Jump to content

Ny försvarsminister


KattenJansson

Recommended Posts

Jaha.

 

Då får jag väl säga namnet på våran nya försvarsminister... *trumvirvlar* Tadaa... Lena Hjelm-Wallén.

 

Och hon går in för sitt arbete dessutom. "Jag har tänkta att sitta här så kort tid som möjligt då jag tänkt att sluta med politiken" kul med det uppvisade intresset Lena. Jätte kul, verkligen.

 

Finns inget roligare än politiker som tar sitt jobb med stort allvar.

 

Hjäääälp... Nu springer jag till skogs å skäms.

Link to comment
Share on other sites

Lite märkligt blir det om det inte är tillåtet att diskutera personenen som leder Försvarsdepartementet. Innebär reglerna att man inte får diskutera försvarspolitik överhuvudtaget, eller? Jag har tolkat reglerna som att det är ideologiska diskussioner, partipolitik osv. som inte är tillåtna.

 

Om det skulle vara mot reglerna att diskutera den nya försvarsministern så borde det också vara mot reglerna att diskutera alla högre befälstillsättningar då även de är politiska tillsättningar.

 

 

Se detta som en organisatorisk diskussion och inte en politiskt.

Link to comment
Share on other sites

Som ni ser har vi inte ingripit i denna tråden.

Min personliga uppfattning är som du säger Haegg att lite försvarspolitik måste kunna diskuteras.

 

Problemet med politiska trådar är att dom ofta skenar iväg och övergår i smutskastning etc.

 

The Swede

BLÅGUL

Link to comment
Share on other sites

Ok, nu när klartecken från blågul föreligger fortsätter jag.

 

Precis som VC_90 skriver så ska man nog se detta val som en tillfällig lösning. Lena Hjelm-Wallén har sagt att hon ska sluta i regeringen och det menar hon nog. Troligtvis så har hon blivit ombedd att ta försvarsministerposten antingen tills regeringen kommit i bås (om den nu gör det) eller att ta den till en bit in på mandatperioden. Jag tror nog att hon är ett betydligt bättre val än Björn Rosengren som också figurerat i sammanhanget.

 

Jag tror att Håkan Juholt kommer att ta över posten någon gång under denna mandatperiod. Det är en försvarspolitiker som verkar till att åtnjuta ett stort förtroende även hos andra partier. Han har dock ingen ministererfarenhet så det finns en möjlighet att han få stå på tillväxt ett tag på någon mindre viktig ministerpost innan han får ansvaret för Försvarsdepartementet.

Link to comment
Share on other sites

Guest lifhusar

Jag tror att Hjelm-Wallén kan göra ett hyfsat jobb. Hon har tidigare, om jag inte minns fel, varit utrikesminister vilket definitivt säger en del om hennes kapacitet. Utrikesministerposten anses, efter statsministerposten, vara den tyngsta och mest prestigefyllda i regeringen. Som utrikesminister måste hon dessutom fått en hel del internationell erfarenhet och kontakter samt förståelse för säkerhetspolitik och dess roll i den internationella politiken. Att den militära förmågan är en viktig komponent i en effektiv och trovärdig säkerhetspolitik har hon därmed säker blivit medveten om.

Link to comment
Share on other sites

Tycker ni att björn skött det här med att vara försvarsminister bra

 

-----------------------------------------------

Håll dig på mattan och låt bli kommentarerna.

 

The Swede

BLÅGUL

Link to comment
Share on other sites

Ja jag kan inte klaga på Björn.

 

Två saker som har varit svaga.

 

1. Togs lite väl många regional hänsyn i förra försvarsbeslutet. Förbanden skall ligga där det finns bästa förutsättningar för övning, rekrytering och utveckling. Inte för att centern eller nån annan är starka i just den kommunen.

 

2. Det har ställts alldeles för små krav på den ekonomiska styrningen av försvarsmakten. En lärare vid min skola sade att ett skolboksexempel på hur ekonomisk verksamhet INTE skall bedrivas är försvaret. Stundtals är det frågan om ren kapitalförstöring. Exempelvis förloras enorma summor genom felaktiga betalningsrutiner, dåliga avtal och kontrakt.

 

Men så blir det när de som sköter ekonomin har lika mycket utbildning som en välutbildad gymnasist på ekonomisk linje men en gedigen militär utbildning. En bit kvar tills man inser fördelarna med specialisering. Här har försvaret mycket att arbeta på.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...