Jump to content

Litteraturtips


Guest

Recommended Posts

Jag har sparat alla boktips jag har sett på gamla forumet och på andra sidor.. klipper bara in det så klaga inte om det inte är någon logik i skiten.. Hoppas du fattar något..

--------------------------------------------

--------------------------------------------

Överleva. Handlar om en ensamfärd under 76 dygn över Atlanten i en livflotte; författare Steve Callahan.

Vi lever. Ett sydamerikanskt rugbylag kraschar i Anderna och får ta till kannibalism för att klara sig.; författare Piers Paul Read.

Den ende som kom undan. En engelsk elitsoldats flykt genom och ut ur Irak under Gulfkriget; författare Chris Ryan. Finns på hedemora s      läst

Snudda vid avgrunden. Handlar om hur en klättrare kryper 10 km med brutna ben på flera tusen meters höjd.; författare Joe Simpson. Finns på hedemora s

 

Strandsatta. Två människor beslutar sig för att leva på en öde ö under ett års tid. Det går inte riktigt som planerat; författare Lucy Irvine.

A Prisoner’s Duty. Flyktberättelser ur USA:s historia; författare Robert C. Doyle.

 

Jag tycker att "Sjölunds gossar" av Jan Håkan Dahlström och utgiven av Carlssons bokförlag är den bästa boken i ämnet. Några kustjägare från andra pluton får skriva några sidor om hur det var och däremellan är det fullt av bilder från utbildningen. Att förordet skrivits av Jan Guillou och är väldigt bra gör ju inte saken sämre. Om du funderar på att söka eller bara vill minnas en härlig tid är detta boken för dig.

 

Marine Sniper

 

 

Dead Center av Ed Kugler

Inside The Crosshairs Snipers In Vietnam av Michael Lee Lanning

A Sniper In The Arizona av John J. Culbertson

Death In The Delta av Gary R Smith & Alan Maki

Death In The Jungle av Gary R Smith & Alan Maki

 

 

Marine Sniper & Silent Warrior av Charles Henderson

One shot, One kill

 

Försök få tag på "Chickenhawk". Den handlar om en UH1-pilot i Vietnam. Jag hade den i höger benficka under tre Bosnienbataljoner

 

 

 

Precis som Marine Sniper & Silent Warrior av Charles Henderson är One Shot One Kill mycket bra. Craig Roberts Police Sniper är också klart läsvärd.

 

Kris 4

 

Elitstyrkan S A S av Ken Connor Röd Storm av Tom Clancy Sabre Squadron av Cameon Spence

Link to comment
Share on other sites

Några axplock...

 

"Chickenhawk" är oerhört bra! Helt klart läsvärd.

 

The forgotten soldier av Guy Sajer är också den väldigt bra. Handlar om en tysk soldat under det andra världskriget. Bättre än klassikern "på västfronten intet nytt".

 

En klassiker: Okänd soldat.

 

Chris Ryans böcker är underbara! Läs dem!

 

Fågelbröstet. Handlar om en svensk som tar värvning i US Army och blir Airborne Ranger. Skadad på Grenada. Gripande men också förbannat underhållande bok!

 

Bengtsson

Link to comment
Share on other sites

Håller med om Op Garbo... tycker dock att den är lite "seg", men det ger egentligen bara ytterligare känsla till böckerna... Vad är de andra för något? Har jag inte ens hört talas om...

Link to comment
Share on other sites

"Den tuna röda linjen I och II" Glöm att du ev. har sett filmen, och läs boken/böckerna. Har sett att det kommit ut en bok med båda delarna i en.

 

Sedan håller jag just på med "Terrorismens historia" av Björn Kumm, lite väl mycket upprapande av fakta och årtal tycker jag.. men intressant ändå.

 

Och om någon skulle vara intresserad av lite fornnordisk historia i form av vikingar och vad de pysslade med i bl.a. ryssland så rekommenderar jag "Vikingar i österled" av Mats G. Larsson. (har den som pocket) Lite samma sak där, en del upprapande av fakta faktiskt. Byggd på fakta och sedan ihopsatt för att bli mer "lättläst".

Link to comment
Share on other sites

att Haggeman:

Sjölunds Gossar tyckte jag inte var speciellt bra.. mest en massa bilder. Om Du vill läsa, vad jag tycker är, bra böcker om KJ så läs "Jag ska bli Kustjägare" eller "Man eller Monster"..

Ha det.

Link to comment
Share on other sites

Håller med om Op Garbo... tycker dock att den är lite "seg", men det ger egentligen bara ytterligare känsla till böckerna... Vad är de andra för något? Har jag inte ens hört talas om...

De handlar om en kapten i reserven Emil Svensson och hans äventyr.... en PSO i UKRAINA !!!! i Op. Poltava... í Op. Narva "hindrar" han en kupp av gamla miltärhökar i ryssland

Link to comment
Share on other sites

Krigets sorger av Bao Ninh

 

första stora vietnamesiska krigsromanen... kan vara bra att läsa den dagen ni tröttnat på alla amerikanska B-filmer där de kämpar ärofullt i Vietnam.

 

Den sämsta jag vet jag inte vad den heter, men det är iaf en fire support base i jungeln som anfalls av en miljon "gooks".. amerikanerna bestämmer sig för att schappa. Men Chuck Norris klättrar först heroist upp i flaggstången och räddar den amerikanska flaggan.

 

Kan inte bli värre/sämre än så.

Link to comment
Share on other sites

Samtliga böcker (i stort sett) som är skrivna av Tom Clany är klart läsbara. Speciellt Röd Storm som handlar om ett tänkt tredje världskrig.

 

Gå över gränsen av Robert Karjel - USA:s senaste robotsystem stjäls från en flygbas i Sverige och försvinner österut....

 

Operation Rurik av K.G. Bäckström - En ny regim tar makten i Ryssland.

 

Operation Gachis (Kamrat in i Helvet*t) av Philippe da Pirey - En skildring av förtaffaren upplevevelser från den dagen han tar värvning i Främlingens legionen 1950  framt tills det han återvänder hem från kriget i Indokina.

 

Svenskarna som stred för Hitler av Bosse Schön

 

Fientligt hav av Peter Huchtanen, Igor Kurdin och Alan White -En sann historia om en rysk ubåt som drabbas av en olycka utanför USA:s kust. Eller som det sår i förtexten till boken "Jakten på Röd Oktober var en roman - Fientligt hav är på riktigt".

 

Tunn Luft av Jon Krauker - 1996 försökte 4 expeditioner nå toppen på Mount Everest. Totalt 9 personer förolyckades under försöken att nå toppen varav fyra tillhörde författarens expedetion.

Link to comment
Share on other sites

Wallerfelt, Bengt. "Si vis pacem - para bellum", 1999, Probus (ISBN 91-87184-60-5)

 

En bra genomgång av Svensk säkerhetspolitik och krigsplanering under efterkrigstiden (1945-75). Bengt Wallerfelt är fd generalstabsofficer och mycket insatt i ämnet. Bl a tas värnpliktsutbilningens grundvalar och de stora kvalitativa minskningar som genomfördes i denna.

 

Enligt Wallerfelt har de flesta av oss här på forumet har bara gjort en bråkdel av den utbildning vi egentligen "borde" ha enligt VU60-systemet. (Ursprungligen var GU-tiderna 18 mån för KB (ansågs redan då för kort tid), 15 för PB, 12 för GB och 10 för Sold. Dessutom skulle 5 KFÖ genomföras om 25-40 dagar vardera, varav den första max 2 år efter muck. Till detta skulle SBÖ (särskilda befälsövningar) ske mellan KFÖ för värnpliktigt befäl och specialister. Dessutom mobiliseringsövningar för samtliga krigsförband. Detta ansågs vara minimum i en organisation med enklare uppbygnad, enklare mtrl och ett lägre stridstempo än dagens förhållanden. Tål att tänkas på...).

Link to comment
Share on other sites

  • BlåGul -1

Peter Englunds "Brev från nollpunkten" är en, i mitt tycke, mycket bra bok. Ett antal kortare historiska essäer som berör 1900-talet och dess mörkaste och hemskaste sidor: krig, folkmord, totalitära regimer och enskilda människors öden i dessa situationer.

 

För den taktikintresserade är Marco Smedbergs (red) "Om stridens Grunder", "Om sjökriget" och "Om luftkriget" intressanta och snygga böcker.

Link to comment
Share on other sites

Guest lifhusar

Ingen som har nämnt "A rumor of war" skriven av Philip Caputo? En av de klassiska Vietnamskildringarna. Beskriver Vietnamkrigets inledningsfas ur en US Marine Lt. ögon (författaren). Mycket bra!

 

Andy McNabs och Chris Ryans böcker tycker jag är på gränsen till patetiska. De saknar något som helst djup och reflektion. Kiosklitteratur!

Link to comment
Share on other sites

"Fientligt Hav" är jäkligt bra. handlar om en rysk ubåt under kalla kriget.

 

"jag ska bli kustjägare" är ännu bättre! läs den! finns bla att beställa från nätet.

 

sen kan man ju läsa alla sven hassel-böckerna om man känner för det... de kan va rätt brutala =)

 

Som sagt, "chickenhawk" är också bra, har inte läst ut den än men håller på!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Jonathan Shay: Achilles in Vietnam, combat trauma and the undoing of character

Jonathan Shay: Odysseus in America, combat trauma an the trials of homecoming

 

Jag skämtar inte om jag säger att mitt liv som tänkande varelse utspelar sig i ett perspektiv före och efter läsningen av ovanstående böcker. Jag har en tysk farfar som en gång bars sårad genom elden vid Verdun och en far som kom levande tillbaka från östfronten. Båda var präglade av sina upplevelser och det inte har varit lätt att hitta ett sätt att hedra båda utifrån ett avståndstagande till nazismen, ni förstår vad jag menar?

Shays böcker –han arbetar som psykiatriker med mentalt svårt sårade Vietnamveteraner– har dock gett mig en djupare förståelse för den tragedin männen i min familj var dömda att leva med. Shay speglar sina patienters berättelser mot berättelserna i Iliaden och Odyssén. Han visar på paralleller och tar begrepp ur den grekiska filosofin till hjälp, för att komma åt och förklarar vad som sker med en människa i stridssituation. Shay har även utrett och klargjort under vilka omständigheter en soldat får bra chanser för att klara sig undan skador, fysikt o mentalt och vilken avgörande betydelse etiken spelar i fält och varför.

 

Det spelar egentligen ingen roll under vilka förtecken man tar sig an de här båda böckerna: det är gripande läsning, som sår många tankar om livet, kärleken, döden och inte minst: kriget.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...