Jump to content

Sig-Sauer S205 Phantom


Guest Carolus

Recommended Posts

Hallå där.

Någon som har koll på detta gevär? Om det är bra eller så.

Tänkte kanske börja skjuta med det på vapenklubb.

 

http://www.sauer-waffen.de/index.php?id=184〈=en

Jodå, det är ett bra gevär. De flesta gevärsskytteföreningar i sverige skjuter med en nära släkting till sauer 205, nämligen sauer 200 STR. Vilka vapen man får använda är detaljerat angivet, det går oftast inte bra med vilket gevär som helst.

De lite mer exotiska vapnen typ sauer 205 hör hemma på det internationella skjutprogrammet som organiseras av sportskytteförbundet. De disciplinerna har inte så många utövare i sverige.

 

Som en avslutning heter det skytteförening, inte vapenklubb. Detaljer kanhända, men de flesta skyttar är rätt petiga med att det är skytte de sysslar med först och främst och inte vapnen även om vapen är en mer eller mindre trevlig bieffekt av skyttet. Människor med allt för stort intresse av själva vapnen brukar ha svårt att passa in i de genomsnittliga skytteföreningarna.

Edited by Inf
Link to comment
Share on other sites

Guest Carolus

Vad innebär internationella skjutprogrammet? Vad får man skjuta med?

 

Om man är genuint intresserad av vapen så torde väl skytteklubbar (sorry, skrev inlägget ganska sent) vara det bästa valet?

Det är ju inte som USA där man kan köpa en bössa och börja skjuta på bakgården. Så vilka alternativ har man?

Link to comment
Share on other sites

Vad innebär internationella skjutprogrammet? Vad får man skjuta med?

 

Om man är genuint intresserad av vapen så torde väl skytteklubbar (sorry, skrev inlägget ganska sent) vara det bästa valet?

Det är ju inte som USA där man kan köpa en bössa och börja skjuta på bakgården. Så vilka alternativ har man?

 

Det internationella programmet är de förutsättningar som gäller när det skjuts på VM, EM och i förekommande fall OS. Det är alltså frågan om vilka regler som gäller för tävlingen, utrustningen osv. Skyttets formel ett med extrema vapen och oftast mycket duktiga utövare. Inga kikare är dock tillåtna.Detaljregler finns på http://www.issf-shooting.org/rules/english...e_2005_2nd.html

Det nationella programmet är de regler som gäller vid bl a SM. Oftast lite enklare (billigare)utrustningskrav. De duktigaste nationella skyttarna är ofta väldigt duktiga, och skjuter ofta även det internationella programmet, men det finns också en stor bredd, där de "sämsta" kan jämföras med korpfotboll och division 5 eller så. Intresserade och duktigare än de flesta icke aktiva, men utan chans mot eliten. Vapen som används för 300 metersskyttet är mauser m/96 och varianter cg63, cg80, fsr 89 samt det "nya" sauer 200 STR. Mer info finns på http://www.fsrskytte.se

Det finns en massa andra skyttedicipliner också, jaktskytte och metallsilluet t ex. Vad man ska syssla med beror så klart på vad man är intresserad av.

Det är behöver inte vara något fel på ett genuint vapenintresse, men det kan vara svårt att överhuvudtaget komma in i en förening om man visar allt för tydlig fokusering på själva vapnen. Tråkigt för nybörjaren kanske, men inte så konstigt om man tänker efter. Med t ex en sauer 200 STR i lämpligt kaliber och ett bra kikarsikte kan man med en del övning träffa en människa på 800 meters avstånd. Inte så kul om en gevärsskytt blir galen och börjar skjuta ner folk. Det finns alltså galningar i samhället som inte bör syssla med vapen. Bedömningen av vem som är "galen" kan vara svår för gubbarna på skytteföreningen att göra, och det hjälper oftast inte att högljutt säga "Jag ÄR INTE en vapengalning, jag lovar!".

Det är inte alltid så lätt att komma igång med skytte, särskilt om man inte känner någon som själv är aktiv skytt, och det är ännu svårare om man har en ungdomlig och energisk attityd, men som sagt är det inte så märkligt att förstå att det är på det viset om man tänker efter en stund.

Edited by Inf
Link to comment
Share on other sites

Även om mekanismen är densamma mellan STR200 och Phantom så upphör där egentligen alla likheter.

Phantom är inte godkänd varken för FSR 300 meters skytte eller för sportskyttets skytte då de inte tillåter kikarsikten.

 

Däremot platsar bössan utan några som helst problem in i jaktskyttet och metalsiluettskyttet.

Men vapnet är egentligen ett prickskyttegevär och har ingen egentligen perfekt vapenklass i sverige.

Däremot kan det vara en rätt trevlig bössa och med jägareexamen får man licens på denna.

 

MVH Håkan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...