Jump to content

Stridsbåtsförare eller Amf skytte?


Recommended Posts

Jag har läst igenom en del trådar som behandlar båda men inte så detaljerat som jag velat, därav detta inlägg.

 

Fick ett brev av Henrik Rosén att jag kommit in på stridsbåtskompaniet och att de tror att jag kan passa som stridsbåtsförare. Dock vill jag hellre ligga vid Amfibieskyttekompaniet då jag tror amf skytte blir roligast och passar mig bäst (efter 3 år på IB vet jag inte om jag har lust med ännu en så stor teoretisk utmaning, vilken stridsbåtförare ju får utlida).

 

Har läst mycket om hur det är att vara stridsbåtsförare här och det verkar ju positivt, men kan inte nån som varit amfibieskytte berätta lite mer?

 

Jag antar att amf skytte är det mest fysiskt krävande man kan välja och är därför lite förundrad att de inte placerade mig där (om de nu väljer efter mönstringsresultat). Jag fick trots allt 8 i styrka, 9 i kondition (184 cm, 75 kg), godkänt jägarprov samt A i tjänstbarhet...

 

Vidare, bör jag redan nu ringa och säga att jag hellre vill bli amf skytte? Eller gör jag det under GSU eller kanske rentav efter GSU? Hur stora är oddsen att man själv har något att säga till om i dessa val? Något speciellt sätt jag ska uppföra mig på under GSU för att de ska tänka, "ah, den där grabben passar nog bäst som skyttegruppbefäl..." ?? :blink:

Edited by Chulito
Link to comment
Share on other sites

Vad är du inskriven som?

 

 

Det var så att det var för få som klarade extramönstringen, då ska man göra så att alla som har behörighet till Stridsbåtsförare ska få extramönstra (om man vill) och se om man har det som krävs, annars går man tillbaka till den tjänst man är inskriven som.

 

Denna info vi fick på infodagen...

Link to comment
Share on other sites

Här är jag, gossen som efter GSU hade två önskemål om placering; Båtchef eller Skyttegruppchef. Är knappast missnöjd med utfallet...

 

...och allra minst att jag i slutänden hamnade på AmfSk igen...:lala:

 

Båtföreriet är som du tror en hel del teori (teknik och SjöbefälVIII) men ännu mer praktik - mycket båtåkande i skärgården, hela året, alla tider på dygnet, i alla förhållanden. Man ser så mycket, upplever så mycket - det är sagolikt oväntat ofta. Dessutom är det MYCKET civilt meriterande - du får bl.a. en hög med cert som är mycket värdefulla.

 

Ta båtförare, du kommer inte ångra det. När du blivit fullvärdig medlem i KYCC lovar jag att bjuda dig på whisky...

 

/M

Link to comment
Share on other sites

som gb kommer du att bli placerad som soldat i en skyttegrupp. C o Stf är pb befattningar från iår.

sen vet ju inte jag hur det är med er gb, men vi pb fick inte alla som vi ville. om du nu skippar båtförare så finns chansen/risken att du hamnar som något helt annat än skytte. Jag ska själv in på skyttekompaniet nu efter jul så jag kanske inte e rätt person att fråga vad du ska välja, men de e fina tjänster. bara att komma till amf är fint.... ha de gott

 

 

kom o tänka på en sak till... vetifan om man vill va båtförare. ta bara en titt på de Sergeanter som finns på båtkomp. ser ju ut som stockholmsbrats hela bunten, mycket illa. tror att en av dom sergeanterna har lika mycke hår som en hel gsu pluton tillsammans. ;)

(har stor respekt för våra båtmänniskor även om dom kanske borde klippa sig)

slut

Edited by Svea Rike
Link to comment
Share on other sites

Båtcheferiet sitter inte i håret. Det sitter i skägget.

 

Svårt för mig att vara opartisk här, men jag kan verkligen rekommendera båtchef. Mycket slit bakom skolbänken, och jag kan förstå om du är aningen skoltrött efter IB-programmet. Men tro mig, det är det värt.

 

Mvh. Slusk som varken hade skägg (men jag skötte mig bra ändå) eller hår under GU.

 

EDIT: Glömde en punkt nånstans.

Edited by Amfibieslusken
Link to comment
Share on other sites

Jag skulle ju inte ogärna byta min amfskytteplacering mot en båtchef tjänst! Om du är intresserad skulle jag mer än gärna ringa och prata med dem på amf1 om ett byte var möjligt! (Fick 9a på inskrivning och styrka, gjorde varken kondition eller jägartest. Placerad som GB nu).

 

 

Annars trodde jag ju som carl0s påpekat att stridsbåtförarna skulle tas ut med det frivilliga extra testerna som skulle utföras någon gång kring månadsskiftet jan/feb. Om inga klarade de testerna skulle man inte heller utbilda fler personer än de redan uttagna. Dvs. man har ingen kvot som ska fyllas.

 

Hör gärna av dig :baskerKav:

 

 

 

 

 

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Typiskt att alla på Amf 1 verkar ha semester nu när man försöker ringa :(

 

En sak som slog mig var ifall man får någon som helst ledarskapsutbildning som stridsbåtsförare? (Glömde nämna tidigare att jag är inskriven som amfibiegruppbefäl). Konstigt att det inte står något om sitrdsbåt när man läser om tjänsten på lumpen.nu...

 

Är det så att det finns många färre båtförare än amf skytte rimligen?

Kan man bli lovad en plats i tex. amf skytte ifall man skulle visa sig inte passa som båtförare?

 

Tränar en båtförare lika mycket fys som en AMFSK och har man lika mycket fritid? (alltså under vardagarna)

 

och slutligen helt O/T, finns det något schysst gym på Berga?

Link to comment
Share on other sites

Saxat ur brevet jag fick den 16/12.

 

"Några av er är redan förhandsuttagna som stridsbåtsförare men vi behöver ta ut ytterligare ett antal till den utbildningen. I samråd med Pliktverket har vi identifierat ett antal av er som bedöms ha rätt förutsättningar för att kunna genomföra tester mot stridsbåtförarutbilngen. Dessa tester kommer att genomföras vecka 4 och de av er som berör kommer att bli meddelade så efter inryck."

Link to comment
Share on other sites

haha fatta vilket kaos de kommer bli i vår på berga!!!

liten matsal o litet gym och ett tsf som bara haft hand om flottister innan.

innan våran övning torleif så fanns de knappt någon maskfärg o inga batterier till ficklamporna o hörselkåporna. illa illa. ryktet såger att vi på skyttekomp kommer att få käka iso den första tiden. men de lär bli intressant o se hur dom tänkt att lösa detta.. men vi har blivit informerade att våren o sommaren inte kommer att bli speciellt friktionsfria. men jämnfört med väddö så e de ett regält ansiktslyft.

Link to comment
Share on other sites

Hade jag fått byta från Robotskytt till båtförare hade jag gjort det på en sekund, svär fortfarande över att vi inte fick någon information över att det fanns möjlighet att söka till G-båtsförare när vi fick "välja" om vi ville till LV eller robotkompaniet.

 

Främst för att en förarutbildning ger så otroligt mycket mer i civilt värde räknat samt att du lätt som en plätt kan dra ut och åka båt till midsommar/etc.

 

 

Jämför en sån gedigen utbildning med vad jag fick med mig i bagaget, visst en jäkel blev man på att skjuta LV-robot men jag ser inga fi attackhelikoptrar inkommande de närmaste åren iaf.

Link to comment
Share on other sites

Är själv utbildad strbförare och kan inte göra annat än att rekommendera utbildningen!

 

Vist är utbildningen jobbig, lite sömn och all j*vla hamnpost på korsö :surprise: Men samtidigt som den är jobbig är den samtidigt väldigt rolig.

Sen ger den sjöbefälklass 8 examen vilket alldrig är fel att ha :happy:

Link to comment
Share on other sites

Skyttet nannade i tolvtältet på Myttinge, hade mörkerskjutningar eller var på kasern för utbildning när vi var på Korsö. Pluggar som båtförare gör man "bara" den första månaden - intensivt! Man har även en kortare pluggperiod under vinteruppehållet. Annars är det planering, vård och hamnpost motsv som gäller på kvällarna för båtförarna. Räkna INTE med mycket ledig tid. Å andra sidan - vad ska man hitta på på Korsö om man är kvällsledig en onsdag i slutet av november...?

 

Maximus - PM:a mig vad du körde, för vilket kompani, vilka officerare ni hade på båtkursen etc etc...jag är lite nyfiken.

 

/M

Link to comment
Share on other sites

Å andra sidan - vad ska man hitta på på Korsö om man är kvällsledig en onsdag i slutet av november...?

 

"Wäschhan" är väl öppet året runt, och har så varit sen 1700 kallt. Två snabbare stridssimmningar så är man där. Den late kan även ringa sjötaxin. :P

Link to comment
Share on other sites

Även om jag själv inte låg på skytte så hade jag nog personligen hellre valt skytte än båtCh. Det gjorde jag iofs. när jag hade valet.

 

Det beror ju på hur man är som person. Oftast väljer dom mer "köttiga" som vill grisa och vara hungriga, våta samt trötta sånna tjänster, medan dom som vill ha civilt meriterande med sig i bagaget båttjänster t.ex.

Link to comment
Share on other sites

Ringde precis AMF 1 och där var de inte säkra på att man får ledarskapsutbildning bara för att man är gruppbefäl! WTF!

Stod ju i papprerna man fick vid mönstringen att x antal ledarskap skulle ingå... Får man ingen ledarskapsutbildning tordes ju amfibiesoldat och gruppebefäl vara samma sak, varför då använda två olika namn på befattningarna?!

Link to comment
Share on other sites

Gb har knappt ledarskap - eftersom de nästintill aldrig har ledarpositioner. Gb är ofta specialister och kompetenta soldater - medan F-skallarna får bära, slita eller ha andra "mindre avancerade" uppgifter. De som nästintill alltid är chef över grupper är PB. Överlag har Amf längre utbildning på varje position än Armén (jfr Skyttegruppchef 9040 och AmfSk...)

 

/M

Link to comment
Share on other sites

Då står alltså ren lögn på Lumpen.nu om man söker på Amfibiegruppbefäl.

 

"Under utbildningen kommer du att få följande utbildning som kan ha civilt meritvärde.Ledarskap, 30 timmar"

 

Har jag blivit lova detta så ska jag fan ha det också!

Mitt huvudargument till att göra lumpen för fasen!

Link to comment
Share on other sites

Då står alltså ren lögn på Lumpen.nu om man söker på Amfibiegruppbefäl.

 

"Under utbildningen kommer du att få följande utbildning som kan ha civilt meritvärde.Ledarskap, 30 timmar"

 

Har jag blivit lova detta så ska jag fan ha det också!

Mitt huvudargument till att göra lumpen för fasen!

Nej du, ditt huvudargument för att göra GU är den här. Läs på lite och fundera över skillnaden mellan "rättighet" och "skyldighet".

Link to comment
Share on other sites

Ska du göra lumpen för att få 30h ledarskaps teori? är du korkad på riktigt?

 

Läs en kurs på högskolan istället, så har du betydligt mer ledarskapsteori än vad du får på dessa 30h samt att det är ett betydligt större meritvärde på den ledarskapskursen än på 30h ledarskap från lumpen...

 

 

Här har du en kurs som har högre meritvärde än dessa 30-timmar...

 

http://www.usbe.umu.se/utbildning/pkl/feua06.html

Edited by Fk Satan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...