funkar.

 

Ur ren "jag vill ha varm mat, nu" så är rations funkis.

 

Jag vill också ha färsk mat.

 

Men försvaret verkar ju inte bry sig om det. Läs första inlägget i tråden:

...

Hur är det tänkt att kokgrp skall förflytta sig med all mtrl, livsm och kokvagnen?

I utrustningslistan så finns det inget sådant fordon uppsatt. Enl u-listan så står det traktorkok men ingen traktor.

På ett komp i HV så har vi MC och persbil på sin höjd. Någon som kan komma med tips och idéer.

Som orientering så finns jag och verkar i Norrland.

...

 

och svaren därpå: svetsa själv...

 

FM vill att vi ska, men ger oss inte medlen.

 

/Hejdå

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...