Jump to content

Utmärkelser och medaljer


mazon

Recommended Posts

Jag har utan resultat letat runt på internet efter BILDER på de olika utmärkelser och medaljer som kan tilldelas en svensk soldat, har hittat en lista med kriterier och namn men ej bilder, någon vänlig själ som kan bistå mig med detta?

Link to comment
Share on other sites

Hur menar du egentligen? Nästan alla svenska medaljer kan ju i teorin delas ut till en svensk soldat. Menar du Försvarsmaktens egna medaljer så är det ju inte så många, men däremot har ju enskilda förband, enheter och organisationer en hel uppsjö medaljer.

 

Christer Berggrens sida har bilder på alla släpspännen, men inga på själva pengen.

http://www.big.du.se/~syber/info/utmarkelser/

eller

http://www.big.du.se/~syber/info/utmarkels...edaljtavla.html

 

Jonas Arnells sida har många bilder på de högre dekorationerna, men inga "vanliga" medaljer.

http://hem.passagen.se/jonar242/

 

CerR FM 3 har en del bilder (ladda ner från www.fmlog.mil.se)

 

Är det några särskilt du letar efter så säg bara till så kan jag säkert assistera dig.

Link to comment
Share on other sites

Jag är lite konfunderad vad gäller alla dessa medaljer, alla "ordnar" flyter lite ihop...är det något civilt som delas ut till i princip vem som helst? Wasa ordens guld medalj tex. Vad är dessa ordnar för något finns som sagt ett helt gäng.

Link to comment
Share on other sites

Läs Jonas sida ordentligt så får du svar på alla de frågorna.

 

Vad gäller Svenska Johanniterorden så är den egentligen grundad 1920 men åberopar släktskap med originalorden. Det är dessutom det enda officiella svenska ordenssällskapet med bärbara ordnar. Svenska Frimurareorden har dessutom Carl XIII orden och Svea Orden/Götiska sällskapet har dessutom en högsta utmärkelse som numera kan bäras till svensk uniform. Tempeherreorden och St. Lazarus Orden av Jerusalem är de två internationella ordenssällskap som har generellt bärandetillstånd. Det svenska ordensväsendet är nedlagt sedan 70-talet (vi och Albanien...) och de officiella statsordnarna Serafimerorden, Vasorden, Nordstjärneorden och Svärdsorden utdelas bara till utländska medborgare och i Serfamierordens fall inom kungahuset. Däremot finns det många kungliga medaljer med kungens porträtt och krona.

 

Nog om detta, Jonas beskriver det mycket utförligare.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...