Jump to content

ICE -In case of emergency


Baan

Recommended Posts

Saxat från ett annat forum, intressant idé helt enkelt, och om det blir tillräcklig spridning säkerligen väldigt användbart.

 

"Läste följande på http://peko.se/blogg/2006/05/02/radd...t-liv-med-ice/

 

Och tycket det var vettigt!

 

Ett snabbt sätt för räddnings/sjukvårdspersonal att i händelse av olyckshändelse/akut sjukdom komma i kontakt med anhöriga är att söka i den nödställdes telefonbok. I takt med att telefonböckerna ökar i omfång, blir det allt svårare för räddningspersonalen att snabbt finna rätt nummer.

 

För att underlätta sökningen föreslog en frustrerad ambulanssjukvårdare i Storbritannien följande enkla lösning: lägg in nummer till närmast anhörig i mobiltelefonen under rubriken ICE (In Case of mergency). Förslaget håller nu på att bli standard genom att det snabbt sprider sig över världen.

 

Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm:

Om du hittas akut sjuk eller skadad kan ett telefonnummer med bokstavskombination ICE i din mobils telefonbok få avgörande betydelse. ICE står för In case of emergency. Idén kommer från en mbulanssjukvårdare vid East Anglian Ambulance, som tröttnat på att leta efter anhörigas telefonnummer. I telefonboken i sin mobiltelefon lägger man in kontaktpersonen “ICE” och numret till någon nära anhörig som behöver nås när man själv råkat ut för något och inte är kontaktbar.

 

Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Det är också viktigt att man informerar den eller de personer som lagts in som kontaktpersoner. - På så vis kan räddningspersonalen snabbt nå närmast anhörig och få viktiga besked om medicinering eller om man lider av någon sjukdom, säger Anders Klarström, central presstalesman vid SOS Alarm.

- Numren har sedan dess fått spridning både i Storbritannien och USA, och Klarström tror på ett ökat användande i Sverige. Det är smart och enkelt och kostar ingenting. Se det som att du har en försäkring som du i bästa fall aldrig behöver utnyttja men händer något allvarligt har du förberett dig för att öka din trygghet, säger han.

 

- Skicka gärna informationen vidare till andra så att den sprids i hela Sverige, hälsar Anders Klarström, som gör vad han kan för att få ut budskapet via media.

 

Att informationen är korrekt och internationellt gångbar kan du själv bekräfta med ett besök på bifogade länkar (eller med en sökning på “In case of emergency” på Google):

"

Link to comment
Share on other sites

Min sambo arbetar på Telenors nummerupplysning och där har deras arbetsledare sagt åt dem att programmera in ICE-nummer i sina mobiler. Själv har jag inte kommit till skott än men det är å andra sidan gjort på ett kick.

 

Kan även nämna att ICE-nummer fick ett rejält uppsving i England efter bomberna i Londons kollektivtrafik förra året.

Link to comment
Share on other sites

Bra grej!

Har knappat in mina uppgifter.

 

Kom att tänka på att det hade varit käckt om det i min telefon hade funnits en allokerad minnesplats för just sådana uppgifter som tex kost ,sjukdomar o ev medicineringar etc.

 

Med tanke på att min mobil idag är som en utväxt på min hjärna med en massa info, kalenderuppgifter och påminnelser etc så är den i stort sett alltid med mig.

Link to comment
Share on other sites

Räcker det inte om man har namn som, Mamma, Pappa, älsklingen osv osv som de flesta har i telefonboken som representerar sina anhöriga? :baskerFN:

 

 

Till viss del, men allt som underlättar är bra och går fort, preussiskt och enhetligt vettu ;) . Och om du råkar ut för en olycka i tyskland vet räddningstjänsten inte vad "älsklingen" är. Internationell standard är väl tanken bakom.

 

Haft tre ICE-nummer på telefonen sedan februari. Smart, enkelt, "varför kom inte jag på det" grej så att säga ;)

Link to comment
Share on other sites

Räcker det inte om man har namn som, Mamma, Pappa, älsklingen osv osv som de flesta har i telefonboken som representerar sina anhöriga? :baskerFN:

 

Kan ju vara lite si och så med svenskan i te.x Grekland...

Link to comment
Share on other sites

Kan ju vara lite si och så med svenskan i te.x Grekland...

 

Som halvgrek kan jag nog ganska lugnt på stå att folk i Grekland med största säkerhet hade förstått ord som mamma och pappa eftersom det heter "mama" och "baba" på grekiska. "Älsklingen", "syrran", "farmor" och liknande hade nog varit desto svårare.

 

Men om ICE blir standard är det desto bättre.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...