Jump to content

Okänd Soldat


Guest

Recommended Posts

Upptäckte just att dom visar den svart-vita versionen av Okänd Soldat med svensk textning på finsk TV just nu. Trist att man inte visste det så man kunde spela in den. Nåväl, den kanske visas igen nästa år på självständighetsdagen.

Link to comment
Share on other sites

Okänd Soldat 1 från 1955 av Edvin Laine, över 3 timmar lång. Är baserad på Väinö Linnas roman. Boken skakade det finska samhället på sin tid med hatet mot sina egna överordnade och rent av beundran för fienden, soldater gnäller på hunger och annat som de överordnade tyckte var ovärdigt en finsk soldat. Filmen kunde inte regisseras så riktigt eftersom militären inte hade bidragit med materiel/statister i såna fall. Väinö Linna stämplades snabbt som "pacifist och kommunist". Men lite av hatet mot de egna finns där ändå. Åke Lindman som idag är en gammal herre som synts i Rederiet bland annat spelar den brutala Lehto som skjuter fångar, ger egna "fega" stryk etc.

 

Okänd Soldat 2 från 1985 av Rauni Mollberg, 195 minuter lång. Kan jag rekommendera er om ni inte sett, den är i färg för det första. Krigsveteraner hade precis som i 1:an en stor roll i själva filmskapandet, denna gången gav militären som bidrog med statister, sprängladdningar (simulera artilleri) etc dem mer fria hände. De fick "skapa" filmen så som de verkligen upplevt kriget och behövde inte försköna officerskåren. Rent allmänt så blir vissa bland de egna ännu större hjältar (Rokka) t.ex. och andra ännu större as (vissa officerare som gärna offrar soldater för att själv stiga i rang).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...