Jump to content

Reenactment


Patrik78

Recommended Posts

Hej!

 

Jag sprang i förra veckan på sidor som beskrev verksamheten hos olika reenactment föreningar, nog vet jag att sådant görs men jag blev överraskad av hur noga och detaljerat de genomförde detta. Reenactment som jag tolkar det är ett försök att återskapa historiska händelser med så mycket genuin utrustning som möjligt, även tidsenlig taktik, fordon osv.

 

http://www.ironage.demon.co.uk/brigantia/

 

http://reenactor.info.se/

 

http://www.espritdecorps.usmchq.com/

 

Mitt första intryck var att detta verkade otroligt intressant. Men vad jag nu förstår så finns det också de som anser att detta är vansinne, dvs att återspela krig bara är dumt och kan verka för att glorifiera strider och lidande.

 

Jag själv skriver under vilken dag i veckan som helst på att krig är ett elände och dödande är meningslöst. Men är detta synonymt med att glorifiera krig eller är det att betrakta som ett steg ytterligare för de historiskt intresserade?

 

Vad tycker NI? :Malaj:

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det verkar vara ett fasligt gitande o ganska dyrt. Måste kosta en slant med alla vapen o fordon både i inköp och underhåll. Får man igen lite pengar i form av ersättning för uppvisningar eller medverkan vid film/tv-inspelningar så är det iofs bra, men det täcker säkert inte den faktiska kostnaden. De som valt att reacta napoleonkrigen lägger ut ganska stora summor tydligen. Såg en gång ett reportage där de som klätt ut sig till kyrassiärer berättade vad de lagt ned på utrustning och häst mm. Inga småsummor precis.

 

Jag tycker nog inte att det är fråga om att idealisera krig och elände. Snarare att hålla liv i ett historiskt minne genom att för sig själv och andra förevisa hur det kan ha sett ut och gått till. En intressant hobby, förvisso, men inget för mig.

Link to comment
Share on other sites

Jovisst verkar det vara dyrt, lite beroende på vilken nivå som hålls samt tidsperiod så kan ett "starter-kit" ligga på ca 10.000, tja efter vad jag läst hittills. Och då talar vi personlig utrustning.. fordon, hästar.. gräva värn osv tar ytterligare resurser i anspråk. Det tar upp hela ens liv så att säga.

 

Tack för dina funderingar. :Malaj:

Link to comment
Share on other sites

Visst är det dyrt om man ska köpa all sin utrustning själv, men de reenaktare jag känner är duktiga hantverkare och har ett jäkligt bra kontaktnät, med andra ord så är det en hel del byteshandel, t.ex om du smider ett svärd åt mig så syr jag en 1400-tals kostym år dig.

 

Hade jag själv haft tid till ännu en hobby så hade jag börjat själv. Det är oftast trevligt folk med ett stort historiskt intresse som håller på med det, och har man tur så tar de med en kanon eller två till midsommarfesten. :worthy:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...